
Relasjoner er både viktig og hyggelig, men viktigst er det at relasjoner gir resultat, og her er ikke sosiale medier et unntak!
Relasjoner er alfa og omega. Både privat og i jobbsammenheng. Men relasjoner må gi noe. Privat gjerne til hjertet og hodet, mens i jobbsammenheng må også magen og lommeboken med. Relasjoner skapes, dyrkes og styrkes i mange kanaler – offline som online. Gode forretningsforbindelser etableres sikkert fortsatt på golfbanen, men i dag finner veldig mange hverandre gjennom sosiale medier.
På samme måte som det har blitt stuerent å «finne hverandre på Internett» er det få i dag som stiller spørsmål ved relasjoner som starter online og forsterkes offline. I begge tilfeller er det derimot imperativt at relasjonen tilfører en eller annen form for verdi – og da helst for begge parter – hvis ikke er det rett og slett meningsløst, og alt som er meningsløst er bortkastet tid, og i forretningslivet er tid penger.
Astrid Valen-Utvik skriver 14. august på nettsiden deres at hun har funnet ut hva verdien av sosiale medier er og peker på relasjoner. Astrid setter det litt på spissen og jeg er tilbøyelig til å skrive meg enig med henne, samtidig som jeg ikke vil gi slipp på viktigheten av å måle effekten av hva man driver med.
Alle som setter seg mål, bør vel belage seg på å måle, for å finne ut om man har kommet seg i mål.
SMARTE MÅL
Sosiale medier er ikke et mål, men det kan være en kanal eller et virkemiddel for å oppnå ett eller flere mål. Virksomheter kan bruke sosiale medier på mange måter, men hvis de sosiale tiltakene ikke bidrar til å trekke virksomheten i mot målsetningene virksomheten har satt seg, er det jo rett og slett bortkastet tid. Det er hyggelig med hodet og hjertet, men både mage og lommebok må spille med.
Hygger du deg med forretningsforbindelser på cafe eller i sosiale medier uten at det blir «butikk» kan det vel ikke kalles for forretningsforbindelser, men forbindelser?
Virksomheter har forskjellige grunner til å ta i bruk sosiale medier, sosiale nettverk, -verktøy og mekanismer. Kort fortalt kan vi si at initiativet fordeles i tre formål:
- Organisatoriske: Forbedret internkommunikasjon, HR, rekruttering, etc
- Økonomiske: Sosiale medier som en salgskanal
- Omdømmemessige: Merkevarebygging, markedsføring, etc
I alle tilfeller vil innsats her koste tid og penger. Ingenting er gratis lenger. Facebook har aldri vært dyrere å bruke enn i dag. Det er ikke bare legitimt å måle effekten av hva man «driver med», det burde være en selvfølgelighet. Har du svidd av tusenvis av timer på fine bilder og «deilige» statusmeldinger på Facebook det siste året og 100,000 kroner på å markedsføre postene dine i tillegg, er jeg sikker på at ledelsen er interessert i å vite i hvilken grad det bidro økonomisk – kortsiktig og langsiktig.
Jeg synes det er greit å sette seg smarte mål, og med smarte så tenker jeg først og fremst på:
- Specific (Spesifikke)
- Measureable (Målbare)
- Achievable (Oppnåelige)
- Realistic (Realistiske)
- Timely (Tidsbestemte) og
- Ethical (Etiske)
Relasjoner er viktig, sosiale medier kan være en effektiv og god kanal for å bygge relasjoner. Hvis derimot relasjonene, i en forretningsmessig sammening ikke bidrar til annet enn mange Likes og «smilefjes» så er det bare bortkastet tid. Og bortkastet tid er ræva ROI.