fbpx

The end of Buzz and Bullshit?

Vil nedleggelsen av diverse buzz-tjenester og avsløringene av plagiat-artiklene i Dagens Næringsliv være starten på en ny retning for journalistikken i Norge?

Det blåser friskt i sommer-Norge og i norske mediehus om dagen. «Tidenes dårligste» sommer i Norge har preget både sosiale medier og norske aviser, men har delt (den siste tiden) spalteplass med plagiatskandalen til Butenschøn og nedleggelsen av buzz-tjenester hos både Dagens Næringsliv og VG.

Aldri så gærnt at det ikke er godt for noe, tenker jeg.

Les også: Bisbuzz skulle aldri sett dagens lys (kommentar av Ståle Lindblad i Journalisten)

Les også: VG legger ned viralsatsning (Journalisten)

I løpet av sommeren har Kampanje publisert en rekke intervjuer med bransjeprofiler i sin «sommerpraten«-spalte som nesten unisont har bekreftet det vi allerede visste; at de fleste av oss leser nyheter på mobil og at vi først og fremst blir presentert for nyhetsbildet vårt via sosiale medier. Samtidig har det nesten vært en tilsvarende bred enighet om at «klikkhoreriet» må ta slutt – at vi har sett oss lei på «Sjokkerende«- og «Slik blir du…«-journalistikk hvis eneste hensikt er å «lure» oss til å lese det som ofte er intetsigende nyheter – i den grad vi kan kalle det nyheter i det hele tatt.

Les også: Ukens «SjokkBuzz» (HansPetter.info, nov 2014) og «Slik blir du» journalistikken (sep 2014)

I løpet av høsten 2015 vil nye nyhetstjenester se dagens lys. Jeg har store forventninger til VioMedia blant annet. Det norske selskapet skal begynne med samle magasiner i en og samme abonnementsløsning, men vil med tiden garantert utvides til å inkludere både lokale- og riksdekkende aviser. Spørsmålet er ikke OM det vil skje, men NÅR. Alt tyder på at nyheter vil gå i samme retning som musikk, bøker, tv-serier og filmer; samlet under en abonnement-løsning.

– Det skjer så utrolig mange endringer i mediebransjen, så her er det rom for innovasjon. Utgangspunktet for Vio er at vi ønsker å samle all journalistikken på ett sted. Da vi tidlig i prosessen hadde et møte med NTB sa de at dette var et helt «høl i huet». Da ble vi litt betuttet og tenkte på om vi skulle gi opp. Men så bestemte vi oss for at det skulle vi ikke gjøre, uttalte Agnes Dyvik til Dagens Næringsliv i mai 2015.

Les også: Slik vil jeg betale for nyheter (HansPetter.info apr 2014)

Jeg ser frem mot en nyhetshverdag som i mindre grad vil preges av buzz og bullshit og som i større grad vil preges av god journalistikk. Jeg tror mediebransjen fremover vil konsolideres. Det er for mange aktører som produserer de samme nyhetene og som sloss om de samme reklamebudsjettene. Alt basert på «gamle» forretningsmodeller som ikke lar seg overføre til et mobilt nyhetsbilde. Det som en gang var bærekraftig på papir er ikke lenger bærekraftig på mobil.

Les også: Jakten på den hellige gral (Marius Karlsen i iTromsø juni 2015)