fbpx

Slik avslørte jeg Sosiale Medier Eliten

Med noen enkle grep klarte jeg å finne ut hvem som stod bak Sosiale Medier Eliten. Slik gikk jeg frem.

23. august 2013 ble sosiale medier eliten omtalt i Kampanje.com, og frem til nå har identiten bak satirebloggen vært ukjent. Jeg har siden bloggen ble kjent ment at dette har vært på grensen til mobbing, da flere av bloggpostene som har blitt lagt ut har sparket nedover og ikke bare oppover. Bloggen har forsåvidt ikke vært operativ siden april 2014, men under Social Media Days 2015 i begynnelsen av februar ble Twitter-kontoen til @SoMeliten svært så aktiv igjen.

Greit å drite ut andre anonymt?

Fredrik Østby tok til ordet for å sammenligne SoMe-eliten med Charlie Hebdo, mens jeg mente – noe jeg har gjort fra dag en – at den store forskjellen mellom alle andre som driver med parodiering og satire er at avsenderen er kjent for mottakeren.

Jeg synes ikke det er greit å drite ut andre med fullt navn og bilde, og å gjøre det selv 100 prosent anonymt. Det burde ikke være greit for voksne, slik det ikke er greit for barn å drite hverandre ut, og jeg har lenge snakket om at barn lærer å mobbe av oss voksne. Via en annen tjeneste som dukket opp under Social Media Days ble jeg oppmerksom på et bilde som hadde blitt hyppig brukt, og som også dukket opp på den nye tjenesten. Det gjorde meg litt mistenksom og jeg lurte på om det kunne være en sammenheng.

Slik avslørte jeg SoMe-Eliten

I utgangspunktet hadde jeg kun en liten mistanke. Hadde jeg spurt vedkommende bak den andre tjenesten om det var han som stod bak Sosiale Medier Eliten hadde jeg nok ikke fått noe svar. Derfor tok jeg heller kontakt med en god venn av meg, Per Thorsheim, som er sikkerhetsekspert, for å høre om han hadde noen gode tips for hvordan jeg kunne gå frem for å avsløre Sosiale Medier Eliten, og det uten å bryte noen lover. Jeg ville ikke gjøre meg til en «hacker«, men se om det var noen triks jeg kunne bruke for å finne frem til vedkommende. Per sitt råd omtalte han som «Open Source Intelligence», og gikk ut på å bruke «glemt passord»-metoden.

Første steg på veien er å «late» som jeg er @someliten og at jeg har glemt passordet mitt til Twitter:

Glemt-Passord-Twitter-Someliten

Mailadressen er i stor grad maskert, men jeg gjettet meg frem til at mailadressen var someliten@gmail.com. Dernest gikk til en annen Google-tjeneste – Google+ – for å se om jeg kunne finne SoMe-Eliten her, hvilket jeg også gjorde – og her fikk jeg bekreftet epost-adressen også. Det er med andre ord liten tvil om at jeg har å gjøre med samme person. Sosiale Medier Eliten er basert på Tumblr, og denne bloggtjenesten har også samme «glemt passord»-funksjon, så jeg gjør det samme her. Dette vil derimot føre til at den som opprettet someliten@gmail.com får en mail om hvordan man kan tilbakestille passordet. På det tidspunktet er det med andre ord en liten risiko for at vedkommende som opprettet mailadressen velger å gå «under jorden» med Sosiale Medier Eliten. Det ble ikke tilfelle.

Jeg har kommet litt lengre – både Twitter, Tumblr og Google+-bekrefter at det er samme avsender som står bak someliten@gmail.com-kontoen, men jeg vet fortsatt ingenting om hvem som opprettet epost-adressen. Jeg trenger å få tak i informasjon som kan binde Google-kontoen til en person. Det er mange tjenester som ber om telefonnummeret ditt, og dersom du ønsker å bruke 2-faktor-autentisering er det ofte et krav å oppgi dette forteller Per Thorsheim meg. Derimot ser det ikke ut til å være tatt i bruk på Twitter eller Tumblr, derfor foreslår Per at jeg forsøker meg på Gmail-tjenesten til Google.

Foreløpig har jeg som sagt kun mailadressen, men via Googles funksjon for tilbakestilling av passord får jeg beskjed om å taste inn telefonnummeret som er registrert for kontoen, og Google viser meg her at de 2 siste sifrene i nummeret er 40.

Jeg har nå en epost-adresse og 40. Litt lengre, men fortsatt langt unna. For å være på den sikre siden trenger jeg hele telefonnummeret, for det er først da jeg kan få autentisert epost-adressen mot mobilnummeret via Gmail.

«Close, but no cigar»

Det hadde nå gått nesten en måned siden min lille mistanke dukket opp. Søndag kveld, 1. mars 2015, hadde jeg mer eller mindre glemt det hele. Mandag morgen, 2. mars, dukket det opp en tweet som fikk frem nysgjerrigheten min igjen – og det helt tilfeldig. Vedkommende hadde lekt seg med en tweet fra en annen bekjent, og det slo meg at jeg aldri hadde sjekket telefonnummeret til denne personen. Kanskje det sluttet på 40?

Et lite søk på personen via Gulesider.no ga meg akkurat det svaret jeg hadde håpet på:

Gulesider-someliten-tlf-40

Det eneste som står igjen nå er å taste inn hele telefonnummeret via Google for å kunne få verifisert hvem avsenderen av someliten@gmail.com er. Taster jeg inn feil telefonnumer får jeg en feilmelding – taster jeg inn riktig telefonnummer får jeg derimot opp følgende bekreftelse:

Account-Help-Google

Telefonnummeret som er brukt for å opprette someliten@gmail.com er altså det samme nummeret som tilhører den samme personen som hadde opprettet det andre verktøyet under Social Media Days. Jeg hadde funnet frem til personen, og det hele hadde tatt noen minutter å finne ut av – selv om det tidsforløpet hadde foregått over lengre tid.

Skal vi ta en debatt om anonym satire?

Det har også vært en spennende nøtt å knekke, og uten hjelpen jeg fikk fra Per Thorsheim hadde jeg aldri klart det. Det har vært lærerikt å finne ut hvordan jeg kunne bruke forskjellige kilder for å samle informasjon og til slutt identifisere personen bak Sosiale Medier Eliten.

Det er derimot viktig å påpeke at det ikke har vært viktig for meg å «henge» ut vedkommende, men personlig kommer jeg tilbake til mitt opprinnlige utgangspunkt: Er det greit å drite ut andre – selv om det er ment som humor, parodi eller satire – i fullt navn og bilde, og selv gjøre det 100 prosent anonymt? Er det nettvett i praksis?

Selvkritikk

Dette er en redigert utgave av bloggposten. Det her er en anonymisert avsløring av den anonyme satirebloggen med andre ord. Orginalen ble lagt ut mandag 2. mars klokken 21:00. Samtidig gikk det en melding til personen bak Sosiale Medier Eliten om at jeg hadde avslørt hvem han var. Det tar jeg selvkritikk for og det ble jeg også kraftig kritisert for i går på Facebook. Begge deler var lenge vurdert. Gi vedkommende en anledning til å kommentere før jeg la ut eller avsløre vedkommende uten en slik mulighet. På bakgrunn av den massive kritikken (min subjektive opplevelse) fjernet jeg orginalen. Årsaken forklarte jeg også på Facebook:

Screenshot 2015-03-03 06.12.37