
All inntekt i september fra «En veldig liten bok om å drive en god Facebook-side» går uavkortet til å støtte Røde Kors sitt flyktningarbeid.
I midten av august publiserte jeg min egen lille bok som vil hjelpe virksomheter til å bli flinkere til å drive sine egne Facebook-sider. Boken selges kun digitalt, og kan kun kjøpes her på HansPetter.info. Boken koster ikke mer enn 79 kroner og da får du 50 tettsittende sider med strategiske, taktiske og operative tips og råd om hva du må tenke på for å drive en god Facebook-side.
Hjelp flyktningene med en bok
Tidligere i år tok jeg kontakt med Røde Kors for å støtte hjelpearbeidet deres under krisen i Nepal. Derfor var det naturlig for meg å ta kontakt igjen med Røde Kors for å høre hvordan jeg kunne bidra og støtte under den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Vi har støtte med penger privat, og sammen med barna skal vi gi bort klær og leker som vi kan gi bort til noen av transittmottakene i Oslo. Samtidig ønsket jeg å bidra gjennom mitt eget selskap. Da fikk jeg ideen om å gi bort all inntekt fra boken min i september til å bidra til Røde Kors sitt flyktningarbeid.
Regelmessige oppdateringer på Facebook
Vil du støtte Røde Kors sitt flykningarbeid med 79 kroner kjøper du en bok. All inntekt i september går uavkortet til Røde Kors. Hvor mye boken min kan bidra med er opptil oss. Vil du bidra håper jeg ikke du bare kjøper en bok, men også deler posten videre med dine venner og relasjoner. Jeg kommer til å regelmessig oppdatere Facebook-siden min med status for hvor mange bøker vi har støttet Røde Kors med, og når september er over vil jeg overrekke hele beløpet til Røde Kors.
Viktig: Etter at du har betalt boken vil du motta en epost med link for nedlastning av boken. Linken er gyldig i 7 dager. Pass også på å sjekke etter i SPAM-filteret ditt om du ikke ser at du har mottatt eposten i løpet av noen få minutter. Og husk; ALL omsetning av Facebook-boken i september går uavkortet til å støtte Røde Kors sitt flyktningarbeid!
Hva gjør Røde Kors?
Røde Kors jobber på spreng for å bistå med praktisk assistanse og støtte over hele kontinentet. De er tilstede over hele Europa, men spesielt i Hellas, Tyskland, Italia, Makedonia, Ungarn og Serbia, har de nå ekstraordinære nødhjelpsoperasjoner. Nedenfor finner du informasjon om hva Røde Kors gjør i de ulike landene.
- Hellas: I fjor ankom 219 000 båtflyktninger til Europa. I disse dager passerer Hellas dette tallet i antall mottatte båtflyktninger, og totalt har nesten 250.000 flyktninger kommet hittil i 2015. De fleste som ankommer Hellas kommer tomhendte og trenger tepper, hygieniske artikler, mat, husly, helsetjenester, førstehjelp, psykososial støtte og å gjenopprette kontakt med familien. Gresk Røde Kors bidrar med hjelp med mat, hygieneartikler, klær/sko, medisinsk/psykososial hjelp, hjelp til familiegjenforening på de seks mest utsatte øyene (Lesbos, Kos, Chios, Kreta, Rhodos, Samos). Røde Kors jobber på mottakene, ikke på gatene eller på strendene, og arbeidet er derfor ikke synlig utenfra. Gresk Røde Kors har ikke nok kapasitet til å håndtere alle som kommer, og i tiden som kommer vil Det internasjonale Røde Kors skalere opp innsatsen. Antall flyktninger som ankommer de greske øyene varierer veldig fra dag til dag, men i snitt regner de med mellom 3000 – 5000 flyktninger daglig. Til øya Lesbos kommer det mellom 1000 og 2000 hver dag, og på 24 timer i helga kom det 4000 flyktninger. Båtene ankommer som regel i løpet av natta eller tidlig morgen, direkte fra Tyrkia. Flyktningene ønsker ikke å bli på de greske øyene men søker seg til fastlandet og videre inn i Europa for å sikre en trygg framtid. Dette er tilsvarende det vi har sett andre steder som for eksempel på Sicilia i Italia. Flyktningene til Hellas kommer hovedsakelig fra Syria, Afghanistan, Somalia, Eritrea og Nigeria, med hovedvekt på Syria. Det er de samme gruppene som flykter videre inn i Europa via Balkan.
- Makedonia: Makedonsk Røde Kors jobber sammen med FNs høykommissær for flyktninger for å bistå med helsetjenester, førstehjelp og mat langs fluktrutene. De har fire team som jobber i sør på grensa mot Hellas og i nord på grensa mot Makedonia. Sist uke krysset 15.000 flyktninger grensa. Bare der det ene teamet fra Røde Kors bistår i sør, krysser rundt 4000 grensa daglig. Røde Kors sitt team når ut til rundt 2000 av dem. De deler ut mat, vann, hygieniske artikler, utstyr til barn, tepper og gir medisinsk assistanse. Makedonsk Røde Kors har gitt medisinsk hjelp til 20.000 flyktninger siden 1. august. I løpet av det første halvåret i år døde 27 flyktninger på flukt gjennom Makedonia. Vi har ikke noen konkrete tall på antallet flyktninger i Makedonia fordi det er et transitt land som få flyktninger registreres i.
- Serbia: Mellom 22. og 23. august krysset 9.000 flyktninger grensen mellom Makedonia og Serbia. Første halvår 2015 krysset 37.000 grensa, og det forventes en dobling i andre halvår. Flesteparten kommer fra Syria, Irak og Afghanistan. Opp mot 200 frivillige jobber på vegne av Serbisk Røde Kors med å dele ut mat, vann og hygieniske artikler til flyktningene. Utdelingen skjer på mottakssentrene, som ligger i sør og i nord. Behovene øker stadig. Ansatte og frivillige jobber døgnet rundt, og fra å dele ut 400 rasjoner med mat daglig i juni, deler de nå ut 1400 hver dag. 31.100 rasjoner er totalt delt ut siden 10. juni. Serbia Røde Kors er ekstra oppmerksomme på å nå ut til gravide og barnefamilier, til eldre og de med spesielle behov.
- Ungarn: Totalt har Ungarn registrert 140.000 flyktninger i år. Bare de siste ukene har 50.000 flyktninger registrert seg. Vi regner med at det er store mørketall siden mange flyktninger forsøker å unngå å bli registrert ved grensen. Ungarsk Røde Kors bidrar med helsetjenester, førstehjelp, utdeling av mat og hygieniske artikler. Mange av flyktningene kommer til fots fra Hellas. De fleste migrantene Røde Kors møter er langs den sørlige grensen i Csongrad-distriktet. 1.700 ankommer i gjennomsnitt daglig, og 26. august kom hele 3.200 flyktninger. Det er dårlige forhold på mottakene, og det er ikke nok ressurser til å ta seg av det store antallet flyktninger som kommer. I Röszke på grensen til Serbia er kapasiteten på mottakene sprengt. Røde Kors har meldt i fra til myndighetene om dårlige hygieniske forhold og fare for spredning av infeksjonssykdommer. I tillegg sitter mange flyktninger fast i Budapest, de vil dra, men får ikke lov.
- Østerrike: Østerrike forventer 80.000 flyktninger I løpet av året, og flere neste år. Så langt i år har de antallet asylsøknader økt med nesten 180 prosent Østerrisk Røde Kors jobber tett med myndighetene, og støtter nærmere 2.500 flyktninger. I tillegg forbereder de mottak og støtte for flyktninger som kommer over grensa fra Ungarn med tog, bil eller til fots. De setter opp egne enheter som kan støtte mer enn 1.000 flyktninger med nødly, mat, utstyr og helse- og psykososial støtte.De har også satt opp team på de største togstasjonene på linjene mot Tyskland.
- Tyskland: Røde Kors opplever en sterk økning i ankomster, og er det landet i Europa som mottar flest flyktninger. Som følge av dette er mottakssystemet under sterkt press og myndighetene har opprettet midlertidige teltleire for nyankomne.Røde Kors i Tyskland bistår med humanitær assistanse i de midlertidige teltleirene. De melder om svært bekymringsverdige forhold Røde Kors er i dialog med myndighetene om hvordan forholdene kan bedres. Hetebølge og lange ventetider har ført til frustrasjon blant de nyankomne. I Dresden oppstod det en opphetet situasjon der Røde Kors-ansatte ble involvert i en stor krangel blant frustrerte asylsøkere.
- Italia: Italia er det største ankomstlandet i Europa for båtflyktninger. I 2014 kom i overkant av 170 000 migranter til Italias kyst, flesteparten av migrantene kom gjennom Libya. De seks første månedene i 2015 ankom 137 000 migranter, dette er en økning på 83 % fra 2014. Italiensk Røde Kors står på land og tar imot overlevende migranter og tilbyr helsehjelp, mat, vann, fysisk og psykososial førstehjelp. Nasjonalforeningen tilbyr også oppsporing av de som har mistet kontakt med familie. Frivillige er involvert i all aktivitet og nasjonalforeningen samarbeider med det italienske innenriksministeriet, FNs høykommissær for flyktninger og andre internasjonale organisasjoner. Italiensk Røde Kors har jobbet med mottak av migranter i flere år. Spesielt Sicilia Røde Kors (inkludert Lampedusa) har mye aktivitet rettet mot mottak av migranterog har frivillige til stede på alle ankomster av migranter som er plukket opp av kystvakta. I tillegg gir italiensk Røde Kors støtte til flyktninger gjennom leire utenfor Roma og Milano, samt helsestøtte til migrantene i grenseområdene mot Frankrike og Østerrike. Italiensk Røde Kors har over 3000 frivillige involvert i denne aktiviteten.