Med sosial munnkurv under OL i London

20. juni 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Man må gjerne kalle det et sosialt OL, men de olympiske leker i London er først og fremst et sponsor-OL.

Merk: Artikkelen er i sin helhet på trykk og på nett i Aftenposten onsdag 20. juni, og publisert på Kampanje samt på Geelmuyden.Kieses egen blogg GKFORUM, og er en oppfølger fra «Sosialt strupetak under OL i London»

Mens publikum i Polen og Ukraina fritt kan dele bilder og filmer på Internett og i sosiale medier under fotball-EM, er det en helt annen virkelighet som vil utspille seg i London under de olympiske leker.

Om du skulle befinne deg i OL-byen mellom 18. juli og 15. august 2012, som utøver eller tilskuer, må du for all del ikke fortelle det til noen … I alle fall ikke på sosiale medier. Og skulle du være så uheldig å dele et bilde, et lydopptak eller en videosnutt på Facebook, eller i et annet sosialt nettverk, så må du være klar over at merkevarepolitiet kan komme å ta deg!

Et ord sier mer enn tusen bilder

«Bilder, video og lydopptak av utøvere tatt av en tilskuer kan ikke brukes til andre formål enn for private formål og en innehaver av en billett kan ikke lisensiere, kringkaste eller publisere video og/eller lydopptak, blant annet på sosiale nettsteder og internett generelt.”

Til tross for disse advarslene vil både IOC og LOCOG hevde at London 2012 er historiens første Olympiske Leker som tar i bruk sosiale medier som en strategisk media-kanal.  Det har de kanskje rett i, men når avsenderen – i dette tilfelle LOCOG  (London 2012 Organizing Committee) – skal bestemme hva du har lov til å dele, skrive og kommentere så er det vel ikke spesielt sosialt, er det vel?

Om du skulle være i tvil – du har lov til å skrive på Facebook om det du ser og opplever, men du må bare ikke vise det. Ett ord sier mer enn tusen bilder, eller var det omvendt?

Det olympiske NAV

Til London 2012 har man opprettet nettstedet Athlet’s Hub (nav på norsk) som er arrangørens egen digitale arena for å kunne samtale mellom deltagere og publikum. I tillegg  kan man laste ned London2012-appen. Sistnevnte har ingen sosiale mekanismer som å dele, like eller kommentere. Athlet’s Hub kunne vært et fantastisk område for dialog, hadde det ikke vært for alle reglene som deltagerne har lov til og ikke lov til å snakke om og dele. Den åpne kommunikasjonskulturen som tilsynelatende er der i dag på https://hub.olympic.org/ , vil fra 18. juli bli erstattet av en overvåket og lukket informasjonsstruktur. Ikke for å beskytte utøvere og publikum mot seg selv, men for å maksimere og beskytte de kommersielle sponsorinteressene.

Merkevarepoliti, tyster-nettverk og sensur

For å opprettholde digital ro og orden har arrangøren etablert et eget merkevarepoliti som vil ha som oppgave å passe på at ingen andre enn de offisielle sponsorene blir eksponert. Via nettstedet www.olympicgamesmonitoring.com vil akkrediterte personer ha mulighet til å tyste om overtredelser, og LOCOG vil også forsøke å sensurere deltagernes meldinger på Twitter og Facebook i tillegg til egne hjemmesider og blogger.

Overtredelser vil kunne føre til både rettslig forfølging og i verste fall diskvalifisering. Reglene er så strenge, i forsøket på å beskytte sponsorkontraktene, at idrettsutøverne ikke har lov til å bli avbildet ved siden av produkter som ikke er fra offisielle sponsorer av lekene. Twitter har i tillegg akseptert å ikke tillate sponsede tweets fra ikke-offisielle sponsorer som bruker hashtags assosiert med OL sine varemerker, som for eksempel #London2012.

Bedre å la være enn å delta

IOC hevder å oppmuntre deltagerne til å være aktive i sosiale medier, men reglene for hva man har lov til å si og dele er mange – og det blir nesten ikke mulig for noen deltagere å si så mye mer enn at de er våkne, trøtte, sultne eller mette:

 • Tweets og kommentarer i sosiale medier må ikke rapportere fra konkurranser.
 • De må ikke inneholde historier om andre deltagere.
 • De har ikke lov til å distribuere bilder, lyd eller video.
 • Deltagere kan ikke poste video- eller lydopptak fra arrangementet, konkurranser eller andre aktiviteter som finner sted i Olympiske anlegg.
 • Video- og lydopptak må kun være til personlig bruk og må på ingen måte bli lastet opp eller delt i en post, blogg eller ”tweet”, på et sosialt nettverk eller på en nettside.
 • En Tweet må kun forekomme i jeg-form.

Videre oppfordrer IOC-deltagerne til å rapportere umiddelbart til tysternettverket hvis de skulle komme over uautorisert innhold. IOC vil selv overvåke olympisk”online innhold”.

Thor Hushovd kan for eksempel ikke sende ut en Twitter-melding hvor han skriver ”Uthvilt, gleder meg til spurtduellen med Mike Cavendish, i dag” og skal han legge ut en liten videosnutt på YouTube av seg selv etter endt økt, må han hive seg på sykkelen for å komme seg på utsiden av boligområdet han bor på før det er tillatt. Og før Thor Hushovd pakker sekken sin og drar til London må han huske å fjerne alle bannerannonsene han har på https://www.teamhushovd.com/

Man må gjerne kalle det et sosialt OL, men de olympiske leker i London er først og fremst et sponsor-OL. Da er det like greit å kalle en spade for en spade.

Bilde: FreeDigitalPhotos.net

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. De strikse regler har ikke overraskende medført en del brok på de sociale medier.
  Forbuddet får følgende spydige kommentar med fra forfatteren til en artikel på websitet ‘techcrunch.com’:
  – Med andre ord: Du bør ikke fortælle til nogen overhovedet, at du har været til OL.
  Senere foreslår skribenten, at arrangørerne indkapsler hele foretagendet i en gigantisk kuppel samt konfiskerer og smadrer folks kameraer ved indgangene.

  Det er også helt uhørt og helt i strid med tidens tern..
  Som den spydige forfatter fra ‘techcrunch’ konstaterer i sin artikel: Det er ikke tilfældigt, at Georde Orwells roman ‘1984’, der handler om et overvågnings-diktatur, foregår i London 😉

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg