Gi barna en iPad før TVen tar dem

12. mai 2011 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Barn i alle aldre elsker iPad. Her er 10 apps jeg vet ungene dine vil like å spille, leke og lære med!

Det er ikke så sjelden folk jeg snakker med rynker litt på nesen sin når jeg forteller de om mine tvillingers forhold til iPad og iPod. Begge har hver sin iPod touch, og iPad står på vent. Hedvig og Gustav er fem år nå, og har mestret hver sin iPod siden de var tre og et halvt år.

Med iPad og iPod har ungene raskt lært seg peke-skjermene. De har blitt underholdt, spilt spill, tegnet, pyntet dukker, funnet to-like figurer og lest bøker. De har hørt på Kaptein Sabeltann og sett på tegnefilmer.

Hva er poenget mitt spør du kanskje?

Ganske så enkelt – gi alle barna en iPad, eller en digital fjøl – for problemet er ikke tiden de bruker på en slik dings, men alle timene ungene sitter passive og ser på TV! Med en iPad i fanget er de aktive, kreative – og lekende, og de lærer styggfort håndteringen også.

Her er 10 spill, interaktive bøker og andre kreative apps som barna dine kommer til å digge:

 • Tambar er et troll – Flott og underholdende eventyr om lille Tambar som er et troll. Universal app som fungerer på alle iOS-produkter.
 • Askeladden som kappåt med trollet – den gamle klassikeren ble raskt en suksess hjemme hos begge 5-åringene.
 • Bark & Snerk – Utrolig kul barnebok med mange fengende sanger, for både liten og stor.
 • Elias Aktiviteter – Sønnen min på 5 år elsker alt som har med Elias å gjøre, og denne appen her er intet unntak! iPad utgaven her, mens egen versjon for iPhone & iPod her
 • Hjulene på bussen – interaktiv sangbok for de yngste. God grafikk og et pent design gjør det her til en favoritt for mange barn i alle aldre
 • Trygg Trafikk –  Denne appen lærer barna om trafikksikkerhet på en spennende og underholdende måte. På norsk, og gratis i tillegg!
 • SpongeBog Marbles & Slides 3D – SvampeBob (engelsk) – Guttungen elsker Svampebob, og selv om han ikke forstår engelsk så tok det ikke lang tid før han fikk sving på dette spillet. Dette er også gøy for de eldre..he, he…glemte jeg å si at Svampebob kan spilles i 3D også…
 • Create a car (engelsk) – Spiller ingen trille at det her er på engelsk. Her kan den yngre garde få brukt sin fantasi til å bygge fantastiske biler
 • Dora the Explorer (engelsk) – Utforsk sammen med Dora som vi kjenner fra norsk barnetv. Kreativ app som inneholder bla tegnebok.
 • Elmo’s Monster Maker (engelsk) er utrolig festlig – ungene kan enkelt lage sine egne monstre basert på karakterer fra Sesame Street (nesten det samme som Sesam Stasjon for de som husker det)
 • Flåklypa Grand Prix – Emanuel Desperados utfordring – dette er den uskyldige varianten av «finn ballen» spillet. God grafikk og morsom lyd 🙂

Selvsagt har jeg glemt mange andre gode apps her, og mange nye norske er også på vei – og har du noen virkelige godbiter jeg har glemt, så legg fra deg en liten kommentar da!

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg