fbpx

Slik blir din WordPress-site mye raskere

Laster WordPress tregt kan leserne dine i verste fall forsvinne. Her er 4 innstikk til WordPress som vil forhindre det!

Det er mange grunner til at en WordPress-blogg eller -nettside er eller blir treg å laste. Temaet du har valgt er ikke det beste, du har altfor mange innstikk i bruk, bildene dine er for store eller du har valgt et dårlig sted å «hoste» ditt nettsted.

Det finnes heldigvis mange måter å gjøre din WordPress-site raskere på, og jeg er sikker på at jeg ikke har gjort alt heller, men etter at jeg installerte disse innstikkene økte jeg hastigheten på min egen blogg med nesten 40 prosent.

Det er aldri for sent å bli rask

HansPetter.info er over 1,300 dager nå og godt på vei inne i sitt fjerde år. I fjor ble HansPetter.info endret totalt. Nytt tema, skikkelig mobiltilpasset med et responsivt utseende og forhåpentligvis godt nok for kravene til universell utforming, uten at jeg skal påberope meg det for 100 prosent sikkert. Derimot ble bloggen min raskt ganske treg å laste. Ikke fordi temaet ikke var godt nok eller at jeg valgte feil sted å hoste bloggen min. Jeg er strålende fornøyd med ProISP og har tenkt å bli værende hos de «inntil videre». Ser ingen grunn til å flytte. Temaet er jeg også fornøyd med. Tregheten skyldtes på mange måter antallet innstikk, store bilder og generelt lite bruk av optimaliserte innstikk for å øke hastigheten HansPetter.info tok å laste ned, hva gjelder både laptop-utgaven og den for mobil. Det har jeg heldigvis gjort noe med, og resultatet ble jeg veldig godt fornøyd med også.

PageSpeed Insights

Det finnes mange verktøy for å sjekke ut hastigheten på din egen site. Jeg har brukt Google sitt gratis-verktøy, PageSpeed Insights.

Jeg tok en rask titt på 10 av mine bloggfavoritter og endte opp med følgende gjennomsnitt:

Før mine egne endringer lå HansPetter.info i samme «rangen». Etter at jeg hadde installert innstikkene under økte jeg mobil-scoren til 73 og desktopen til 91. Fra tid til annen vil denne scoren også variere, avhengig av nye innstikk, re-caching av innholdet ditt og andre faktorer (som jeg ikke helt har oversikt over ennå).

Etter mye googling falt jeg ned på følgende innstikk som økte hastigheten på min egen blogg og dermed også opplevelsen av å «sørfe» på den:

AutOptimize

Autoptimize optimaliserer WordPress-siten din på en enkel måte. AutoOptimize setter sammen alle skript, minimerer og komprimerer dem. AutoOptimize reduserer også HTML-koden og gjør WordPress-siten rask og «smooth«. Jeg har kun brukt standardfunksjonene, men har du god teknisk forståelse kan du sikkert hente enda mer effekt gjennom de avanserte alternativene slik at siten din blir skreddersydd ytterligere for enda mer effekt. AutOptimize handler først og fremst om å optimalisere Java-skriptene og CSSen på din WordPress-installasjon.

Sjekk eventuelt også ut JS & CSS Script Optimizer

WP Fastest Cache

Det finnes mange innstikk som tar sikte på å cache din WordPress-site slik at den skal bli mye raskere å laste for dine besøkende. Mitt valg falt på WP Fastest Cache, kanskje først og fremst fordi den var så enkel å ta i bruk. Som ved andre cache-innstikk lager WP Fastest Cache statiske HTML-filer av din WordPress-installasjon. Hensikten er å ikke laste ned alle filene fra WordPress-siten din hver gang noen besøker siten din, men bruke allerede nedlastede filer som ikke har endret seg siden sist gang de «var på besøk». Dette vil redusere nedlastningshastigheten kraftig for de som kommer ofte på besøk, eller fra gjester som leser mer enn en side når de først er «innom». Det beste med WP Fastest Cache synes jeg er hvor enkelt det er å ta i bruk. Her kreves det minimalt med kunnskap for å komme i gang og hente viktig effekt som leserne dine vil sette stor pris på.

Better Delete Revision

Med Better Delete Revision-innstikket vil du fjerne og slette gamle utgaver av innlegg, sider og tilhørende meta-innhold som vil redusere og optimalisere WordPress-databasen din, og dermed redusere størrelsen på din WordPress-installasjon som vil øke hastigheten.

Når jeg skriver en bloggpost kan det gå dager og noen ganger uker fra jeg har startet til jeg har fullført posten og gjort den klar til publisering. Da kan bloggposten ha blitt oppdatert mange ganger – 5, 10, 15 eller 20 på det meste. Alle disse utgavene blir lagret, noe som øker størrelsen på din WordPress-installasjon og database. Med Better Delete Revision-innstikket vil alle revisjoner og gamle utgaver fjernes. I tillegg vil innstikket også kunne fjerne SPAM-kommentarer, ubrukte tagger/stikkord med mer. For mitt vedkommende reduserte jeg databasen med over 20 prosent.

WP Smush.it

WP Smush.it er et viktig innstikk som optimaliserer bildene dine uten å forringe bildekvaliteten. WP Smush.it vil automatisk «smushe«, redusere eller krympe bildene du laster opp og effekten er ofte dramatisk. Enkelte av mine bilder har blitt redusert med over 50 prosent, noe som er med på å redusere nedlastningstiden kraftig. WP Smush.it burde nærmest være standard for alle WordPress-installasjoner. Enkelt å sette opp, og når innstikket først er installert – og du har kjørt igjennom «Bulk Smush.it» første gangen for å krympe alle eksisterende bilder, vil alle nye bilder du laster opp automatisk bli «smushet» før du publiserer. Det eneste som er verdt å huske på er at tiden det tar fra du laster opp et nytt bilde, til du kan putte det inn i din bloggpost øker, fordi Smush.it vil komprimere det før du får lov til å ta det i bruk. Utover det er innstikket «plug & play».

Til info: Bildet som jeg brukte til denne bloggposten ble redusert i størrelse med 35 prosent.

Konklusjon?

Sånn – «there you have it» – fire enkle innstikk som kan øke brukeropplevelsen kraftig ved å redusere tiden det tar å laste ned WordPress-siten din.

Hva ble din effekt? Supert om du legger inn en liten kommentar om før og etter – gjerne ved at du har brukt Google sitt PageSpeed Insights-verktøy, så kan vi andre se hva resultatet ble.

photo credit: manfred majer via photopin cc