Ricoh Theta S – for skikkelige 360-bilder og -filmer

Ricoh Theta S er et lite, kompakt og enkelt kamera til å ta gode 360-bilder og -filmer med.

I løpet av de siste månedene, og spesielt i løpet av sommeren, har vi sett stadig oftere 360-bilder (eller tilnærmingsvis) og -videoer lagt ut på Facebook. Ikke minst etter at Facebook la til rette for at du kan ta et panorama-bilde med din smarttelefon. Facebook vil således gjøre om panorama-bildet til et 360-bilde for deg. Ulempen med disse 360-panorama-bildene er at de ikke blir fult ut et 360-bilde. For skikkelige 360-bilder og -filmer trenger må du få med deg alt – helt rundt, og helt opp og ned.

Ricoh Theta S-kameraet

ricoh-theta-s-svartTil mine 360-bilder og -videoer har jeg valgt å bruke Theta S-kameraet fra Ricoh. Da jeg kjøpte det, var det ikke tilgjengelig i Norge, og derfor måtte jeg over til «uniten» og Amazon. I dag får du kjøpt det fra de fleste nettbutikker. Hos Dustin koster kameraet rett under 4,000 kroner, og da er frakten inkludert.

Kameraet er veldig lite og nett. Det veier kun 125 gram, og måler 13 cm i høyde og 4,4 cm i bredde. Alt du trenger for å komme i gang med å ta bilder og filmer i 360-grader følger med, og det krever ingen føring eller opplæring for å komme i gang.

Theta S har 8GB innebygd minne med plass til 1600 bilder med høyeste oppløsning, eller rundt 65 minutter med video i full HD-oppløsning.

Enkelt å komme i gang. Enkelt å bruke

360-LivePå høyresiden av kameraet er det tre knapper. Den øverste slår av og på kameraet. I midten er det en knapp for å slå av og på Wifi, og den nederste knappen veksler mellom å ta bilder eller filme. I tillegg er det en fjerde funksjon; trykker du inn av/på-knappen, samtidig med film/bilde-knappen, får du muligheten til å filme live i 360-grader. Da må derimot kameraet kobles til din laptop, og du må ha installert programvare som støtter Live-sending fra Ricoh Theta S.

Live 360-streaming

Jeg har så vidt testet live-sending fra Ricoh Theta S-kameraet via gratis-programvaren OBS (Open Broadcasting Software), og koblet det opp i mot Facebook og YouTube. Facebook støtter 360-film, men ikke Live 360-film ennå. Det gjør derimot YouTube, og med litt «knoting» kan du opprette et event på YouTube, hvor du streamer live – i full 360.

Les også: RICOH THETA S 360 Degree Live Streaming on YouTube

Wifi-funksjonen kan anbefales og benyttes av flere grunner. Laster du ned gratis-appene fra Ricoh til din smarttelefon, kan du koble deg til kameraets trådløse nettverk for å overføre bilder og filmer, og deretter laste de opp til Facebook, Instagram, Vine, WhatsApp, Twitter, YouTube, med flere – alt ettersom det er bilder eller filmer. Ricoh har i tillegg også laget to selvstendige apper som du kan laste ned gratis, for å redigere henholdsvis bilder og filmer fra din smarttelefon, hvor du blant annet kan gjøre om 360-bildene eller -filmene til «jordkloder», klippe/redigere og legge på filter. Alternativt kobler du kameraet ditt til din Laptop, og bruker Theta S-applikasjonen for å blant annet konvertere 360-filmene fra «spherical» (to fiskeøyer) til et 360-format som kan avspilles på for eksempel Facebook eller YouTube.

Selfiestang eller gorillapod for bedre filmer og bilder

Under Theta-kameraet finner du USB-tilkobling til laptop og/eller lading, i tillegg til en HDMI-inngang for live streaming til for eksempel en TV. I tillegg kan du skru Ricoh Theta S-kameraet på for eksempel en gorillapod eller en selfiestang. Skrur du på wifi på kameraet, kan du ta bilder via smarttelefon-appen. Programvaren til Ricoh vil fjerne selve kameraet, men holder du Theta S i hånden for å ta et bilde eller en film, blir resultatet som oftest at du sitter igjen med en stor tommel (pass på å klippe neglene dine). Fester du kameraet på en selfiestang, og holder det rett opp, er sannsynligheten stor for at både kameraet og stangen blir borte. Tilsvarende vil både kamera og stang forsvinne om du klarer å plassere stangen slik at den står for seg selv – slik jeg har gjort på bilde nummer tre under.

Embedd 360-bilder på din WordPress-side

I tillegg til å dele filmer og bilder i diverse sosiale medier, kan du også registrere deg på Theta360.com og laste opp 360-bilder og filmer der. Eventuelt – hvis du kjører WordPress på din nettside, installere Cardbord-innstikket, slik at du kan embedde 360-bildene, som jeg har gjort under.

[cardboard id=»23409″]

Du kan derimot ikke embedde 360-filmer via Cardboard-innstikket. For 360-video har jeg derfor valgt å laste opp filmene til YouTube, og så embedde YouTube-filmen, slik som i filmen lenger ned i denne bloggposten.

Samme bilde, men endret til "Little World" via THETA+-appen.

* Samme bilde som over, men endret til «Little World» via THETA+-appen.

Som nevnt tidligere kan det lønne seg å feste Theta S-kameraet til en gorillapod eller selfiestang, slik at du kan bli med på bildet eller filmen, og for å fjerne tommelen. På bildet under har jeg plassert kameraet på en selfiestang, som er plassert mellom noen steiner på toppen av et lite fjell under årets sommerferie på Mallorca, nærmere bestemt Cala Sant Vicenc. Også har jeg gjort om 360-bildet til «Little World» via Theta+-appen.

Ricoh-Theta-s-Little-Planet-Selfiestang-HansPetter

360-video lastet opp på YouTube

Det kan være verdt å nevne at 360-filmen din ikke nødvendigvis vil komme frem som i filmen over umiddelbart. Etter at jeg hadde lastet opp min film til YouTube tok det noen minutter før fremstod «riktig«. Jeg trodde først jeg hadde gjort noe galt, men etter litt googling fant jeg ut at YouTube kan bruke inntil 24 timer (worst case) før videoen er ferdig konvertert.

«Little World»-video

Som ved Theta+-appen for å lage «Little World»-bilder, kan du også lage «Little World»-videoer. Da bruker du Theta+ Video-appen. Filmen under tok nesten 15 minutter via appen å konvertere til «Little World»-formatet. I motsetning til 360-videoen som ble lastet opp til YouTube, og så embedded i denne bloggposten, kan «Little World»-videoen lastes opp direkte på WordPress, og således også deles på Instagram, Facebook og andre sosiale nettverk (så fremst videoen ikke er for stor for WordPress, noe videoen under var i mitt tilfelle).

Kort oppsummert

Jeg er strålende fornøyd med mitt Ricoh Theta S-kamera. Batteritiden opplever jeg som svært god, og kvaliteten på bilder og video er tilfredsstillende. Wifi-hastigheten mellom kamera og smarttelefon kunne vært bedre, og appene «krasjer» av og til, men jevnt over gjør de jobben sin. Med wifi integrert i kameraet, er det kun et spørsmål om tid før kameraet kan brukes direkte til Facebook Live eller YouTube uten å måtte gå via kabel og laptop. Alt i alt er kameraet verdt de knappe 4,000 kronene det koster.

Synes jeg i alle fall.