fbpx

Slik brukte jeg 4 GB med mobildata på 24 timer

Det er ikke vanskelig å bruke svimlende mengder med mobildata på kort tid!

Til sommerferien på Kreta har vi tatt med oss en mobil bredbåndsruter fra Zyxel. Villaen vi har leid har ikke installert WiFi, og med en familie på fire hvor alle liker å være litt online var det ikke en opsjon å være offline under sommerferien, ei heller å svi av tusenvis av kroner på dyre roaming-kostnader. Derfor gikk vi til innkjøp av en mobil bredbåndsruter fra Zyxel som kan håndtere inntil 10 enheter. Fra den greske mobiloperatøren Cosmote gikk vi til innkjøp av et SIM-kort som jeg fylte opp med 5 GB med data slik at vi kunne lese mail, surfe litt på Internett, dele bilder via Instagram, med mer.

I løpet av 24 timer hadde vi klart å svi av 4 av 5 GB, de fleste av disse uten at vi var klar over det!

Mye data med på ferien!

2 voksne og 2 barn resulterte i at følgende enheter ble med på ferien:

zyxel_wah-7130

Mobil bredbåndsruter. Kan håndtere inntil 10 samtidige brukere. Brannmur, gjestenett, 20 timer standby og 4 timers bruk. Genial «venn» på ferieturen.

speednet-cosmote

Internett en del av hverdagen – også på ferie

Villaen vår ligger plassert ikke så langt utenfor Agios Nikolaous, en liten, men travel by omtrent 7 mil utenfor Heraklion. Helt ny villa er det også, så ny at de ikke har fått installert trådløst Internett. Løsningen ble derfor en mobil bredbåndsruter som jeg installerte med et SIM-kort og et kontantkort fra Costmote. 5 GB til 40 Euro kan vi leve med, alternativet – roaming-kostnader fra Telenor og Netcom – kan vi ikke leve med! Det er heldigvis muligheter for å kunne surfe billig i utlandet, og tilbudene fra operatørene i Norge er langt fra et tilbud spør du meg!

Og hastigheten jeg fikk fra Cosmote var det heller ikke noe å utsette på. Sørfeopplevelsen er nesten tilnærmet den vi har hjemme, noe som også bidrar til at vi bruker våre enheter som om vi var på et vanlig trådløst nettverk.

Datatrafikken flyr!

Hvordan i all verden er det mulig å bruke 4 GB med data på 24 timer, når man ikke har leid filmer via iTunes eller Netflix, og ikke har lastet ned de store programmene fra Internett, etc? Det trodde jeg først ikke var mulig før jeg begynte å sjekke litt etter.

Det første jeg merket meg var at min Dropbox-konto stod på i bakgrunnen på min laptop. Her deles og synkroniseres større dokumenter mellom mine egne enheter, men også med andre kollegaer. Alle mine Instagram-bilder blir også synkronisert med Dropbox og gjennom et par kundeprosjekter som har pågått mens jeg har vært borte har det blitt lastet ned store mengder med bilder til min Dropbox-konto. Her har det rast unna med data. Dropbox er slått av på MacBooken nå.

AppleTVen har også stått på, og får sine wifi-signaler fra bredbåndsruteren. Ikke faretruende mye data som går fra den, men titt og ofte så oppdateres den med de siste filmene, TV-serier med mer som jeg kan se. Bruker vi ikke AppleTV så slår vi den heller av nå.

Siden jeg kjøpte 5GB-pakken har jeg lastet ned noen utgaver av Dagens Næringsliv til min iPad. Her går det unna med flere 100 MB med data, og jeg lastet også ned et par episoder av Dagsnytt og Dagsrevyen. Legg på 3 til 4 hundre MB til. Fortsatt er det et stykke til 4 GB, men årsaken kommer.

Dyr iCloud

iphone-icloudSikkerhetskopieringen fra min iPad, iPhone og min kones iPhone representerer nok det meste av forbruket så langt, for hva skjer når du kobler dine iCloud-enheter til strøm for å lade de, og lar de ligge for seg selv – jo, de setter i gang med å sikkerhetskopiere seg selv til iCloud – i alle fall hvis de er satt opp til det – det var selvsagt våre enheter (ungene har enn så lenge ikke fått lov til å sørfe på Internett, for med deres YouTube- og Netflix-vaner hadde kontoen vært tom enda tidligere).

Med to iPhone og en iPad mini hvis alle tre står med sikkerhetskopi- og WiFi påslått, samtidig som bredbåndsruteren alltid står på når vi er hjemme i villaen, så begynner datatrafikken å gå så fort vi kobler enhetene til en strømkilde. I bilen vi har leid har jeg også tatt i bruk min iPhone som GPS-enhet og da kobles den også til sigarettenneren slik at vi ikke skal gå tom for strøm. I begge tilfeller kan telefoner og nettbrett bli «motivert» til å sikkerhetskopiere seg selv, og med 3 slike enheter er det ikke rart megabytene har fått vind under vingene.

Legg så til alle «notifications«-applikasjoner som får lov til å kjøre i bakgrunnen så har du svaret ditt. 4 GB med mobil Internettdata er ikke så vanskelig å svi av på mindre enn 24 timer når du gir enhetene dine muligheten til det.

Nå kan du si vi har lært litt. Bredbåndsruteren skal vi heretter slå av når vi ikke bruker den. iCloud-sikkerhetskopi får vi heller vente litt med og heller kjøre når vi er tilkoblet et WiFi-nettverk – kanskje når vi er ute og spiser og har tatt med oss et eksternt batteri vi kan koble våre enheter mot. Det er lett å glemme hvor megabytene forsvinner når man vanligvis ikke tenker på det. I en normal hverdag – hvor Internett er «overalt» og ikke koster det samme, så tenker man ikke stort på det. At bruk av Instagram krever sine megabyte er en ting, men det er alt det som foregår rundt som drar mye data. Dagens Næringsliv får også kanskje vente på å bli lastet ned til vi har satt oss ned for å spise ute på en cafe eller restaurant hvor det finnes gratis WiFi. Ikke det at 5 GB for 40 Euro knekker feriebudsjettet, men det å bruke omtrent 40 Euro dagen på Internett blir også en dyr – og unødvendig kostnad.

Heldigvis finnes det grep, og heldigvis har jeg tatt for meg disse grepene nå – selv om det kostet mg noen gigabyte før jeg ble klar over det!

Hva med deg, hva blir ditt dataforbruk i ferien?