fbpx

130 magiske iPad-dager

Fra forelskelse til ren magi og kjærlighet

«Jeg elsket min iPad de første to ukene etter at jeg fikk den, nå er den bare en del av meg!» – Når folk spør meg hva jeg synes om min iPad er dette som regel svaret mitt. Det kan være flyvertinner, folk på loungen, på t-banen, bussen, på kafeen, ja, hvor som helst egentlig. Uansett om man liker Apple eller ikke, iPad eller ikke, så engasjerer iPad stort sett alle som kommer over den…..og mitt største problem med iPad er at jeg sjelden har lyst til å legge den fra meg.

Den beste SMS-en man kunne få

23. april fikk jeg min iPad. En kollega og god venn av meg i Phonect var på tur i USA, og sendte meg en kveld en SMS og lurte på om jeg fortsatt var like vill etter iPad…svaret var selvsagt ja, jeg hadde lenge bestemt meg for at jeg skulle ha iPad, men hadde ikke lagt en god plan for hvordan….Det eneste jeg visste var at jeg ikke ville vente for lenge på at den skulle komme til Norge, og at det var helt uaktuelt å kjøpe via Idar Vollvik sin LudoStore … Jeg var ivrig, men ikke gal… Uansett, da tekstmeldingen poppa inn, så var jeg ikke sen om å svare, og hadde det ikke vært for askeskyen fra Island så hadde jeg hatt den i hendene mine enda noen dager tidligere.

Magi fra første sekund

Steve Jobs brukte begrepet «magical» ofte når han snakket om iPad under lanseringen, og jeg deler hans ordvalg til det fulle, for iPad-en er virkelig magisk…helt fra første sekund egentlig – kanskje til og med FØR første sekund til og med, for det virket nesten magisk bare å vite at jeg skulle få en iPad – flere dager før jeg fikk den.

RTFM funker ikke når det kommer til iProdukter, for produktene leveres ikke med manualer…og visste du ikke hva RTFM stod for først, så har du kanskje en mistanke nå —– Read The Fucking Manual. iProdukter, som også iPad leveres UTEN en manual, fordi de rett og slett ikke trenger en manual. Kjøper du deg et hvilket som helst annet produkt; brune- som hvite, så leveres de med større og vanskelige manualer å lese – fordi produktene deres er så utrolig vanskelige å bruke….det gjelder ikke iPad! Her er det rett ut av boksen og i gang – selvsagt med de samme forutsetninger som gjelder andre iProdukter fra Apple; iTunes og iTunes-konto…..også hjelper det veldig med et trådløst nettverk ….. Spesielt for meg da jeg valgte å gå for iPad-en UTEN 3G – rett og slett fordi jeg er redd for at det hadde ruinert meg med de roaming-prisene teleoperatørene opererer med :)

Uansett, det var bare å ta iPad-en ut av esken, koble den til mot min Mac – og vente…bare litt, også var jeg i gang. Jeg brukte å si det var et liv FØR og ETTER iPhone, nå er det rett og slett snakk om et liv for mitt vedkommende FØR og ETTER Apple. Opplevelsen Apple byr på utifra et brukers ståsted hvor kvalitet, enkelhet og ikke minst tilgjengelighet står i fokus. Som oftest har enkelhet betydd et kompromiss med kvalitet, eller ytelse, eller andre elementer, men Apple har virkelig truffet spikeren på hodet. Formfaktoren til iPad synes jeg er helt perfekt, ikke for stor, ikke for liten ….. Kanskje litt tyngre enn jeg først trodde, men ikke tyngre enn at jeg liker vekta av den. Ubehagelig å holde i når du skal skrive eller surfe uten at du har en skinn-mappe rundt den, men veldig deilig å holde i uten noe som helst når du feks kjører i over 230 km/t med RealRacing.

Vanvittig skjerm

Skjermen er ekstrem god, selv om du ligger ute i solen så er det fortsatt ikke noe problem feks å lese en bok via iBooks appen til Apple. I liggende posisjon er det ikke noe problem å skrive lengre emailer, eller blogs – slik som denne som jeg akkurat nå skriver i 10,000 meters høyde på min ferie-retur fra Portugal….det som tar litt lengre tid er norske tegnsett, men det er kun fordi Apple ikke har lansert iPad i Norge ennå, og dermed må du bruke et par ekstra millisekunder hver gang du skal skrive æ, ø eller å…men det funker. Løsning to er å laste ned et norsk tastatur – i form av enn app, hvor du dernest bruker copy-paste for å lime inn teksten i den tiltenkte email eller hva det måtte være…jeg gidder nå ikke det. Jeg skal ikke si at jeg IKKE ser frem til et norskt tegnsett, men så langt plager det meg ikke nevneverdig, spesielt ikke når det er så mye annet som er så utrolig positivt med iPad. Og la meg også legge til; du må ikke bare skrive med pekefingrene på iPad, jeg bruker nesten touch metoden, selv om det også for meg blir for det meste pekefingre.

Magisk, men ikke perfekt

Før jeg går nærmere inn på hvordan iPad har endret måten jeg jobber, leker, lærer og lever på, så kan det være greit å gå inn på hva jeg synes er mangler …. eller svakheter med iPad (for det er selvsagt noen):

Det er sikkert andre ting andre ville ha savnet, eller syntes var svakt eller dårlig, men når jeg må bruke lang tid til å fundere over det, så tror jeg det er riktig å stoppe der – iPad-en er rett og slett et genialt produkt som for min del har funnet sin perfekte plassering mellom min iPhone og min Mac. Den erstatter ingen av de, men utfyller plassen i mellom på en særdeles god måte …. Den endrer rett og slett alt i forhold til hvordan jeg leker, lærer, jobber og lever.

iPad endrer hvordan du lærer, jobber, leker og lever

Leker

Det var en gang jeg likte å spille spill på datamaskiner og spill-konsoller, men med tiden forsvant interessen…inntil iPad-en dukket opp. Jeg skal ikke si at jeg bruker veldig lang tid på å spille på min iPad, men av og til – når jeg ikke gidder å gjøre noe annet fornuftig er det enkelt og fristende å ta et par runder med RealRacing, Need For Speed, JetCar Stunts, kanskje en runde med Ludo 3D, litt Ice Age med minstemann, Pinball HD, eller et par strategispill som feks CastleWarriors eller Modern Conflict.

Det er utrolig mange spill – og gode spill – å velge mellom. Alle spillene du har kjøpt til din iPhone kan du bruke til din iPad også (det gjelder ALLE iPhone programmer forøvrig), det er bare å klikke på forstørrelses-ikonet nederst på iPad skjermen din, så blir iPhone-spillet zoomet inn til å fylle ut skjermen maksimalt.

*JetCar Stunts til iPhone på en iPad – uten zoom

*JetCar Stunts til iPhone på en iPad – med zoom. Grafikken blir ikke så gærn heller, så om du ikke VIL bruke noen ekstra kroner på å kjøpe HD utgaven av dine iPhone titler, så må du ikke det :)

En del av det å leke er jo å bli underholdt, og det er mange måter utover det å spille på man kan underholdes av en iPad. Jeg leser bøker via iBooks, leser magasiner som GQ og MacUser på min iPad, men ikke minst ser jeg filmer, TV-Serier og podcasts jevnlig. Noen filmer leier jeg direkte fra min iPad, andre har jeg kjøpt tidligere – kanskje til min Apple TV. Med ABC Playeren kan jeg se TV serier (krever VPN mot USA), men jeg bruker også iPhone applikasjoner som TV2’s Nyhetskanalen og nå nylig også TVUPlayer (kommet nå i iPad utgave) som bla streamer Sky News, BBC News og den norske The Voice-kanalen.

*TVUPlayer til iPhone på en iPad er ikke det beste jeg har sett, men det funker…..sånn passe, alternativt kjøper man iPad utgaven som nå også har kommet!

*ABC player til iPad er en fryd for øyet. Når iPad kommer til Norge ser jeg frem til flere norske kanaler på den – i full HD

Har jeg filmer som ikke kan spilles direkte av på iPad-en, bruker jeg HandBrake til å konvertere. Sitter jeg hjemme og vil se på en film på min iPad, kobler jeg meg til NAS-en i kjelleren og spiller HVA SOM HELST via AirVideo som til og med konverterer filmene MENS DU SER PÅ DE!

*AirVideo er en av de app’ene du bare må ha – til både iPhone og iPad

Hva er lek – hva er jobb?

Det er for så vidt vanskelig å skille av og til mellom hva som er å leke, jobbe, lære og leve, som feks når det kommer til sosiale media. Jeg er fan av flere nettverk, men bruker nok når alt kommer til alt for det meste Facebook og Gowalla. Utover det har jeg selvsagt en Twitter konto, samt at min CV, mine arbeidsforbindelser og andre profesjonelle kontakter opprettholdes og oppdateres via LinkedIn. Utrolig nok har hverken LinkedIn eller Facebook kommet med en skikkelig iPad app, men i mellomtiden bruker jeg rett og slett Safari-browseren til å holde meg oppdatert på Facebook, samt at min nye store favoritt for Facebook og annet surfing har blitt Flipboard som kan anbefales på det sterkeste!

Utover de nevnte apps over er det selvsagt mange andre gode apps til iPad, noen av disse er feks:

Lærer

Når jeg tenker på det å lære, så tenker jeg på alt jeg leser, dokumentarer jeg ser på, osv. Dermed kommer jeg også inn på programmer og apps som gir meg muligheten til å lære, som feks Pulse News som gir meg et enkelt, men samtidig et veldig grafisk og behagelig grensesnitt for å raskt finne frem til de nyheter jeg vil lese mer om. Når Pulse var den virkelig revolusjonerende i sin grafiske måte å presentere RSS nyheter på – og etter Pulse har det kommet en rekke nye lese-tjenester som bruker samme prinsippet; som feks FlipBoard som ble omtalt litt tidligere.

Det er heller ingen tvil om at iBooks er en genial måte å bruke iPad-en til å lære – enten via bøker du laster ned, eller til å lese av PDF-er – som du feks kan ha lastet ned via din Dropbox konto.

Apple har laget iBooks på en virkelig genial måte ved å legge ut deler av boken – Samples – som du kan laste ned kostnadsfritt…Liker du det du leser kjøper du resten – enkelt og greit, og som du ser av bokhylla mi er det flere titler her som er samples – alle med rød stripe øverst til høyre på boka :)

Jeg bruker også TV2 Nyhetskanalen som er en iPhone-app flittig til min iPad – eneste jeg savner er en enkel måte å kunne aksessere den når jeg er i utlandet – uten VPN – for å verifisere at jeg er norsk…kjedelig å bare kunne bruke den i Norge, hvor jeg normalt har tilgang til kanalen hjemme uansett…. Selv om den er laget for iPhone ser den uansett veldig god ut til iPad-en også:

*Tipper Tv2 Nyhetskanalen dukker opp på iPad så fort iPad er til salgs (offisielt) i Norge

En av mine første apps til iPad var The Early Edition – en genial måte å lese dagens aviser på. Basert på RSS-feeds lik Pulse News, men veldig forskjellig da ideen er å presentere dette som om du leste avisene dine…og det funker veldig bra også…

Sist, men ikke minst, Wikipanion til iPad er uvurderlig!

Jobber

Den viktigste jobb appen for min del er Ciscos egen WebEx klient. Cisco WebEx er verdens største online møte applikasjon hvor video, telefoni, chat med mer deles sømløst over Internett. Samme tjeneste får du tilgang til på iPhone, PC, Mac og også flere andre SmartTelefoner. Gudene vet hvor MANGE WebEx-møter jeg har hatt i løpet av de siste 3 måneder, det er ikke få – og det er heller ikke få som har gått via min iPad. Anbefales på det sterkeste.

* Cisco WebEx er min favoritt app på jobben, men enda bedre blir den hvis den kan vise live video feed fra møtene, og integreres tettere mot min iPhone4 slik at mitt frontkamera kan brukes (inntil iPad kommer med integrert kamera) til å overføre live video fra meg. Hvor er feks TelePresence integrasjonen. Hva med FaceTime integrasjon :)

For å skape litt mer oppmerksomhet på en presentasjon, eller rett og slett presentere et budskap på en annerledes og spennende måte, bruker jeg av og til også Corkulous.

TeamViewer HD er også en av mine store favoritter – kanskje ikke så veldig jobb relatert, men via TeamViewer kan jeg feks bruke min iPad til å koble meg opp med min PC eller MAC – hvis jeg feks ikke vil ha den med meg på ferie eller en kortere jobbreise :)

I tillegg er det to andre apps som kommer HØYT opp på min favorittliste av apps, og det er Dropbox (min #1 app) og KeyNote. Førstkommende bruker jeg til å lagre dokumenter, bilder, filmer, presentasjoner – alt jeg ønsker å kunne dele med andre deviser jeg bruker – eller med andre kollegaer og venner – og KeyNote for å bruke min iPad til å kjøre Powerpoint-presentasjoner med….

Fra Dropbox kan jeg feks laste ned en Powerpoint presentasjon – se den via Dropbox, men også få Dropbox til å starte KeyNote for å kjøre presentasjonen på storskjerm via VGA-adapteren jeg også har kjøpt til min iPad.

Det er en u-ting å ha PC-en oppe når man er i møter, men når notater må taes er iPad-en genial – brukt sammen med feks iThoughtsHD – som er et såkalt MindMap. Raskt, intuitivt og veldig effektivt verktøy for å få med seg det viktigste i et møte. Notatene kan etterpå eksporteres som PDF og flere andre formater – på mail, via WiFi til en annen PC, eller feks rett til din Dropbox konto!

Lever

Det høres kanskje drøyt ut, men livet mitt har endret seg positivt med iPad. Livet har for så vidt endret seg med Apple…. Det å boote opp en PC – og irritere seg over hvor lang tid det tar..den tiden er forbi. Ikke trenger jeg å svi lårene mine heller når jeg sitter i sofaen og mikser mellom å se på TV og surfe…iPad-en blir ikke varm, og batteritiden overgår ALT hva en PC kan gi deg…

Det er nesten ingenting du IKKE kan gjøre med en iPad – og den er nesten helt ny på markedet….så forvent mer i tiden som kommer. Nye versjoner med enda bedre hardware og innmat – nye tjenester som gjør enheten enda mer mobil og tilgjengelig – med Internett- og trådløs iTunes synkronisering og alle andre cloud-tjenester som kommer.

Som sagt, iPad-en erstatter ikke min iPhone eller MacBook – men passer perfekt inn som en del av min Apple-familie av produkter som holder meg oppdatert, som underholder meg, som gjør det mulig å jobbe når som helst og hvor som helst – og som engasjerer ALLE i familien inkludert mine 4 år gamle tvillingbarn som elsker å spille på iPad sammen med pappa, eller se på filmer, høre på musikk eller se på podcastingen av Kometkameratene!

Det var et liv før iPad – og et etter….og jeg vil aldri gå tilbake til livet før!