fbpx

Teknologi og trening – Det er mange måter å bli motivert på

Det er mange grunner til å holde seg i form, men vanskelig å motivere seg over tid – slik holder jeg meg motivert!

Foursquare-Elixia-treningSom ung – og det er en god stund siden nå – var jeg aktiv syklist. Faktisk blant de beste i Norge når jeg sluttet som 16-åring. Siden den gang har treningsfeberen vært som en feber, herjet en liten stund for så å gi seg. Jeg har først og fremst hjulpet SATS og Elixia sin konto med penger, samtidig som jeg ikke har tatt opp plass. Støttemedlem er vel det riktige ordet.

Støttemedlem er det vel det heter. På den andre siden har min kone – Marianne – vært ganske så aktiv helt siden vi traff hverandre i 2001. Hun på sin side har vært aerobicsinstruktør på SATS, men la det på hylla når familieliv og jobb tok over for mesteparten av tiden.

Runkeeper siden 2009…..

I 2009 lastet jeg ned Runkeeper til min iPhone. Kjøpte meg en hybrid-sykkel også. Målet var Lillehammer-Oslo sammen med Atea – året etter. Syklet stort sett til og fra jobb – men kun av og til. Våren 2010 syklet jeg – etter kun 5 treningsøkter alene – fra Lillehammer til Oslo – og det uten de største problemene (faktisk).

runkeeper-lillehammer-osloMin iPhone var med hele tiden, Runkeeper stod på, og for å sikre meg at jeg hadde strøm hele veien hjem hadde jeg tatt med meg en batterikappe fra Aigo som mer enn doblet batterikapasiteten. I dag har jeg erstattet denne med en Mophie Juice Pack. Det holdt akkurat.

Etter denne turen ble det ganske så stille fra meg….inntil desember 2012.

Vel, helt fraværende var jeg ikke – det ble med en liten treningsøkt «her og der», hver gang var jeg like innstilt på at «nå skulle jeg komme meg skikkelig i gang», men en kikk på Runkeeper-profilen min tyder på alt annet. I perioden august 2010 til desember 2012 hadde jeg kun lagt bak meg kun treningsøkter. 23 treningsøkter på 29 måneder er ikke noe å skryte av. Slik får man rett og slett ikke noen resultater av heller. Det eneste synlige var en noe mer slunken lommebok – for i hele perioden hadde jeg betalt mine medlemskroner til SATS – og etterhvert til Elixia.

Jeg trengte mer teknologi for å trene!

Hvorfor vet jeg egentlig ikke, men i desember 2012 bestemte jeg meg på nytt. Vel, det var kanskje fordi jeg hadde begynt å bli «litt» lei av den stadige «pep talken» fra kona mi, at jeg bestemte meg. Det var nå eller aldri. Hun fikk meg med på Elixia – og sammen løp vi intervaller på tredemølla. Med meg hadde jeg ikke bare min iPhone med Runkeeper installert, men ganske så mye annet også. Utrolig nok klarte hun å overtale meg til å bli med på andre treningsrunder også – som X-Fit, TRX og Core Extreme…….

wahoo-fitness-monitorI løpet av de få gangene jeg hadde trent tidligere hadde jeg brukt et pulsbånd jeg hadde skaffet meg fra Wahoo. Muligheten til å se hvordan jeg faktisk trente, og hvilken effekt treningen hadde på meg i forhold til puls, treningseffekt (oppvarming, fettforbrenning, aerobisk, etc.) og kaloriforbrenning motiverte meg. Jeg likte grensesnittet til Wahoo-appen bedre enn Runkeeper, samtidig som jeg ønsket å bruke Runkeeper til å samle alle mine treningsøkter.

Heldigvis kan du overføre dine treningsøkter fra Wahoo til Runkeeper, så det ble ikke noen «showstopper». Den andre fordelen jeg likte – og liker med Runkeeper – er at jeg kan sammenligne meg selv med andre Runkeeper-brukere og venner. Disse kan jeg «connecte» med og finne via Facebook. Genialt – på den måten har jeg skaffet meg mange virtuelle treningsvenner jeg kan konkurrere litt med. Slikt motiverer.

Runkeeper-friendsNår jeg så løper eller trener – og spesielt de gangene jeg gjør det alene – uten instruktør, eller sammen med Marianne – er jeg avhengig av å ha musikk i ørene. På min iPhone har jeg da utstyrt meg med passende tempo-musikk fra Spotify – gjerne lastet ned i offline-modus slik at jeg ikke er avhengig av tilkobling mot Internett – noe som også kan bli litt dyrt, spesielt på Elixia hvor den trådløse dekningen (på Colosseum) er alt fra god.

Novero2For å slippe forstyrrelsen fra kabelen mellom øret og min iPhone har jeg sverget til Novero sine Bluetooth-baserte øretelefoner. Sitter godt, høres godt og har tilstrekkelig med batterikapasitet til å gi meg musikk gjennom flere økter før jeg må lade de opp igjen.

Disse kjøpte jeg forøvrig i 2011 og har ikke funnet noen andre som kan erstatte den jobben de gjør … ennå.

Skryter heller av at jeg trener enn at jeg fester!

Kall meg selvopptatt, men det gir meg motivasjon å sjekke inn på Elixia via Foursquare-appen. Noen ganger – noen ganger for mye vil kanskje fruen si – så sjekker jeg inn på Elixia via Instagram-appen også. Det er det ikke så ofte gutter gjør – eller gamle karer som meg på 41 år. En sjelden gang av meg selv, litt oftere med bilder og motiver av det som er rundt meg, eller andre motiver som kan gi meg et par «virtuelle klapp på skuldra» … slikt motiverer, det skal jeg ikke legge skjul på.

trening-instagram

Klikk på bildet for å gå til min Instagram-profil

«Toppa hele driden med Nike Fuelband»

Siste skudd på den teknologiske stammen er mitt Nike Fuelband. Dessverre får du ikke kjøpt det i Norge ennå, så her må du enten handle hos Amazon eller eBay, eller kjøpe det i en Apple-butikk når du er på besøk i det «store utlandet«. Jeg kjøpte meg mitt Fuelband når jeg var i USA sist – i Austin, Texas, under SXSW-festivalen i mars – og har kun tatt det av meg for å lade opp batteriet. Jeg digger Nike Fuelband – noe jeg også har blogget om tidligere.

Nike Fuelband har jeg på meg hele tiden, som en klokke og som en daglig motivator for å holde meg litt mer i bevegelse enn jeg muligens gjorde tidligere. Gå i trappen i stedet for å ta heisen som ett eksempel – eller hive inn en liten treningstur ekstra for å sanke noen fuel-points for å komme meg høyere opp på listen over venner, eller bare for å klare det daglige fuel-målet jeg har satt meg.

Nike-FuelbandKonkurranse fungerer veldig godt – om ikke bare mot deg selv, så med andre venner som også har Nike Fuelband.

Nike-Fuelband-vennerSå der har du meg om mitt teknologiske forhold til trening. Gadgets og et lite spark i «ræva» fra fruen var det som skulle til. Målet mitt er ikke å se så veldig trent ut. Men jeg har ikke lyst til å se ut som jeg ikke trener heller. Jeg tenker som så at jeg har heller lyst til å se – og føle meg fit enn feit. «Schwær» blir jeg aldri, det har jeg verken motivasjon, lyst eller tid til. Målsetningen må være å trene enda litt mer, spise enda litt bedre og redusere «møkkamaten» som så ofte kan friste en sen ettermiddag eller kveld når man er sliten og sofaen frister. Med hjelp fra iPhone, pulsbånd, Nike Fuelband og et par apps så har jeg i alle fall ikke bare kommet meg i gang, men holdt meg i gang ….. Det har jeg tenkt til å fortsette med også!

Hva med deg – hvilke teknologiske duppedingser bruker du til treningen din?