fbpx
youtube

14 år og 500 videoer

Det tok mange år og fryktelig mange videoer før teknikken, innholdet og formidlingen begynte å ligne på noe. 

14 år på 15 minutter

Fullt manus og alle videoer omtalt finner du lenger ned.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Nummer 500

Den eneste som bryr seg om at det her er video nummer 500 er …. meg selv. 

Og kun meg. 

Men fordi det er min video nummer 500, har jeg lyst til å snakke litt om kanalen min.

For selv om det har blitt 500 videoer, så er det først de siste par årene, spesielt det siste året egentlig, at jeg har gjort en reell innsats for å bygge en kanal. 

En kanal som alltid – på en eller annen måte – handler om teknologi. 

Selv om det ikke alltid har vært sånn. 

YouTube-kanalen min ble opprettet allerede i 2008. Nærmere bestemt 27. september. Derimot gikk det 1 år og 5 måneder før jeg la ut min første video. 

Den heter “Hedvig kummis” og er med min yngste datter, Hedvig, som da var 3 år og 9 måneder gammel.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Det her er før jeg begynte å skrive på HansPetter.info. Det er før Apple lanserte iPad og før Instagram ble en app på iPhone. Det er samme året som da 4G kom til Norge. Det er lenge siden. Det er før jeg sluttet i Cisco for å begynne å jobbe med PR og kommunikasjon, og sosiale medier. 

I perioden frem til og med 2012 er de fleste videoene på kanalen min private. Og fra mitt privatliv. Etter hvert begynner jeg å bruke YouTube-kanalen min til å laste opp videoer som blir brukt embedded på mine bloggposter. 17. desember 2015 lastet jeg opp for første gang at jeg var på TV. Da var jeg på TV 2 Nyhetskanalen og snakket om EU som vurderte å innføre et forbud mot bruk av sosiale medier for barn under 16 år.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Nå har jeg lagt ut 57 videoer. 

Fortsatt ingen plan. YouTube blir først og fremst brukt som en plattform til å hoste videoer. Bloggen er fortsatt alpha-kanalen min. 

Av og til dukker det dog opp en og annen Unboxing-video, som da jeg unboxa og testa ut reMarkable tilbake til september 2017.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Den videoen ble nummer 114 i rekken. 

I 2018 begynner jeg å kategorisere videoene mine i forskjellige spillelister. Videoer laget for bloggen havner under HansPetter.info. Videoer fra TV-opptredener havner under På TV. Osv. 

På tampen av året begynner jeg å jobbe litt mer målbevisst med kanalen min. Og jeg bestemmer meg for at jeg skal satse i 2019. Det er da “Teknologi i kjelleren til Hans-Petter” dukker opp som et eget show. Jeg lager til og med en egen promo-video for showet.

I 2019 klarer jeg til og med å lande en samarbeidsavtale med Elkjøp. Showet og spillelisten blir hetende “Ukens gadget”. Ny episode hver uke hvor jeg tester et produkt som jeg har fått låne av Elkjøp. 

Den første episoden av “Ukens gadget” blir publisert 23. januar 2019 og er video nummer 198.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Samarbeidet varer kortere enn jeg hadde håpet på, uten at jeg gidder å gå mer inn på hva det var som gikk galt. Kanalen tar fortsatt ikke av. 

Jeg er fortsatt langt unna 1000 subscribers og 4000 watch-hours i løpet av 12 måneder, som er kravet fra YouTube for å kunne tjene penger på reklame før, underveis og etter videoene dine. 

Det skal gå lang tid før jeg kommer meg dit. 

Sakte, men sikkert dukker det opp flere kommersielle videoer. Filmer jeg får betalt for å lage. Men, og det her er ekstremt viktig for meg; jeg har ALDRI publisert en video av et produkt jeg ikke liker, og sagt at jeg liker det. Jeg har vel aldri heller lagt ut en video av et produkt jeg mener er 100 prosent perfekt. Det er alltid noe som mangler, alltid noe som kan gjøres bedre, osv. 

Som kommunikasjonsrådgiver i det daglige, er det viktig for meg at du skal kunne stole på meg, uansett om det er snakk om annonsørinnhold eller innhold. Punktum!

Tiden går, og i september 2019 dukker det opp et nytt show. En ny spilleliste. “Oppgradert med Eirik og Hans-Petter” begynte som en podkast først og fremst, men det tok ikke lang tid før vi gikk motsatt vei. Video først. Podkast deretter.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Nå har jeg kommet meg halvveis. Det her var video nummer 250. 

Da jeg begynte å legge ut disse episodene hadde jeg ikke engang synchet lyden fra videoen med lyden fra mikrofonene. Helt utrolig og veldig dårlig gjort ovenfor deg som seer. 

47 episoder har det blitt så langt. Minst en episode hver måned. Også gjennom pandemien. Med produkter og teknologi som oppgraderer oss hjemme, på farta og på jobb. Et aldri så lite personlig høydepunkt for min egen del. Og det kan virke som om humøret og humoren smitter over til deg som ser og lytter på også. 

For ironisk nok – til tross for at Eirik og jeg lager det her primært for å se på, så er det flest som hører på – via podkasten min, Hans-Petter og Co. 

Da Norge stenger ned og pandemien er et faktum, forsvinner mye av livsgrunnlaget mitt over natten. Som foredragsholder, konferansier og debattleder ble nærmere 80 prosent av inntektene mine kansellert. 

Og som en medisin mot mange kjipe tanker, ble naturen en redningsplanke for meg. Og hvorfor ikke kombinere teknologi og natur.

10. april 2020 etablerer jeg derfor spillelisten “Teknologi og natur” og legger ut min første skikkelige tur-video hvor jeg kombinerer bruk av talking head, drone, 360-kamera og selfiestang. Solnedgangen fra Gaupekollen i Maridalen ble starten på det som til nå har blitt snart 60 videoer.

Nå har jeg publisert 284 videoer.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Og sammen med Fjellsport og Woolland fikk jeg også hjelp til å få på plass litt skikkelig utstyr, slik at korte dagsturer kunne erstattes med overnattinger ute i naturen. For det hjalp meg skikkelig og derfor vil jeg for alltid være evig takknemlig for at Fjellsport og Woolland hjalp meg å realisere disse opplevelsene. Opplevelser som hjalp meg mest av alt psykisk, men også fysisk. 

Det eneste jeg blir litt trist av, er at det måtte en pandemi til for at jeg skulle lære meg å elske norsk natur. Det måtte en pandemi til for at jeg skulle få oppleve Lofoten og alle de magiske toppturene. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Det måtte med andre ord, hele 311 videoer til, før jeg fikk smaken på Lofoten. 

På tampen av 2020 – det første året inn i pandemien, bestemmer jeg meg for å legge podkasten min litt på is, og heller satse mer på YouTube. Det blir starten på en ny serie. Et nytt show – Dagens Vlogg. 

Det ble også starten på litt mer fokus på godt utstyr. Lamper ble handlet inn blant annet, for å skape bedre lys på kontoret. Og i stedet for å filme med mitt gamle Mevo-kamera, gikk jeg til innkjøp av Canon EOS M50 – samt et par objektiver – for å filme litt filmatisk. Litt bokeh. Litt blury background. Etter hvert fikk jeg til og med investert i en teleprompter som gjorde det enda enklere å kikke i kameraet, samtidig som jeg leste av manuset mitt. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

Nå har jeg publisert 392 videoer. 

Og det skal bli hele 75 episoder av “Dagens Vlogg” i løpet av 2021. 

I løpet av 2021 legger jeg ut intet mindre enn 156 videoer. I den 155 tar jeg for meg hvor mye – eller hvor lite jeg tjente på min YouTube-kanal. 

For det var lite. Og det skyldes ikke kun at det var først i september at jeg nådde 4000 spilte timer i løpet av 12 måneder. 

Husker for øvrig veldig godt da det skjedde. Fikk en e-post fra YouTube i det jeg var i ferd å begynne på toppturen opp til Festvågtinden og Torsketunga i Lofoten.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

2021 endte på rett i underkant av 200.000 avspillinger, fordelt på 8,600 timer. 

Det er ekstremt små tall sammenlignet med de store YouTuberne, både nasjonalt og internasjonalt. Og det er små tall med tanke på hvor mange videoer jeg har produsert, hvor mange timer det tar å lage en video og hvor mye penger jeg har brukt på utstyr. 

Men, og det er kanskje den viktigste take awayen min; 

Jeg trodde aldri at jeg skulle bli såpass stor på YouTube at jeg kunne virkelig tjene penger på det. Samtidig skal jeg være såpass ærlig at jeg faktisk trodde flere ville både abonnere og like å se på videoene. 

Kall meg skamløs, men jeg synes faktisk mange av filmene mine er av en forholdsvis høy kvalitet. Spesielt med tanke på at jeg gjør alt selv – fra A til Å. 

Fra ide til publisering og distribusjon. 

Det viktigste dog er hva jeg har lært når det kommer til historiefortelling. Og hvor mye jobb det er som ligger bak en god historie. Lyd er så utrolig mye enklere enn levende bilder.  

Kunnskapen og erfaringen kommer godt med når jeg bistår virksomheter med deres kommunikasjon. Uansett om det er snakk om tekst, lyd, bilde og video. 

For når alt kommer til alt så handler det om historier. Formidling. Nærhet mellom avsender og mottager. Følelser og identitet. Og det har jeg lært mye om de siste årene. Spesielt de siste to pandemi-årene. I tillegg til at jeg har forelsket meg i den norske naturen, aleneturer, teltturer og kaffekosen rundt et bål eller en liten primus. 

Her snakker vi om kunnskap og kjærlighet man ikke kan få gjennom å lese artikler, se på bilder eller youtube-filmer. Man må oppleve det selv. 

Så langt i 2022 ligger jeg an til et sted mellom 250 og 300.000 avspillinger fordelt på 80 nye videoer + mange av mine videoer fra både 2020 og 2021. I alle fall hvis jeg fortsetter i samme takt ut året. 

Av mine 10 mest populære videoer så langt i år, er halvparten fra i år. 

Halvparten fordelt mellom “Teknologi og natur” og “Teknologi i kjelleren” min. 

Sterk overvekt av menn – 80/20 faktisk.

Og 80 prosent yngre enn meg. 

En liten fun fact er at jeg har noen seere fra USA. Noen ytterst få videoer har jeg faktisk tekstet – og da på engelsk til og med. Og mitt amerikanske publikum ser i gjennomsnitt i nesten 6 minutter på mine videoer, mens snittet i Norge er på 4 minutter. 

Og de som ser på videoene mine fra den store TV-skjermen, ser også dobbelt så lenge enn de som gjør det fra laptopen eller mobilen. 

Anyways. 500 videoer har det blitt. 

Det tok ca 14 år. De fleste uten noen form for mål og strategi.

De siste to med hardt arbeid og dedikasjon.

Det har betalt seg i form av bedre innhold. 

Og det er jo det viktigste. 

For kvalitet er viktigere, tross alt, enn kvantitet

Og med verdi kommer også volum. 

Satser jeg på i alle fall.