fbpx

Slik skriver du den perfekte bloggposten

Det er en kunst å skrive godt og enda vanskeligere å skrive kort. Her er noen råd til hvordan du kan skrive for å bli lest.

Disponeringen av teksten

Den beste måten å bli flink til å skrive er å skrive. Det skal ikke denne bloggposten handle om. Derimot skal den handle om hvordan du bør gå frem for å få innholdet ditt til å bli lest. Kort fortalt – om hvordan historien bør bygges opp og disponeres fra start til slutt.

460 bloggposter har jeg publisert siden HansPetter.info ble lansert august 2010 og rent subjektivt må jeg si at hvordan jeg skrev bloggposter for 2 1/2 år siden og i dag har endret seg relativt mye. Bloggpostene har generelt sett blitt mye kortere og disposisjonen har også blitt tydeligere. Selv om du kanskje har mye på hjertet er det ingen tvil om at det å fatte seg i korthet er viktig for å bli lest. Ikke minst med tanke på at måten vi konsumerer nyheter på har endret seg radikalt – fra god tid med avisen i godstolen til et par minutter via smarttelefonen eller nettbrettet.

Skriv kortere eller del i to

Oppmerksomheten vi får fra våre lesere er ganske så begrenset i tid. Ser jeg på min egen blogg og andre blogger jeg har innsikt over, så varer hvert besøk i gjennomsnitt i omtrent 90 sekunder. Din bloggpost bør etter hva jeg kan se av egen erfaring variere på mellom 1,000 og 400 ord – gjerne kortere også – så fremst du får frem det du ønsker å formidle. I de tilfeller du ikke klarer å presse posten din tilstrekkelig ned i forhold til antall ord kan det være smart å dele opp saken i flere mindre saker. Det vil også påvirke positivt både din SEO/indeksering samt være langt mer vennlig i forhold til lesbarheten i RSS-feeds.

En bloggpost kan bygges opp for eksempel slik:

Slik kan disposisjonen se ut for din bloggpost:

Konklusjon

Perfekt eller ikke, jeg kan ikke garantere for bloggen din umiddelbart vil nå nye høyder, men jeg vil nok kunne si at sammen med kort, godt og relevant innhold, kombinert med en god disposisjon slik jeg forklarer og illustrerer over så vil nok sannsynligheten øke for at flere vil lese hva du skriver – og da ikke bare ingressen, men hele bloggposten.

Har jeg lært dette helt selv lurer du kanskje på – på ingen måte.. Jeg har fått flere tilbakemeldinger på at mine bloggposter har vært for lange, jeg leste meg selv frem til hvorfor bilder på høyresiden var bedre enn på venstre siden, og ikke minst ble jeg veldig inspirert av SocialTriggers disposisjon til en perfekt bloggpost. Det er jo det som er så fantastisk med internett og sosiale medier – alle liker å dele :)

Hva synes du, helt på trynet eller relevant?

Og før du begynner å telle – denne bloggposten ble på under 800 ord!

photo credit: _StaR_DusT_ via photopin cc