5 kontoer du må ha i 2013

4. januar 2013 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Har du registrert deg for disse 5 kontoene så kommer du langt i 2013 🙂

Epostens død er sterkt overdrevet, og den vil nok leve godt også i 2013! Når det er sagt – for en epost-konto er konto nummer en som du bør ha – så har bruken av epost endret seg for veldig mange i løpet av året som har gått. Til å bli mer brukt som et informasjonsverktøy og mindre til å drive daglig kommunikasjon på. I 2013 og årene fremover er det heller ingenting som tyder på at denne trenden vil snu. Epost egner seg rett og slett dårlig til å kommunisere og samhandle med. Da finnes det mange andre bedre løsninger – får både interne- og eksterne formål.

Så – hvilke 5 kontoer bør du ha i 2013 for å komme langt, og hva mener jeg egentlig med å komme langt? Jeg tenker blant annet på hvilke kontoer du trenger for å både nå bredt og dypt hva gjelder din digitale tilstedeværelse. Med langt tenker jeg også på hvilke kontoer du bør ha for å kunne ta i bruk de mest brukte tjenestene og verktøy som i stor grad preger den digitale hverdagen, og med å komme langt tenker jeg også på hvilke fem kontoer du bør ha for å kunne utnytte de digitale kanalene optimalt.

Det finnes selvsagt langt flere – men jeg vil påstå at med disse 5 kommer du i nesten alle tilfeller i mål også!

1. epost

Det meste starter stort sett med en epost-konto. Et godt eksempel på den overdrevne døden til eposten oppimot den økende bruken av sosiale medier er at du nettopp må ha en epost-konto når du skal registrere deg for de aller fleste sosiale nettverkene, om det er til Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ eller andre.

Når du skal registrere deg for en ny epost-konto, og om du ikke har en fra før av, vil jeg anbefale deg å registrere deg for en gmail-konto, av mange grunner. For det første liker jeg Google sin egen epost-tjeneste; den er gratis og har et hav av viktige og gode funksjoner. I tillegg får du også tilgang til resten av Google sine tjenester via din gmail-konto, og her bør ikke minst følgende tjenester nevnes:

 • YouTube – verdens nest største sosiale nettverk
 • Google+ – Googles siste forsøk på å lage et skikkelig sosialt nettverk. Herunder får du også tilgang til den geniale videokonferanse-tjenesten…
 • Google Hangout som flere og flere har begynt å ta i bruk og som også kan lastes ned som et frittstående innstikk. Hangout og YouTube henger også godt integrert sammen ved at du feks kan ta opp videokonferanser, som så blir gjort tilgjengelig på din egen YouTube-kanal etterpå.
 • Google Analytics – et must om du ønsker analyse og innsikt over din blogg eller nettsted. Brukes også av de fleste andre overvåkingstjenester som feks SproutSocial som jeg sverger til for å holde oversikt over min egen tilstedeværelse i sosiale medier.

2. Facebook

Facebook er mer enn et sosialt nettverk. Det har blitt for veldig mange av oss en integrert del av den digitale hverdagen. En ting er å registrere seg for en Facebook-konto for å oppdatere sine venner med daglige «happenings«, en annen for å bli holdt oppdatert over hva dine venner bedriver tiden sin med. Facebook er i tillegg også integrert med fryktelig mange andre tjenester og apper – og i mange tilfeller kan din Facebook-konto brukes for å registrere deg på nye verktøy du tar i bruk i stedet for å ha multiple kontoer spredt ut på alle mulige web- og app-baserte nettverk og -verktøy. Tilsvarende konto-integrasjon finner du også i økende grad for Twitter og Google.

Det er ikke mange grunner til å ikke ha en Facebook-konto om du har planer om å være online lenger. For øyeblikket har omtrent 2,7 millioner nordmenn en Facebook-konto, og tiden man bruker på dette nettverket har jevnt og trutt økt etter hvert som nettverket utvides med flere og flere tjenester. Det er forventet at Facebook i 2013 også vil inkludere videokonferanseløsning og ikke minst bli bedre på søk.

3. Twitter

På samme måte som at du kan bruke din Facebook-konto til å logge deg på andre tjenester kan Twitter også benyttes til det samme. Integrasjon mot andre populære apps og verktøy er svært utbredt, og utover at Twitter er et raskt voksende sosialt nettverk for å holde seg oppdatert på det du er opptatt av, eller å samtale med andre som er opptatt av det samme som deg, så er også Twitter i ferd med å bli defacto-nettverket for den sterkt voksende trenden å skape sosial kommunikasjon mellom hva som foregår på TV og hvordan vi diskuterer og samtaler om TV-programmene på nett. I 2012 så vi noen norske TV-programmer som begynte å ta i bruk hashtags for å samle diskusjonen rundt ett og samme temaord, og dette er forventet å vokse kraftig i tiden fremover. Samme hashtag-bruk ser vi også brukt i det svært så populære mobile og sosiale nettverket Instagram – som Facebook kjøpte i 2012. Med over 100 millioner Instagram-brukere og over 1 milliard Facebook-kontoer på verdensbasis er det ikke vanskelig å spå at Facebook vil utvide og utvikle videre Instagram-nettverket. Så får vi bare håpe de gjør det på en måte som gavner brukerne og ikke bare aksjonærene!

Mot slutten av 2012 hadde nesten 400,000 nordmenn registrert seg med en Instagram-konto, og veksten ser ikke ut til å avta med det første – til tross for en liten «hickup» i desember når Instagram «truet» sine brukere med å selge alle bildene våre.

4. Foursquare

Om du er – eller har planer om å bli en Instagram-bruker kan det være nyttig å registrere deg for en Foursquare-konto også. FourSquare gir deg mulighet til å sjekke inn Instagram-bildet ditt der du tar bildet, slik at de som følger deg kan også se hvor i verden bildet ble tatt. Bruk av GPS og lokasjon opp i mot tjenester som Instagram, Twitter og Facebook er en økende trend. Folk vil ikke bare engasjere seg rundt din statusoppdatering eller bilde, men de vil gjerne også vite hvor du befinner deg. Er du på jakt etter et reisemål eller en restaurant er det kjekt å kunne vite hvor bildet av den flotte badestranden ble tatt. Via Instagram kan du ta i bruk ikke bare FourSquare som et lokasjonsbasert sosialt nettverk, men du kan også velge å dele bildene dine fra Instagram, med dine venner på Facebook og dine følgere på Twitter også.

Det er en trend i seg selv – og som også er nevnt over – at flere og flere apper, verktøy og tjenester gir deg mulighet til å dele det du holder på med, om det er et spill du spiller, en nyhet du leser, et sted du er, en film du ser, en radiosending du hører på, en låt på Spotify du digger, osv, med dine relasjoner – og da er spesielt integrasjonen mot nettopp Facebook og Twitter sterkt representert.

5. Dropbox

Vi er sosiale og vi er mobile – og med en økende mobil hverdag kommer også behovet for å kunne lagre og dele filer og dokumenter enkelt, effektivt og sikkert. Dropbox er uten tvil den mest populære måten å dele filer over Internett på – i skyen med andre ord. Siden Apple forsøkte å kjøpe opp Dropbox i 2011 har antallet Dropbox-kunder verden over blitt til over 100 millioner – en dobling siden Apple gjorde sitt fremstøt. Dropbox dominerer dette markedet og fildelingstjenesten står for nesten 20 prosent av all browser-basert fildeling. Dagens Dropbox-brukere lagrer mer enn 1 milliard filer hver dag, og som ved de andre kontoene jeg har snakket om, har en del av Dropbox sin suksess vært direkte knyttet opp til hvordan tjenesten er tett integrert mot de mest populære verktøyene og tjenestene som «folk flest» bruker  i hverdagen.

Min egen blogg blir feks automatisk kjørt backup av hver dag, hvor alt lagres på min Dropbox-konto. Alle mine Instagram-bilder blir automatisk lagret på min Dropbox-konto, og med en egen Dropbox-mappe på min MacBook blir alle filer som jeg ønsker rask og enkel tilgang til på min iPad og iPhone lagret på min Dropbox-konto også. Til tross for iherdige forsøk fra både Google og Microsoft til å komme opp med tilsvarende tjenester – Google Drive og Microsoft Skydrive – er Dropbox fortsatt 10 ganger så stor som disse to hver for seg.

Hvor langt er langt?

Hva tror du, hvor mange av disse kontoene har du allerede i dag?

Skulle jeg tippe en konto de fleste ikke har tatt i bruk så er det vel Foursquare. Epost har vi alle, Facebook er det veldig mange som har, langt færre av oss har en Twitter-konto. Enda færre er det vel som bruker Instagram, mens de færreste har tatt i bruk FourSquare eller Dropbox her til lands.

Andre forslag på kontoer man bare MÅ ha for å komme seg noen vei digitalt i 2013?

photo credit: kdonovan_gaddy via photopin cc

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Jeg er en ivrig bruker av både Instagram og Dropbox – og ble kjempebegeistret da jeg leste at man kan laste opp Instagrambildene direkte til Dropbox – men hvordan? Jeg har automatisk opplasting av alle bildene jeg tar med mobilen opp på Dropbox, men det er jo slettes ikke det samme (man er f.eks ikke like pen uten filter).

  Har du enkel forklaring?

  1. Hei Marita,

   Jeg sverger til https://ifttt.com når det kommer til slike ting – og mye annet også.
   IFTTT står for If This Then That, så HVIS du legger ut et bilde på Instagram, så kan du lage en enkel regel som overfører bildet til Dropbox, eller til deg på epost, etc, etc, etc.

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 2. Hei alle sammen, og riktig god fredag ettermiddag.
   
  Responsen på denne bloggposten gikk over all forventning 🙂
   
  1. Google+ brukere ble sure på meg fordi jeg ikke hadde postet den på Google+ før jeg postet den på LinkedIn.
  2. Twitter-brukere var i mange tilfeller uenige med meg ift at LinkedIn ikke var nevnt, og mange på Facebook var også enige om det. LinkedIn er ikke med på listen rett og slett fordi LinkedIn isolert sett ikke er så viktig som det å ha en epost-konto for å i det hele tatt kunne ta i bruk LinkedIn – eller andre sosiale nettverk og andre appliakasjoner og tjenster. Det meste starter med en epost-konto med andre ord – også hva gjelder Google+ og andre sosiale nettverk.
  3. Veldig mange var uenige vedr Foursquare og mente at Instagram burde vært med i stedet for. Som med punkt 2 må du også ha en epost-konto for å ta i bruk Instagram, og Foursquare – i mangelen på et bedre lokasjonsbasert nettverk – gjør nettopp Instagram bedre (noen synes mer skummelt – som feks @jorgenhelland he,he).
  4. Ingen var uenige om at Dropbox burde være med, mens noen (Google+ fans) mente at Google+ var viktigere enn Facebook, Foursquare og Twitter – til sammen. 
   
  Engasjementet skorter det mao ikke på – 24 kommentarer her, 28 kommentarer på Facebook-siden min, veldig mange Twitter-medlinger, 13 kommentarer på Google+ innlegget til nicolaiimset – mens jeg ikke har registrert noen kommentarer på LinkedIn ennå …
   
  Tusen takk til dere alle her – igjen vil jeg bare påpeke at disse 5 kontoene handler om kontoer – eller konti som edgarvaldmanis også påpekte på Facebook-siden min – og ikke om de 5 viktigste sosiale nettverkene for 2013.
   
  Skulle jeg rangert de viktigste sosiale nettverkene tror jeg ikke følgende rangering hadde kommet som en overraskelse på så mange:
   
  1. Facebook
  2. Twitter
  3. LinkedIn
  4. Instagram
  5. Google+
   
  For meg i denne rekkefølgen – for andre sikkert en helt annen rekkefølge. Det handler om å velge sine sosiale nettverk med omhu – i forhold til hvor målgruppen(e) din(e) befinner seg – som nevnt i en bloggpost fra mars i 2012: https://hanspetter.info/2012/03/death-by-social-media/
   
  Vennlig hilsen, Hans-Petter

 3. Flere av oss er stadig oftere på reisefor, så en Trip it konto er et must, og nå etter nyttår når alle kaloriene skal av igjen er det vel på sin plass med en Runkeeper konto. Ellers, som altid mye bra i ditt oppsett, dog overrasket over at du @hpnhansen  ikke hadde med Linkedin i ditt basis oppsett.

  1. @JarleOttestadTomte Husk at dette ikke er primært en oppramsing av sosiale nettverk, men kontoer som blant annet du bør ha for å få tilgang til sosiale nettverk og andre online-baserte tjenester. Uten en epost-konto feks får du ikke registrert deg for LinkedIn med mer 🙂

 4. Evernote, Instagram, Yammer, Tripadvisor og linkedIn kommer i tillegg for min del. Ideen er vel kanskje at vi gjør all informasjon tilgjengelig fra alle devicer og via internett. Litt interessant hvordan vi stoler på at informasjonen blir bevart i sosiale medier. Jeg har aldri tenkt at jeg burde ta backup av blogger… Og de jeg kjenner som er yngre, ser på Facebook som en helt grei plass å lagre bilder, for evig liksom. 
  Stoler vi for mye på sosiale medier? 
  Bra artikkel 🙂

  1. @IngeborgDirdal Mange gode kontoer her også – og samtlige krever at du har en epost-konto for å kunne ta det i bruk – derfor er epost også rangert som den viktigste kontoen – for den er forutsetningen for veldig mange tjenester du bruker, og henviser til 🙂
    
   /Hans-Petter

 5. Har hatt en Foursquare konto lenge, men har helt sluttet å bruke den (tror ikke engang jeg har app’en installert). Har ikke funnet noen nytteverdi i Foursquare.
   
  Ellers enig 🙂
   
  …men har du ikke glemt LinkedIn? Jeg ser på LinkedIn som mye viktigere enn Foursquare.

  1. @gauteweb Jeg velger å skille mellom LinkedIn og de andre sosiale nettverkene – og det faktum at både Facebook og Twitter blir brukt til å integrere veldig mange andre tjenester. LinkedIn som et nettverk kommer inn under konto #1 – epost – ved at du må ha en epost-konto for å sette opp en LinkedIn-konto. Hadde jeg heller laget en bloggpost som het «Disse 5 sosiale nettverkene må du ha i 2013» så hadde definitivt LinkedIn kommet med – sammen med Twitter, Facebook, Google+ og Instagram. De 5 viktigste slik jeg ser det i alle fall. Foursquare bruker jeg ikke som et sosialt nettverk, men som en sjekk-in-tjeneste som gjør Instagram-opplevelsen bedre ved at folk kan se hvor jeg har tatt bildet 🙂

 6. Å nå. Vel vel. Tja.
  Jeg er enig i at must-haves er skylagring (f.eks. Dropbox, Wuala, iCloud e.l.) og skyprogrammer (f.eks. Google Docs/Drive, Evernote) er bortimot umulig å klare seg uten i 2013.
  Men det aller viktigste er å ha en vanntett backup av alt samma.

  1. @mrjorgen …og alle krever at du har en epost-konto til å kunne registrere deg for å ta disse tjenestene i bruk – derfor er også epost rangert som den viktigste kontoen i 2013 🙂

 7. Google Drive har her stort sett erstattet Dropbox. Integrasjonen mot Android-enheter er bedre – naturlig nok. Samtidig benyttes regnearkdelen av Google Drive (tidl. Docs) mye i jobbsammenheng – da spesielt for delte data eller data man skal ha tilgang til «overalt».Ellers ville jeg vel sagt at en konto for sikkerhetskopiering – f.eks. Jottacloud eller Crashplan.

 8. Takk for fin artikkel Hans Petter. Jeg ser at Instagram er sterkt økende blant mine venner. Langt flere enn Twitter. Jeg ser også at mine barn (alder 16 – 28) bruker heller Instagram enn facebook. Og jeg er selv er blitt en aktiv bruker på Instgram :-). Jeg registrerte meg for Foursquare for lenge siden, men har ikke vært spesielt aktiv her. Jeg vil teste ut rådet ditt. Jeg er med i styret i en lokal klubb i Son. Vi bruker DropBox for alt; bilder, referat, instrukser, maler etc. Vi bruker også wordpress.org som CMS for vårt websider. Hvordan setter du opp blogen til å ta back up til DropBox?

  1. @KjerstiBakke Du kan jo prøve denne plugin´en :)https://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-backup-to-dropbox/

 9. Ettersom vi ikke har tall på Instagram er det vanskelig å sammenligne denne kanalen med Twitter, men tror du ikke det er en meget sterkt økende kanal? Vil også tro det er mange «ufrivillige» Dropbox-brukere. Husk at man kan omtrent ha en Dropbox-konto nesten uten å vite det. Man får jo en e-post om at noen har delt en mappe (i Dropbox) og tror ikke alle tenker at de da har en dropbox-konto knyttet til sin e-postadresse.Merker forøvrig en nedgang i bilder og innsjekkinger publisert på Facebook fordi flere og flere benytter Instagram og Foursquare, men det er kanskje bare representativt for mine venner? 🙂

  1. @viidar Vi har tall på Instagram-brukere i Norge Viidar – se hele tabellen i denne artikkelen her: https://hanspetter.info/2012/12/de-fleste-bruker-fortsatt-ikke-google/

 10. Er det noen som i 2013 som ennå ikke har en Facebook-konto – som vil ha?
  Jeg synes heller at Instagram burde vært løftet opp – om du ikke har bnoen bilder å dele, så følg med på hva andre deler. Bilder er fortsatt hot, og blir nok enda mer viktig i 2013 og videre.

  1. @CKamhaug Jeg er enig – dekkes (som jeg har nevnt flere ganger her nå) av konto #1 – nemmelig en epost-konto, som kreves for at man skal kunne ta i bruk de fleste sosiale nettverk og andre tjenester 🙂

 11. Du har rett i at mange (inkl. meg) ikke har tatt i bruk Foursquare. Er vel fremdeles ikke heeeelt overbevist om den. Det som for meg – og svært mange jeg samarbeider med – er helt nødvendig, er en google-konto selv om du ikke bruker G-mail. Dette for å ha tilgang til Google documents. Google documents er blitt et uunnværlig samarbeidsverktøy både for prosjektarbeid og «intranett light» i flere samarbeidskonstellasjoner jeg står i.

  1. @jkippers Heilt einig. I tillegg ville eg i ei slik liste anbefalt Linkedin, rett å slett fordi eg trur det er ein sosial plattform mange kan ha ein nytteverdi av i 2013(Jobb/nettverksmessig, kompetanseheving etc.).

   1. @OlavSindre  @jkippers I en liste over de 5 viktigste sosiale nettverkene ville jeg ha nevnt LinkedIn ja – men ikke når det kommer til 5 viktigste kontoer – for uten en epost-konto så får du heller ikke tilgang til LinkedIn. Facebook og Twitter er nevnt i tillegg fordi de er mye mer enn et sosialt nettverk i forhold til feks hvordan hashtags blir nå brukt mer og mer i andre sammenhenger for å flytte samtaler og buzz over på Twitter, mens feks Facebook blir brukt av uttallige apps til å integrere tjenester oppimot hverandre – som feks Spotify bare for å nevne ett eksempel 🙂

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg