fbpx
TV Facebook Google Amazon

Tyske kringkastere samarbeider mot Google og Facebook

I Tyskland har kringkastere begynt å samarbeide for å ta opp konkurransen mot de amerikanske gigantene som Google, Facebook og Amazon.

I Norge er det «hver mann sin egen lykkes smed». Forsøkene fra Schibsted om å samarbeide mellom mediehusene har enn så lenge ikke «gått så bra». Og blant kringkasterne har jeg ikke hørt om samtaler om samarbeid.

Nå har to av Tysklands største kringkastere, RTL Group og ProSiebenSat.1 Media SE, etablert en allianse sammen med internett-leverandøren United Internet, for å tilby alle kundene sine en felles innloggingstjeneste. Samlet er det snakk om 45 millioner månedlige unike brukere som omhandler alliansen.

Godt for GDPR

Hensikten er å gjøre det enklere for kundene å kontrollere hvilke data mediene og annonsørene har på dem, og samtidig som en felles database kan gjøre det langt mer lukrativt for selskapene involvert å kunne konkurrere mot Google, Facebook og Amazon. Klesgiganten Zalando har også blitt med sammen med de to kringkasterne.

Det første er også gode nyheter utifra et GDPR-perspektiv. Med ett felles påloggingssystem vil det være langt enklere for den enkelte kunde å ha bedre kontroll over hva selskapene lagrer om de.

Åpen standard

Hensikten er å etablere en åpen standard for pålogging og lagring av kundedata, som alle selskaper som vil kan kobles mot via en selvbetjeningsløsning.

Hver allianse-partner vil derimot holde sine respektive data separat. Målet er med andre ord ikke at alle skal få tilgang til all data, men at selskapene skal jobbe i fellesskap mot nye standarder som imøtekommer de nye personvern-kravene, samtidig som at alliansen skal virke som et attraktivt alternativ til Google og Facebook.

Les hele saken på Digiday

With an eye on the duopoly, German broadcasters create a unified consumer login

Samarbeid mellom konkurrenter er veien å gå

Dette står i stil med hvordan bankene i Norge har valgt å samarbeide med Vipps, for å stå sterke sammen mot konkurransen fra Apple, Google, Facebook og en rekke andre selskaper som søker etter å disrupte dagens betalingsløsninger.

I Norge berømmer Trond Riiber Knudsen fra TRK Group «frenemies«-strategien til DNB. Samtidig sier han til Kampanje at han savner tilsvarende samarbeid fra mediebransjen.

– Den tradisjonelle måten å tenke konkurranse på innenfor hvert land er i ferd med å bli irrelevant. Konkurransen i dag foregår mot de globale plattformene. Det er veldig viktig at vi får samarbeid på en plattform. 

Alle satser på eget TV-innhold

Nå som Apple satser på eget TV-innhold, Disney trekker seg ut av Netflix og satser på egen plattform, Snapchat satser på eget TV-innhold, og Facebook er på full fart med sin video-plattform Watch, vil konkurransen om TV-seerne (og dermed også reklamekronene) intensifiseres.

Les også: Nå kommer Facebook og tar TV-markedet også! (HansPetter.info)

Det vil gjøre det viktigere enn noen gang å stå sterkere sammen – selv om man er konkurrenter, enn å stå svak(ere) alene.

Det gjenstår derimot å se hvor «stolte» mediehusene vil være når det kommer til egen vilje til å samarbeide. Så langt har det vært stor motstand.

Kan vi se for oss et tilsvarende samarbeid i Norge mellom TV 2, Discovery og for eksempel Telenor? Og kanskje sammen med Schibsted og Komplett.

Bilde: Jeremy Yap via Unsplash