fbpx

«Vi skal kutte masse fremover»

Uttalelsen om massive kutt kom fra konsernsjef Are Stokstad under Mediaforum sitt arrangement, Mediedagen 2016. Hva om Are blogget om de samme kuttene?

Hvordan er det å jobbe hos Amedia om dagen? Eller i norske mediehus for den sakens skyld? Hvordan påvirker det intern moral og motivasjon, når konsernsjefen varsler masseoppsigelser helt åpenlyst under et arrangement? Jeg var ikke selv tilstede, men det var blant annet Medier24.com som dekket hele Mediaforum-konferansen på Gimle kino torsdag 21. januar:

– Da konsernsjef Are Stokstad ble forelagt utsagnet om at Amedia ikke kunne kutte mer, måtte han nesten litt muntert slå fast at det er en ting som er sikkert, og det er at de skal kutte masse framover…..

Stokstad var tydeligvis i slaget – eller i dårlig humør – for han stoppet ikke med å varsle masseoppsigelser fremover, men fortsatte med å lange ut til både venstre og høyre:

Jeg hater jo TV 2!

– Amedia skal fortsatt ha tradisjonell reklame, men det er ikke sikkert  vi skal ha reklame på video innenfor betalt innhold. For det er jo bare møkk det som selges. Jeg er så irritert når jeg er inne på TV2.no og ser reklamen. Jeg kan hive fra meg Ipad-en da. Jeg vil ikke ha det. Jeg hater jo TV 2!

Sitatet over kommer fra Kampanje som også var tilstede, og som også dokumenterte en tilsynelatende åpen krangel mellom Are Stokstad i Amedia og Torry Pedersen i VG, om hvem som var mest lønnsom. Da Are påstod at Amedia var mer lønnsomme enn VG i fjerde kvartal i 2015, svarte Torry fra VG med å gratulere at Ares 70 aviser var på nivå med den ene avisen som Torry var sjef for.

Arbeidsmoral på bunnivå?

Jeg er usikker på hvordan jeg hadde forholdt meg til slike uttalelser fra min egen sjef, hadde jeg jobbet i Amedia. Eller i VG, eller andre mediehus. Siden 2008 har Amedia sagt opp over 1,200 stillinger, og det er ingenting som tyder på at øksa kan legges tilbake i boden. Det skal kuttes mye, «Du verden vi skal kutte!», sier Are.

Alle som har fulgt med litt i mediene de siste årene har fått med seg at bransjen som står ovenfor store utfordringer. Overgangen fra papir til digital, og fra store til små skjermer, har resultert i store innhugg i inntektsgrunnlaget. Det er snart bare de eldste av oss som abonnerer på papiravisene, annonsørene reduserer sine reklamebudsjett, og annonseblokkering vokser raskt i størrelse. Det skaper utvilsomt et frustrerende arbeidsmiljø, som påvirker moralen gjennom hele organisasjonen. Da kan man lure på hvor fornuftig det er å ta slike «økseslag» åpenlyst.

Hva om Are hadde blogget ut sin frustrasjon?

Det er første gangen jeg registrerer at topplederne begynner å lange ut mot sine konkurrenter slik det ble gjort under Mediaforum-konferansen. Jeg synes det er spesielt å å annonsere «slakt» av egen organisasjon på en slik arena og ikke minst en spesiell måte å «tømme» sin frustrasjon på. Samtidig overrasker det meg nesten enda mer at det ikke har kommet flere reaksjoner fra andre norske medier over en slik «utlysning».

DN skriver lørdag 23. januar

– Noen er bare oppgitt, andre er fly forbanna, sier Lars Døvle Larsen, leder for journalistlaget både i Tønsbergs Blad og Amedia. 

Mon tro hvordan reaksjonen hadde vært om Are Stokstad hadde blogget ut sin frustrasjon, fremfor å ta det ut på en konferanse. Hadde reaksjonene vært flere og større fra de norske mediehusene da? Er det greit å si det åpent, men ikke å skrive om det?

Foto: Gard L. Michalsen