
«Influensere er grunnen til at mange har jobb»: En forenkling eller en realitet?
Facebook har sine klare regler for hvordan kommersielle poster på deres plattform skal tagges. Forbrukertilsynet på sin side har klare råd og anbefalinger på hvordan Markedsføringsloven skal følges. Jeg har laget et par videoer for å forklare hvordan du holder deg «innafor».
På den ene siden har du reglene til Facebook å forholde deg til. Og på den andre siden har du Markedsføringsloven. Legger du ut et kommersielt innlegg, betalt, rabattert eller på noen andre måter sponset av en kommersiell aktør, så krever Facebook at den kommersielle aktøren skal tagges. Og det holder ikke å «atte» selskapet i post-teksten. Du må skru på en funksjon som Facebook kaller «Branded Content» inne på din egen Facebook-side.
Ved å tagge en samarbeidspartner på riktig måte, får også den kommersielle aktøren tilgang til postens innsikt. Altså hvor vellykket posten er inne på din egen Facebook-side. I tillegg får også samarbeidspartneren muligheten til å «booste» posten – ikke på egen side, men faktisk på din Facebook-side.
Etter at Branded Content-funksjonen er skrudd på, kan du legge ut et sponset innlegg på din Facebook-side. Og her er også viktig å gjøre ting på riktig måte, slik at både Facebook og Forbrukertilsynet (som følger opp Markedsføringsloven) blir fornøyde. Det skal komme klart og tydelig frem hva som er redaksjonelt og kommersielt, så merking av annonse, reklame eller om det er sponset skal være enkelt for mottageren å fange opp. Har du mottatt en eller annen form for fordel – betaling, rabatt, utlån, osv – så skal det merkes.
Forbrukertilsynet har laget en fin guide – et sett med anbefalinger og retningslinjer – for hvordan reklame skal merkes i sosiale medier. Den kan du lese her.
I dette tilfellet har jeg kun sett på hva som kreves av deg på Facebook. Ikke i sosiale medier forøvrig. Samme regler gjelder forøvrig på Facebook-eide Instagram. Her skal også den kommersielle samarbeidspartneren tagges. Og hva gjelder Forbrukertilsynet skal det alltid komme klart og tydelig frem hvorvidt det er redaksjonelt (subjektivt og dine egne meninger) eller om det er kommersielt.
På HansPetter.info har jeg valgt å legge inn annonse i alle bilder som følger med et kommersielt innlegg. På den måten følger merkingen med, uansett hvordan det blir delt. Jeg har også valgt å bruke en annen bakgrunnsfarge slik at det redaksjonelle (mine subjektive poster) skiller seg ut fra de kommersielle. Det gjør det mye enklere for mottageren å forstå raskt og enkelt hva som er hva.
Facebook har som sagt sine spesifikke regler for hvordan du skal tagge inn din kommersielle forretningspartner – slik at de får tilgang til innsikten som posten har oppnådd, samt at de får muligheten til å «booste» posten.
På bransjenettstedet Kampanje har det pågått over lengre tid en diskusjon knyttet til hvorvidt annonsører får igjen det de betaler for. Reklamebyrået OMD er «sjokkert» over forholdet mellom antall følgere og effekten, og omtalte det hele som «hårreisende priser og verdiløse følgere». Det er et faktum at mange annonsører betaler for mange følgere og får få engasjerte tilbake. Ved å tagge på riktig måte – både på Facebook og Instagram – kan det bli enklere for både annonsører og reklamebyråer å se hva det faktiske resultatet blir, og betale deretter.
Det er liten vits å betale for 600.000 Facebook-fans, hvis det nesten ikke er noen som engasjerer seg i det som postes. «Det er sluttsummen på kassalappen som gjelder» som Rema 1000 bruker å si. Bedre informasjon gir bedre resultater. I tillegg til at man ikke risikerer å bli utestengt av Facebook fordi man ikke følger deres regler eller bli sanksjonert mot av Forbrukertilsynet fordi man bryter Markedsføringsloven.
Viktigst av alt er det at man merker på en så god måte at publikummet ditt – mottageren – ikke føler seg villedet eller lurt. Derfor er det lurt å merke godt.
Bilde: Zoe Holling via Unsplash