fbpx

Ting tar tid - det gjelder trender også. Hvilke trender blir egentlig trender i 2012?

SXSWi – når den største rusen har lagt seg….

Ting tar tid – det gjelder trender også. Hvilke trender blir egentlig trender i 2012?

First thing first, jeg var ikke selv til stede under årets «social happening» SXSWi i Austin Texas, men det var det flere andre nordmenn som var, og «jaggu» har de delt av seg sin entusiasme og opplevelse også. Det har vært både gøy og interessant å lese uttallige blogginnlegg over hva som kommer og hvilke trender som vil være gjeldende i tiden fremover, og det inspirerte meg til å ta en liten «fot i bakken» og se på hvilke trender SXSWi har spådd i årene før 2012, og hvordan det står til med disse spådommene i dag!

Verdt å lese:

Av alle poster jeg har lest underveis og etter SXSWi vil jeg blant annet anbefale følgende bloggposter for å få en god «feeling» og en oppsummering:

Trender og spådommer for 2012:

Kort oppsummert fra bloggpostene over, samt diverse andre internasjonale bloggposter, handlet SXSWi i stor grad om følgende viktige trender:

Det som derimot er litt morsomt er at veldig mye av de samme trendene har vært satt på dagsorden under SXSWi – både i 2011 og 2010, hvilket er bakgrunnen og motivasjonen for denne bloggposten. Trender tar tid, og historien har gjennom all sin tid vist oss at vi tar ALLTID feil når det kommer til å spå fremtiden! Tiden det tar fra en teknologi eller tjeneste er moden og til vi mennesker er moden for teknologien eller tjenesten tar tid – og underveis kan teknologien eller tjenesten ha gått ut på dato, eller blitt forbipasert av en ny trend. Ta bare en kikk på hva de viktigste trendene var i 2011 og 2010:

Førende trender under SXSWi i 2011:

Førende trender under SXSWi i 2010:

 • Geolokasjons-baserte tjenester og markedsføring (FourSquare, Gowalla, etc)
 • Innholdsstrategi
 • Bedre webdesign (mer intuitivt og mindre støyende)
 • Engasjement via sosiale medier
 • Demokratisering av sanntids-informasjon (Twitter)
Denne «differansen» hvis du vil – mellom moden teknologi og modent market – har Gartner lenge omtalt som «the hype cyclus» – som illustrert under:
Hvis jeg nå forsøker å samle opp de viktigste trendene fra de siste tre årene som SXSWi har kjørt ender vi opp med følgende:
 • Bedrifter må ta i bruk sosiale medier mer seriøst, mer strategisk og bruke de sosiale nettverkene mer sosialt og mindre markedsføringsmessig – slik vi har vært vandt med i flere 10-år basert på en-til-mange kommunikasjon
 • Bedrifter må utvikle sin digitale tilstedeværelse med utgangspunkt i mobilen først, dernest nettbrettet og så for PC – People first som det blir nevnt her er relevant, selv om jeg synes det er litt flåsete…men det er veldig aktuelt. De færreste bedrifter i Norge har tatt innover seg at veldig mye av vår online tid nå er på mobile enheter og ikke på tradisjonelle laptops med store skjermer.
 • Hensynet til hvor vi er og hva vi er interessert i – lokasjon og innhold – må inkluderes i bedrifters innholdsstrategi. Et budskap til alle er ikke lenger godt nok. Mennesker – det vil si kunder – forventer skreddersøm og relevans for å bli engasjert og føle seg inkludert.
 • Den mobile plattformen-krigen fortsetter – bedrifter må bestemme seg for hvilken plattform de vil produsere sine apper for – iOS, Android, WP, etc – eventuelt gå for HTML5 – eller begge deler.

Hvor er vi i dag?

Vi har egentlig ikke kommet så langt på de siste årene – i alle fall ikke så langt i forhold til hva som har blitt spådd å bli de neste store trendene.

De fleste bedrifter i dag har ikke nettsider og blogger som er tilpasset en mobil enhet. De fleste bedrifter har ikke utviklet egne apper, og svært få – om noen – har begynt arbeidet med å kommunisere med sine kunder basert på hvor de befinner seg, og hva deres preferanser og interesser er. Bedrifters Facebook-engasjement er fortsatt i stor grad fokusert inn mot «antall likes» og basert på en-til-mange kommunikasjon av kampanjer, tilbud og konkurranser, selv om flere etterhvert har begynt å tilby kundeservice-tjenester. I løpet av de siste ukene har vi kunnet lese en rekke bloggposter som forsøker å stille nye kritiske spørsmål til hvor strategisk sosiale medier har blitt – eller er i ferd med å bli – for bedrifter, og at utfordringen fortsatt er å få avsatt nok tid, penger og ressurser. I bakgrunnen for de strategiske tiltakene ligger fortsatt det store spørsmålet om avkasning og vaker – ROI meg her, og ROI meg der. Jaget etter økt profitt og/eller reduserte kostnader, kombinert med mangelfull kunnskap omkring hvordan engasjementet og innsatsen skal måles gjør at fortsatt mange «sitter litt på gjerdet» og venter….

Trender tar tid

Jeg blir ofte spurt om hva det neste store vil være – og mitt svar er som regel «..mer og bedre av det som allerede er!» Jeg tror ikke på så mye nytt i 2012 – ikke rent teknologisk eller tjenestemessig, men jeg tror flere vil ta i bruk det som er, og utnytte potensialet bedre. Ikke prøv å være halvgod på alt, men jævlig god på noe. Og som med alt annet her i arbeidslivet så er det viktig å stille seg noen kritiske spørsmål først:

 • Hvorfor bør du vurdere det ene eller det andre?
 • Hvordan skal du måle effekten av det (analogt som digitalt)?
 • Hva definerer suksess eller ikke?
 • Hvem skal være ansvarlig?
 • Hva har vi av tid, ressurser og midler?
 • Hvor viktig er det av hensyn til vår forretningsplan?
Hvilke av trendene over er det du og din bedrift tror mest på – som dere selv vil ta en nærmere kikk på i 2012?
(Når du har svart vil du få status-oversikt umiddelbart på hva alle andre har svart…)

 

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world’s leading questionnaire tool.