Google straffer nettsider som ikke er mobiltilpasset

12. mars 2015 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Fra 21. april vil Google belønne mobiltilpassede nettsider, og straffe de som ikke er det.

26. februar annonserte Google at de fra 21. april vil utvide hvordan de rangerer mobilvennlige nettsider. Denne endringen vil påvirke ALLE mobile søk i alle språk i alle land, og vil ha en signifikant påvirkning på søkeresultatet.

Den direkte konsekvensen vil være at brukere vil få relevante søkeresultater som er optimalisert for sine enheter. Nå som over halvparten av alle søk blir gjort via en mobil enhet vil resultater som ellers ville ha pekt mot en ikke-mobiltilpasset-enhet risikere å bli rangert lavere.

Les også: Mobil større enn desktop i Norge

Viktig å vite hva som menes med «mobilvennlig»

I anledning av denne annonseringen har Google lansert en tjeneste hvor du kan teste hvor mobilvennlig siden din (og alle andres) er, og hvor Google spesifikt vil vurdere mobilvennligheten basert på blant annet følgende kriterier:

 • Bruk av programvare som ikke brukes på mobile enheter, som for eksempel Flash
 • Innhold og tekst som er lesbart uten å zoome
 • Tilpasser innholdet til skjermen slik at brukeren ikke trenger å scrolle horisontalt eller zoome
 • Plasserer linker langt nok fra hverandre slik at du enkelt kan klikke på riktig link uten å zoome

Les også: Mobiltilpassede nettsteder får flere mobile besøk

Hvis du vil sjekke ut om siden din er mobilvennlig slik Google definerer det, går du til Googles Mobilvennlig-test. Jeg har tatt testen selv, og bestod heldigvis testen:

Google-mobilvennlig-test-hanspetter
Klikk på bildet til å gå til Googles test-side for å sjekke om din side er mobilvennlig.

Google selv skriver følgende om denne endringen i sin annonsering:

– As more people use mobile devices to access the internet, our algorithms have to adapt to these usage patterns.

Hva gjør du hvis du ikke «består» testen?

Leser du det her FØR 21. april har du i alle fall litt tid på deg til å få mobiltilpasset nettsiden din. Sjekk også ut Googles dokumentasjon for hvordan du kan mobiltilpasse din nettside under Webmasters Mobile Guide. Denne guiden finner du også på  Googles Mobilvennlig-side, sammen med annen god dokumentasjon som kan hjelpe deg på vei:

Google-mobilvennlig-test-meny-hanspetter

Nettsider som er mobilvennlige vil ikke bare bli markert som nettopp det – mobilvennlige, men også rangere høyere i søkeresultatet. Google selv sier at denne endringen vil kunne ha en signifikant effekt på søkeresultatet.

Les også: 500% vekst i mobiltilpassede nettbutikker

«Now or never»

Google har i lang tid nå snakket om viktigheten av å mobiltilpasse innholdet sitt. Fortsatt er nesten halvparten av norske nettbutikker ikke mobiltilpasset, og bortimot 80 prosent av norske bedriftersnettsider er fortsatt ikke mobilvennlige. Kanskje det er nettop en slik deadline bedrifter trenger for å «få fingern ut».

Kommentarer

 1. Hva har Google med å bestemme hva som er mobilvennlig eller ikke? Det er synd at de har så stor markedsmakt at de kan tvinge leverandører til å lage dårligere sider.

  To eksempler: http://www.yr.no og http://www.ikea.no. Disse godkjennes som mobilvennlige referert til Googles test. Det de imidertid har gjort er å lage skriften såpass liten at mange med mindre synshemminger vil ha vanskelig for å lese teksten på mobil. De med klønefingre slik som meg vil også ha problemer med å treffe linker (se f.eks. langtidsvarsel under yr). Sidene er heller ikke skalerbare, slik at det er umulig å oppskalere teksten slik at man kan lese dem eller treffe linkene på en lettere måte. Min egen side som egentlig ikke er skrevet for mobil opprinnelig, godkjennes derimot ikke; fordi standardinnstillingen er slik at man må bla for å se teksten på et avsnitt, men da ser man også hele teksten. Pga. blaingen er ikke sidene mobilgodkjent av Google. Men på disse sidene kan skriften opp og nedskaleres etter behov! Det er også en illusjon at man kan lage sider som uansett vil være like gode på mobil og på en stor skjerm samtidig.

  Jeg er rett og slett ikke sikker på at alle kriterier som Google har satt er de riktige.

 2. Min arbeidsplass er en av disse «idiotene» som ikke har mobiltilpasset sidene våre enda. Men under siste gedigne runde med endret design og funksjoner på nettsidene ble i alle fall designet og oppsettet laget etter prinsippet om responsivt design, men vi måtte utsette selve jobben med regelvalg og koding, etc. Vi ser jo også at nettsidebruken vår via mobil er veldig liten, nå på 7 %, så våre kunders bruk er for det meste desktop basert. Vi server hovedsaklig B2B, har et veldig stort nettsted med mye faginnhold, nettbutikk, og mange maler – å jobbe med mobiltilpassing blir en stor jobb. (Mobiltilpassing er jo en stor diskusjon med mange elementer – men dette var bare en liten bakrunnsinfomasjon om min bedrift, og ikke hovedpoenget med min kommentar om hvor dumme vi er som ikke har gjort dette enda).

  Vi ser at mobilbruken øker, selv om den er liten i dag. Mobiltilpassingsprosjektet som ble lagt på is (bl.a. grunnet manglende ressurser) blir tatt frem igjen i år, og med Googles endringer for mobilsøk har vi enda en motivasjonsfaktor får å få dette oppe og gå i løpet av 2016.

  Men jeg har forstått det slik at det bare er søke på mobiltelefoner hvor Google vil nedprioritere treff fra sider som ikke er mobiltilpasset? For Google vil vel ikke gjøre det samme på desktop søk? Det virker jo ikke logisk, men når jeg leser samme nyhet andre steder så blir jeg plutselig litt usikker. Vi vil jo uansett ikke ha mobiltilpassede sider før i 2016 uansett, så jeg får ikke gjort så mye med det før april, men det er greit å skjønne greia skikkelig.

  1. Hei Line,

   Lest den her: https://hanspetter.info/2012/07/mobiltilpassede-nettsteder-far-flere-mobile-besok/ – fra 2012.
   Mobiltilpassede sider får mer besøk fra mobiler – for besøkende kommer ofte tilbake, men ikke like ofte fra en mobil når siten ikke er mobiltilpasset… sier seg selv, og «folk flest» kjenner seg igjen når jeg ber de sette seg på «andre siden av bordet».

   Kort fortalt vil en side som feks er lavere indeksert enn deres side, komme foran deres side når noen googler seg frem til dere via mobil. Belønning for de som er mobiltilpasset og mobilvennlig, straff for de som ikke er det.

   /Hans-Petter

   1. I know…
    Jeg kjenner til den teorien der, og kjenner på det at det er god grunn for at det kan bli slik for våre sider også, om ikke i stor skala. Desktop vil mest sannsynlig rule for vår bruk også etter mobiltilpassing er på plass, men vi skal ikke sette oss på bakbeina og tro at vi ikke trenger å mobiltilpasse av den grunn. Som sagt er prosjektet såvidt i gang igjen og vi skal dit en dag. Og når det gjelder mobil så er det jo mange som begynner reisen mot konvertering akkurat på mobil. Med store tunge B2B produkter så vil mest sannsynlig konverteringen fremdeles skje på deskto – eller telefon – på jobben i løpet av 8-16, men oppmerksomheten og interessen til et produkt kan jo først starte etter å ha lest et nyhetsbrev eller en post på et sosialt medium på mobilen, og med optimale mobile sider så risikerer vi ikke å miste interessen til kunden helt i startfasen. Så det blir spennende å se på tatistikken når vi kommer dit. Du kjenner vel ikke til andre slike B2B cases med store nettsider og hvordan ting endret seg etter mobiltilpassing?
    PS: takk for artikkeltipset.

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg