fbpx
stillhet

Stillhet er naturens analoge monopol

Etter en alenetur et par dager på Hardangervidda, slo det meg hvor mye jeg setter pris på stillhet. Og at stillhet har blitt den nye luksusvaren i vår støyende, travle og digitale hverdag. 

Åpenbaringen, hvis vi kan kalle det det, kom under turen hjem til Oslo fra Geilo, da jeg ble sittende på en stappfull buss uten at jeg hadde tilgang til et par hodetelefoner med aktiv støykansellering. Overgangen fra fuglesang, sauer som breker i det fjerne og vindens sus i fjellet, til støy fra buss, biler, tog og mennesker, var intet mindre enn stor og brutal. Og det var da det slo meg at stillheten har blitt den nye luksusvaren i vår støyende, travle og digitale hverdag. 

Naturens stille symfoni

Det å være alene i fjellet er en opplevelse og erfaring som ikke lett kan beskrives, selv om jeg forsøker etter beste evne gjennom min Teknologi og Natur-serie på YouTube. Om ikke annet håper jeg å inspirere (les: være en turfluenser) mange andre til å oppleve det samme. Ikke minst til å oppleve hvordan det er å være alene i naturen. Alene med naturen.

Uten å bli altfor pompøs skaper naturens egen stillhet en slags indre harmoni som gir næring til sjelen. En harmoni som helbreder den mentale helsen. Det er en stillhet som ikke er tom, men heller rik på ekte liv og tilstedeværelse. Naturens stillhet er en  luksus som ikke kan måles i penger, men i den dype følelsen av frihet og tilstedeværelse det gir meg. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Byens støyende kaos

Frihetsfølelsen gjør at jeg lengter tilbake til naturens stillhet i det samme øyeblikk jeg kommer tilbake til storbyen igjen. Oslo S er på mange måter naturens alter ego, hvor støyen og urinstanken, som hver gang ønsker meg velkommen hjem, gjør meg direkte uvel.

Støyen er en konstant påminnelse om det hektiske livet vi lever. Hodetelefoner med aktiv støykansellering kan kanskje døyve noe av støyen og gi litt av stillheten tilbake, men teknologien blir uansett kun et skalkeskjul for et underliggende problem: Vi har glemt verdien av ekte stillhet. 

Gjenoppdagelse av stillheten som en luksusvare

I en tid hvor støy er den nye normalen, blir stillhet en luksusvare. En luksus som ikke er menneskeskapt, men som naturen har et analogt monopol på.

Stillhet er ikke bare et fravær av lyd, det er en tilstand hvor sinnet kan finne ro, og hvor helbredelse kan finne sted. I en verden som blir stadig mer støyende, bør vi søke tilbake til naturen hvor vi kan finne ro. Det holder ikke bare å stenge støyen ute med aktiv støykansellering. Vi må lære å lytte igjen, lytte til naturen, til oss selv, og på den måten finne gleden i stillhetens enkle, men dyrebare luksus. En luksus, som i motsetning til de fleste menneskeskapte luksusvarer, ikke er et unødvendig, men et nødvendig gode. 

Derfor er det også ekstremt viktig at vi tar vare på den naturen vi har, slik at ikke stillhetens monopol forsvinner.