fbpx

Slik får Erna Solberg mer relevante Facebook-annonser

Annonsørene må ta sin del av ansvaret for at mange av annonsene vi blir eksponert for på Facebook irriterer oss. Heldigvis finnes det verktøy for justere våre egne interesser og preferanser.

Fred Selnes og Cecilie Staude skriver 31. mai i Dagens Næringsliv at syv av 10 misliker reklame på Facebook. Statsminister Erna Solberg uttrykket sin misnøye med flere av Facebook-annonsene hun ble eksponert for, i sin tale under åpningen av Facebook sitt eget norgeskontor som fant sted 31. mai på MESH i Oslo. Kort tid etter kommenterte Norges Facebook-sjef, Rune Paulseth, at han ikke kunne love Erna bedre annonser, og at Facebook ikke ville endre sine algoritmer.

Er det ikke relevant, så er det irriterende

Først og fremst er det annonsørene sitt ansvar å produsere reklame og innhold som oppleves relevant. Som Statsminister Erna Solberg gjorde et poeng av, så hører hun på hip-hop musikk og hun liker å spille dataspill. Annonsører skylder seg selv, og sitt publikum ikke minst å tilpasse sine annonser etter beste evne den målgruppen de ønsker å nå, fremfor å nå så mange som mulig i håp om å treffe noen få riktige.

Som publikum er det (heldigvis) flere ting du kan gjøre for å fortelle Facebook om din opplevelse med de annonsene du blir eksponert for.

Kolonial-Facebook-annonse

Nøkkelen til å motta flere relevante annonser via Facebook, er å fortelle Facebook hvorvidt du liker eller misliker annonsen. Dette vil også annonsør se, og via annonseadministrasjonsverktøyet kan annonsøren også se hvordan den enkelte annonse «scorer» på relevanse, og utifra en høy eller lav score gjøre nødvendige justeringer. Min erfaring er at svært få annonsører gjør nettopp dette, men fortsetter å skyte reklame med hagle…

Annonsekontroll

Vil du derimot ha skikkelig kontroll på hva du skal bli eksponert for, så kan jeg glede deg med at Facebook har to måter å hjelpe deg med din å justere din egen «annonseprofil», slik at du får mer av det du liker, og (forhåpentligvis) mindre av det du misliker.

Facebook Ads-HansPetter

Via Facebook Ads-innstillingene kan du selv bestemme om du vil se annonser på Facebook basert på ditt «sørfemønster». Og du kan videre bestemme hvorvidt Facebook annonse-innstillingene kan brukes til å gi deg tilsvarende annonser utenfor Facebook.

Tilpass dine annonsepreferanser

Fra Facebook sitt verktøy for å tilpasse dine egne preferanser, kan du raskt og enkelt fjerne eller legge til interesser, slik at de annonsene du blir eksponert for blir så relevante som mulig.

Facebook-annonse-preferanser-HansPetter

Benytter du deg av disse verktøyene og tjenestene til å justere dine egne interesser og preferanser, vil det også gjøre det enklere for bedrifter å markedsføre relevant innhold. Forutsetningen er selvsagt at innholdet de produserer er av høy kreativ kvalitet, og at de selv også er bevisste på å tilpasse publikum mot budskap.

På den måten kan du og jeg, og Statsminister Erna Solberg, føle at reklamen vi blir eksponert for – både utenfor og innenfor Facebook – oppleves mer relevant og mindre irriterende.