Slik lager du annonser for Instagram Stories

Glem Snapchat. Nå er det Instagram Stories som gjelder. Flere brukere og langt flere muligheter til å fortelle gode historier. Også for alle annonsører.

Sommeren 2016 ble Instagram Stories lansert. På kort tid ble det like populært som Snapchat i antall brukere. I april 2017 ble Instagram Stories større enn Snapchat. Mens 160 millioner mennesker er aktive brukere av Snapchat, har Instagram Stories på knappe åtte måneder rundet 200 millioner.

Det som begynte som en ren kopi av Snapchat, har utviklet seg til å bli mye mer. Og blant muligheter for å legge inn lenker og tagge andre Instagram-brukere, kan du nå også enkelt reklamere i Instagram Stories.

Først: Hva er Instagram Stories?

Instagram Stories finner du enkelt øverst i Instagram-appen din. Dine egne historier kommer først, etterfulgt av Instagrams algoritmer som «mater» deg med stories fra de du følger, men også andre – som for eksempel de som reklamerer, eller andre du har sett og engasjert deg i tidligere.

Instagram Stories er korte historier, hver på maks 15 sekunder. I likhet med Snapchat, forsvinner historiene etter 24 timer. Historiene kan bestå av bilder og videoer, og du kan via Instagram-appen på din mobiltelefon, legge til klistremerker, lenker, tekst, tegning, lokasjon, bilde-filter, samt tagge andre Instagram-brukere.

NB: For å kunne legge til lenker er du avhengig av å ha en verifisert Instagram-konto.

Her har jeg hentet inn et «vanlig» bilde fra min mobil:

Sveiper du opp en av dine egne Stories, får du opp innsikten – hvor mange som har sett på din historie. Her kan du også velge vekk de du ikke vil skal se fremtidige historier fra deg. I tillegg kan du lagre eller dele historien, eventuelt forkaste den:

Her er det samme bildet etter at jeg har «jazza» det opp litt:

I dette tilfellet har jeg brukt et bilde, men det kunne like gjerne vært en video. Selfie-bildet eller andre elementer kan jeg også «tagge» til objekter i en video, som vil holde seg fast ved det objektet uavhengig av hvor mye resten av videoen flytter på seg – slik som her:

Via Instagram Stories kan du også sende live-video, ta bilder og video, lage boomerang-videoer (videoer på ett sekund som «looper«, samt lage et video-klipp som tar opp av seg selv etter tre sekunder (handsfree).

Sveiper du opp når du er inne i Instagram Stories, kan du også legge ut bilder og videoer som ligger på din mobiltelefon.

 

Les også: Derfor bør du filme vertikalt og ikke horisontalt

 

Slik går du frem for å lage annonser i Instagram Stories:

Bilder og videoer til Instagram Stories er vertikale. Hver historie varer maksimalt i 15 sekunder (10 sekunder for bilder), og både bilder og videoer  legges ut i 9:16-format. Anbefalt oppløsning på et bilde er  på 1080 x 1920 punkter. Minimum oppløsning er 600 x 1067.

I motsetning til en vanlig Instagram Story, hvor du bruker mobilen din til å laste opp en video eller et bilde, så bruker du enten Facebook Ads Manager eller Power Editor. I mitt eksempel har jeg benyttet meg av Ads Manager.

Målsetning:

Etter å ha gått inn på Facebook Ads Manager, og klikket på «Create new ad», velger du målsetning:

Dernest gir du Instagram Stories-kampanjen din et navn. I mitt tilfelle har jeg tenkt å lage en reklame for podkasten til Marius Karlsen og meg selv, MediaPuls. Enn så lenge kan du kun velge «Reach», men ryktene sier at Facebook vil utvide valgmulighetene med tiden til å også gjelde klikk, konverteringer, app-installeringer, osv.

 

 

Publikum:

På samme måte som når du skal lage en Facebook (eller vanlig Instagram)-annonse, lager du deg nå et publikum.

MediaPuls er en podkast for alle som er opptatt av mediebransjen og alt som hører til. De som jobber i norske mediehus, mediebyråer, reklamebyråer, PR-byåer, men også alle som jobber med medier; ledere, selgere, kommunikatører, markedsførere, kundeservice-ledere. Og de som kanskje skal jobbe med det. Studenter.

Jeg vil at reklamen skal trekke publikummet vårt inn til å abonnere på MediaPuls via iTunes/podkaster, derfor velger jeg at annonsen kun skal vises til de som bruker en iPhone. Alle andre smarttelefoner ekskluderer jeg.

Budsjett:

Etter at publikum er definert, bestemmer jeg meg for et budsjett. Rekkevidden over er basert på et forholdsvis «beskjedent» budsjett på 100 kroner om dagen. I stedet for et daglig budsjett, velger jeg i stedet «Lifetime budget«. På den måten bestemmer jeg start og slutt, men mest av alt velger den budsjett-planen for å kunne velge ut hvilke dager og tidspunkt på de respektive dagene jeg ønsker å reklamere.

MediaPuls kommer ut hver uke. Henholdsvis søndag- og onsdag kveld. Gjennom innsikt fra Acast – som er den plattformen vi publiserer vår podkast på – har vi god oversikt over hvilke tidspunkt på døgnet vårt publikum lytter på vår podkast. Primært til og fra jobb. Noen av og til under lunsj, men på ettermiddagen gjerne når de er på trening eller går ute med hunden. Lørdag er den «dårligste» podkast-dagen, derfor velger jeg å ikke annonsere den dagen for eksempel.

Og har du først sett annonsen en gang, har jeg valgt at det vil gå en uke før du ser den igjen. Jeg ønsker ikke å «plage» deg med reklame for MediaPuls heller ;)

Publisering av historien:

Nå skal jeg laste opp historien – eller reklamen, hvis du vil. Jeg har laget en kort video bestående av bilder som er satt sammen til en video. Det er mye jeg ikke er spesielt god på, og det å lage reklamevideoer er blant disse manglende egenskapene. Oppløsningen må være på minst 720p, og formatet 9:16 eller mindre. Som nevnt tidligere er anbefalt oppløsning på 1080 x 1920. Minimum 600 x 1067.

Her støtte jeg på problemer. Har du video-redigeringsverktøy som Adobe Premiere eller Final Cut, er det «nada problemas». Men er du kanskje som meg, med en MacBook og iMovie – eller lignende verktøy – så var ikke det ikke «rett frem» å få videoen jeg hadde satt sammen til 9:16-formatet, og i god nok oppløsning for at Facebook Ads Manager ville godkjenne det.

For ordens skyld. Videoen jeg lagde produserte jeg rett og slett i Powerpoint. Lagret den som en video. Videoen hentet jeg deretter inn i iMovie og la på musikksporet Marius og jeg bruker til MediaPuls. Og til slutt lagret jeg videoen i maksimal oppløsning.

Lag alt vertikalt for Instagram Stories

Når du lager en video for Instagram Stories er det viktig å ha 9:16-formatet i «pannebrasken» hele tiden. Mitt tips er å lage annonsen din for vertikal avspilling. Publikum blir «grinete» av å måtte snu opp og ned på mobilen. I likhet med Snapchat er det vertikalt som gjelder, uansett hva andre måtte mene om å alltid lage video horisontalt.

Etter litt nytteløs googling, fant jeg til slutt frem til Video Edit-appen via Apple Store. Og den gjorde jobben for meg. Enkel å bruke var den også.

Og slik ser det endelige resultatet ut. Gif-utgaven under er dog uten lyd. Men hva gjør vel det, når 85% av de som spiller av videoer i sosiale medier, gjør det lydløst.

Når videoen er lastet opp, og godkjent av Facebook, er du klar for å plassere ordren. Som med alle andre annonseprodukter fra Facebook, vil du hele tiden se i forkant hvordan annonsen vil se ut – i dette tilfellet på Instagram Stories. Det som mangler i dag fra Instagram Stories er «call to action». Du kan ikke klikke på annonsen for å lede deg til for eksempel iTunes slik at du kan abonnere på MediaPuls. Men det kommer (vel). Du kan heller ikke tagge noen i reklamen, slik du kan i Instagram Stories forøvrig.

Det var det – annonsen min er klar. Ordren er plassert, og om kort tid vet jeg mer om hvordan det har gått. Jeg er spent på hvordan innsikten vil se ut, og hva den vil fortelle meg. Med andre ord – om effekten var «verdt det».

Hva tenker du om Instagram Stories Ads? Noe du og din virksomhet vil vurdere, eller ta i bruk?