fbpx
TikTok

TikTok-lederne: Tilgi dem, for de vet ikke bedre (ennå)

TikTok-ministre, TikTok-politiet, TikTok-kringkastingssjefer og TikTok-ordførere trekker på skuldrene og ler av TikTok-hysteriet. Etter å ha sett listen over alt vi gir fra oss til TikTok håper jeg de forstår alvoret. Før det er for sent.

TikTok er en helt utrolig avhengighetsskapende app, som bare leverer den ene treffsikre posten etter den andre. Vi underholdes og sjokkeres om hverandre til øynene våre ikke tåler mer, og «dopamin-skåla» er stappfull.

TikTok er for kul til å ikke bli avhengig av

TikTok er så «fett» at vår egen justisminister forsøkte å dekke over sannheten om eget TikTok-bruk i mange måneder. TikTok er så allment brukt at vår egen finansminister bryr seg fint lite om at den ene datteren hans er for ung til å være på TikTok. Men det skulle bare mangle, for vårt eget TikTok-politi hyret inn 10-åringer som eksperter (på en plattform med 13 års aldersgrense) for å lykkes på de kinesiske plattformen.

Og Arbeiderparti-politikeren og ordførerkandidat i Porsgrunn, ler av TikTok-hysteriet, og minnes tilbake til 2022, da hun var statssekretær i Regjeringen. For da var det kun én ting som de fikk klare retningslinjer på at de ikke skulle bruke, og det var Microsoft Teams. Ordførerkandidaten i Porsgrunn minner leserne i Porsgrunn Dagblad om at «sikkert halvparten av dingsene våre er produsert i Kina» og har ingen tro på at det er noe sikkerhetsfare i Porsgrunn kommune relatert til TikTok-bruk.

TikTok bryter med alt av europeiske personvernregler

NRK-sjefen, som også har TikTok på mobilen sin, minner oss samtidig om at Facebook samler inn mer informasjon om oss enn TikTok. Det kan det være. Samtidig samler nok Kina inn fryktelig mye informasjon om oss, via TikTok, som bryr seg pent lite om Norges og EUs personvernregler, med mer. Og det skulle bare mangle, for om Kinas kommunistregime vil ha informasjon om oss, plikter både kinesiske borgere og selskaper å gi fra seg informasjon, uavhengig om personene eller selskapene befinner seg i Kina eller ikke.

Chris Roberts, som er cybersikkerhets-ekspert og -forsker, samt Chief Information Security Officer og direktør i det amerikanske selskapet, Boom Supersonic, tok seg bryet og tiden, til å lage en fullstendig oversikt over hva det er TikTok får tilgang til når du og jeg, sammen med NRK-sjefen, politiet, ordførerkandidater og andre politikere, samt vår egen justisminister, gir fra oss.

Er vi klar over hvor mye vi gir fra oss?

For det er ikke så rent lite.

Og mens Chris Roberts lagde et aldri så fint mindmap, har jeg tatt meg bryet med å skrive ut hele kartet, som en lang liste, på norsk.

Det gjør jeg rett og slett som et effektfullt grep, for å illustrere i hvor stor grad av kontroll over egen personinformasjon og innhold vi frivillig (og forholdsvis uvitende) overgir til TikTok-appen, til det kinesiske selskapet ByteDance, og således også til det kinesiske kommunistregimet.

Et regime som systematisk bryter alt av menneskerettigheter og personvern. Et regime som samarbeider med Russland. Og et regime som er ansvarlig for store deler av verdens statssponsede cyberangrep, mot blant annet Norge.

Appen i seg selv: 

 

Tilgangen vi gir TikTok om mobilen:

 

Tilgangen vi gir om oss selv, som TikTok lagrer: 

 

Dette vet vi om TikTok og deres eier, ByteDance: 

 

Og dette vet vi om Kina: 

 

Ingenting å le av

Det her er ingenting å le av. Det er ikke snakk om hysteri heller. Og det holder ikke, som vår finansminister hevder, at «vi må forholde oss til at TikTok har kommet for å bli». Eller at vi må være der hvor målgruppen vår er, som blant annet Politiet har brukt som sitt argument.

At vi har såpass mange høytstående ledere i det offentlige som «viser vei» på denne måten her, er mildt sagt svært bekymringsfullt og skremmende.

Det hjelper fint lite at Etterretningstjenesten, Politiets Sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet lager trusselrapporter og advarer mot at Russland og Kina bruker sosiale medier aktivt for å angripe både Stortinget, offentlige og private virksomheter og enkeltindivider, når vi har blant annet vår egen justisminister, politi, finansminister, kringkastingssjef og diverse politikere som trekker på skuldrene og tenker at «TikTok har kommet for å bli» og at «hysteriet er til å le av».

Det er så naivt at det er på grensen til kriminelt i seg selv.