sosiale medier

Store forskjeller mellom bruk og medieomtale av sosiale medier

Norske medier skriver mye om sosiale medier. Samtidig er det store forskjeller mellom hvilke plattformer som blir omtalt og hvor populære plattformene er. 

«Slipper Mark en fis skriver mediene om det»

Norske medier skriver enormt mye om Facebook. I løpet av 2018 ble Facebook nevnt nesten 120.000 ganger, eller 339 ganger hver dag. Og det er kanskje ikke så rart, gitt den makten verdens største sosiale nettverk har fått. På godt og vondt.

Og med over 3,3 millioner nordmenn som bruker Facebook mer eller mindre daglig, er det ikke rart at mediene har behov for å dekke hvordan plattformen påvirker mer eller mindre alle aspekter av vår hverdag.

Men det er ikke alle plattformer som får like mye dekning som populariteten til plattformen skulle tilsi. Og motsatt. Twitter har under en tredjedel av antall følgere som Facebook, men blir faktisk nevnt oftere i norske medier enn Mark Zuckerbergs sin 15 år gamle «baby». Det kan tenkes at en annen baby (les: Donald Trump) skal ha noe av æren for det. For i følge medieovervåkingstjenesten Retriever, ble Twitter nevnt over 122.000 ganger i løpet av 2018.

Snapchat og YouTube i skyggen av Facebook og Twitter

Samtidig ble Norges nest mest populære sosiale nettverk, Snapchat – med sine knappe 2,5 millioner brukere – kun nevnt 2,677 ganger. Og YouTube, som er den nest største søkemotoren her til lands og den største videoplattformen, har med sine 2.882.000 månedlige brukere, kun blitt omtalt 14,638 ganger. Nesten like mange brukere som Facebook, men kun 1/10-del av medieomtalen.

sosiale medier

Forskjellene blir spesielt tydelige når man ser det samlet for hele 2018 under ett.

sosiale medier

Ikke alle sosiale medier setter dagsorden

Nå er det ikke mediene sitt ansvar – eller i medienes interesse – å skrive om sosiale medier basert på deres popularitet, men om hvilken innvirkning og påvirkning de har på vårt samfunn. Og da gjerne med et kritisk blikk. Når det er sagt så skriver samtidig mediene om alle små og store nyheter som har med Facebook å gjøre. Fordi plattformen har en enorm interesse for mediene sitt publikum. Tester Facebook ut en ny tjeneste, en ny funksjon eller gjør en liten endring på logo, font, algoritme, osv – så blir det behørlig dekket. Gjør Snapchat det samme, er det svært få som bruker så mye «blekk» på det.

Samtidig er det også svært få medier som skriver eller snakker om at Snapchat har blitt en svært populær blant de unge til å selge og kjøpe narkotika på. NRK er et hederlig unntak. Uten at jeg har empiri til å påstå det, kan det virke som om mediene mest av alt skriver om de kanalene de bruker mest selv … og forstår seg på … Og det er på mange måter Facebook og Twitter.

LinkedIn er det kun «businessfolk» som bruker. Instagram er det kun kjendiser og influensere som bruker. Pinterest er det kun «cupcake-kvinnene» som bruker, og YouTube og Snapchat er det kun «kidsa» som bruker. (Hvis jeg skulle satt det «litt» på spissen).

Av de norske mediene er det forøvrig (og egentlig litt overraskende) Aftenposten som skriver oftest om Snapchat, etterfulgt av NRK og TV 2.

Dette er ingen kritikk av mediene i så måte. Samtidig er jeg litt overrasket over hvor mye oppmerksomhet enkelte plattformer får sammenlignet med andre. Og det kan jo tenkes at noen plattformer oppleves som en større trussel for mediene enn andre, og får dermed mer oppmerksomhet. Uten at jeg har empiri som kan bekrefte det heller.

Ikke det spor bedre selv….

Hvordan ser det samme forholdet ut for min egen del, lurer du kanskje på. Jeg har jo skrevet mye om sosiale medier siden jeg opprettet denne bloggen her for snart 9 år siden. Et søk inne i alle 1.727 publiserte artikler, ga følgende resultat:

* De respektive sosiale plattformene omtalt på HansPetter.info siden august 2010.

Det er et ganske så likt bilde, ser man bort fra at Facebook er nevnt langt oftere enn Twitter og at Snapchat i mitt tilfelle kommer på «nest siste plass», med kun Pinterest nevnt færre ganger.

 

Bilde: Glen Carrie via Unsplash