fbpx
Music Premium

YouTube Music er markedets beste strømmetjeneste for musikk

Endelig er YouTube Music her. Kombinasjonen av YouTube Red, Google Play Music, Google Home, stemmegjenkjenning og maskinlæring gir deg en unik brukeropplevelse – fri for reklame – og tilpasset deg. 

Den beste musikktjenesten?

Det er lenge siden jeg gledet meg til at YouTube Red skulle komme til Norge. Den reklamefrie-utgaven av YouTube og Google Play Music, tok derimot aldri av i USA og kom aldri til Norge. Men nå er altså YouTube Music og YouTube Premium endelig tilgjengelig. Mens YouTube Music gir deg tilgang til reklamefri lytting til musikk, vil YouTube Premium i tillegg gi til tilgang til reklamefrie videoer og tilgang til originalt innhold.

Jeg har fått lov å teste YouTube Music i et par uker før lanseringen, og tjenesten lover godt. Veldig godt. YouTube Music og YouTube Premium er tilgjengelig som app til iOS og Android, i tillegg til en egen web-versjon for desktop/laptop. Håper YouTube Music som egen laptop-app kommer snart, slik at du kan spille musikken i bakgrunnen.

Med det største musikk-biblioteket, integrasjonen mot Google Home sine smarthøyttalere med stemmegjenkjenning og familieabonnement på YouTube Music, gjør musikk-strømmetjenesten til den beste på markedet (vil jeg påstå).

YouTube Music

Intelligente spillelister

Under et kort opphold i New York, hvor jeg blant annet besøkte Google sitt kontor, var jeg så heldig å få et intervju med Azi Eftekhari. Hun er ansvarlig for musikk-samarbeidsavtalene i YouTube for Storbritannia og Norden. Jeg møtte henne ikke i New York, men via Hangout mellom New York og London.

– Google- og YouTube-teamene har slått seg sammen og YouTube Music er et resultat av at vi har tatt det beste fra YouTube Red og Google Play Music. I tillegg har vi brukt mye tid på å utvikle en tjeneste som også tilpasser musikken kontekstuelt. Med YouTube Music vil musikken og spillelistene tilpasse seg hvem du er, hva du gjør og hvor du gjør det. Spillelister vil bli foreslått basert på alt fra hvordan været er ute, hvilket tidspunkt på dagen det er snakk om og om du er ute og går eller om du kjører bil eller sitter på trikken, forklarte Azi.

Og disse kontekstuelle – eller intelligente spillelistene var kanskje det første jeg la merke til første gangen jeg testet ut YouTube Music. YouTube hadde en rekke andre signaler om meg fra før av – fra alt annet jeg har hørt på via YouTube. Det, kombinert med at jeg ved oppstart også la til en rekke artister og grupper som jeg likte, resulterte i en rekke forskjellige spillelister jeg kunne høre på. Og alt ettersom hvordan jeg også hører på musikken – om jeg gir låta en tommel opp eller -ned, eller om jeg kun hører på et par sekunder før jeg går over til neste låt, bidrar til å gjøre spillelistene enda mer relevante.

 

Les også: Spotify is better right now. YouTube Music is going to dethrone it sooner than you think (Android Central)

 

Fra første dag var det fryktelig mye god musikk som falt meg i smak og etter hvert som jeg har brukt YouTube Music har spillelistene også bare blitt bedre og bedre.

YouTube Music

Azi forklarte meg at det er spesielt på fredager spillelister blir oppdatert, for da slippes ny musikk.

Offline, i bakgrunnen og med eller uten video

Med YouTube Music og -Premium kan du (endelig) spille musikk fra YouTube i bakgrunnen. Det er ikke noe nytt som sådan. Spotify, Google Play Music, Apple Music, med flere, har hatt dette i lang tid allerede. Nå kan du også velge å laste ned spillelister i offline-modus, slik at du har tilstrekkelig med musikk å spille skulle du befinne deg et sted uten internett-dekning, et sted med dårlig internett-dekning eller et sted hvor det å laste ned koster forholdsvis mye penger.

I tillegg har du mulighet til å la YouTube Music automatisk lage en spilleliste for deg. Spillelisten kan den laste ned for offline-avspilling. Her kan du enkelt selv velge hvor mange låter den skal laste ned. Alt ettersom hva dine egne ønsker og preferanser måtte være.

YouTube Music

Har du lyst til å se – for YouTube Music har selvsagt tilgang til hele video-biblioteket av musikk som ligger på YouTube – så kan du også enkelt gjøre det. Den samme muligheten gjelder all lytting av musikk via YouTube Music-appen – og fra desktop i tillegg.

Smarte søk

Som i andre musikktjenester finner man også massevis av spillelister, inkludert en egen spilleliste med ny musikk fra Norge. Smarte søk er også plass, som lar deg søke etter musikk du ikke nødvendigvis husker tittelen på. Ved å skrive inn for eksempel deler av sangteksten eller navnet filmen eller TV-serien hvor du hørte låten. Som for eksempel at du har lyst til å høre på den siste låta fra «Heroes of the Galaxy 2»-filmen:

YouTube Music

Familiepakke

På samme måte som med Spotify, kan du abonnere på en familieløsning av YouTube Music og -Premium. YouTube Music koster 99 kroner per måned abonnerer du direkte fra YouTube, mens iOS-brukere kan også abonnere gjennom Apple AppStore. Da koster det 129 kroner per måned. YouTube Premium koster 119 kroner per måned. Eller 149 kroner via AppStore. Familiepakken – som dekker inntil 6 personer – koster 149 kroner per måned for YouTube Music. 199 kroner via AppStore. Og for YouTube Premium familiepakke må du ut med 179 kroner per måned. Eller 229 kroner via AppStore.

På samme måte som med Spotify kan du velge mellom 3 varianter;

 

YouTube Music

 

Integrert med Google Home

Smarthøyttalere er «i skuddet» om dagen. Hjemme har jeg både Google Home Max, Google Home og et par Google Home Mini. I motsetning til smarthøyttalerne til Amazon og Apple, kan Google Home kjenne igjen stemmene til familien, og dermed skille mellom svarene Google Home gir, hvis du for eksempel spør om hvordan dagen din ser ut.

Det vil også Google Home kunne gjøre hvis du oppretter et familieabonnement for YouTube Music eller YouTube Premium. Og det er spesielt viktig, er du opptatt av at spillelisten din, forblir din. Har du en Google Home hjemme og kobler den til din YouTube Music-konto, vil musikkavspilling foretatt av familie og venner, bidra til å påvirke hvordan YouTube Music vil foreslå nye spillelister. Men med et familieabonnement og Google Homes evne til å skille på stemmen til de forskjellige «medlemmene» i familien, vil kun den enkeltes spilleliste påvirkes.

Det er et spesielt godt argument for å gå for både Google Home som din smarthøyttaler og YouTube Music (eller Premium) som din strømmetjeneste for musikk. Har du barn i familien, og du går for Premium i tillegg, kan du med god samvittighet skjerme barna dine for all reklame de blir eksponert for når de bruker YouTube som normalt.

 

YouTube var størst på musikk, lenge før YouTube Music

Allerede før lanseringen av YouTube Music, var YouTube den største tjenesten for musikk. Ifølge Digital Music News stod YouTube for over 50% av all musikk-strømming i 2016, fordelt på over 1 milliard brukere.

 

YouTube Music

 

YouTube Music vil definitivt bli en sterk konkurrent til Spotify. Med YouTube Premium-tilbudet vil også Netflix, HBO og Amazon merke konkurransen.

Legg så til YouTube sine ambisjoner om å tilby originalt innhold – og en annonsefri YouTube-opplevelse via YouTube Premium, så kan fort Google/YouTube bli en sterk utfordrer for alle som tilbyr en eller annen form for strømmetjenester, være seg musikk, filmer og serier. I tillegg vil YouTube Music definitivt bidra til å styrke Googles posisjon i det sterkt voksende smarthøyttaler-markedet.

Sjekk også ut: TuneMyMusic for å eksportere spillelister fra Spotify til YouTube (og dermed YouTube Music)

Går du til anskaffelse av Google Home og YouTube Music- eller Premium familieabonnementet, som vil gjøre Google Home-opplevelsen enda bedre, har du (etter min mening) markedets beste tjeneste for musikk-strømming.

Oppsummert

Utfordringen hjemme blir å overbevis min kone om at YouTube Premium er bedre enn Spotify, som har vært den prefererte musikk-strømmetjenesten siden Spotify ble lansert. Det tror jeg at jeg skal klare uten store problemer.