
Aldersgrensen for å opprette en TikTok-profil er 13 år. Ekspertene politiet fikk hjelp av for å lykkes på TikTok, var 10 år. Politiet burde derimot heller jobbet for å få de unge bort fra plattformen.
Politistjerner på TikTok
“Politiet er stjerner på TikTok” skriver TV2.no 27. oktober. Samme dag var også Politiet på besøk hos God Morgen Norge, for å snakke om TikTok-suksessen. For Vest politidistrikt har nærmere 220.000 følgere og videoene de har lagt ut, har over 17 millioner visninger og nærmere 2 millioner likes.
Dette er ikke første gangen Vest politidistrikt har fått oppmerksomhet i mediene for sin TikTok-innsats. Tidligere i år skrev også NRK om det samme politidistriktet. Siden den gang har antall TikTok-følgere mer enn doblet seg.
Hyret inn 10-åringer som TikTok-eksperter
Gratulerer så mye til Vest Politidistrikt, selv om gratulasjonen kanskje mest av alt bør gå til Hanna, Martine og Mari, som – ifølge NRK – ble “hyret inn som eksperthjelp”. Her er det et par ting som får det til å skurre for min egen del.
16-årsgrense for å hindre pedofil-kontakt
For det første er det 13 års aldersgrense for å ha en egen TikTok-konto. Og tidligere i år innførte TikTok 16-årsgrense for å sende og motta direktemeldinger. Målet var å hindre at pedofile tok direkte-kontakt med de unge. For Vest politidistrikt ser ikke dette ut til å være noe de bør bekymre seg for.
Bør politiet «satse» på TikTok?
For det viktigste er å være “der hvor de unge er”, som politimannen kunne fortelle til God Morgen Norge. Spør du meg burde heller politiet satset på å advare de aller yngste mot å være på plattformen. Ikke hyre de inn som eksperter.
For det andre, utover at verken politiet, NRK eller TV 2 finner det problematisk at 10-åringer blir brukt som eksperter, for en tjeneste som har 13-års aldersgrense, så stusser jeg over at politiet i det hele tatt “satser på TikTok”.
Trussel mot nasjonens sikkerhet
I USA jobber myndighetene fortsatt med å få på plass en “løsning” hva gjelder TikTok og den frykten Trump-administrasjonen har når det kommer til nasjonens sikkerhet. BBC, Wall Street Journal, The New York Times, med flere, hevder at TikTok sender brukerdata til det kinesiske kommunistpartiet. Det var også årsaken bak at svenske SVT – aka NRK her i Norge – nylig valgte å forby sine ansatte å bruke TikTok.
Her til lands, hvor Datatilsynet er kjent for å ville forby det meste som er online, vil de ikke forby appen før det eventuelt foreligger konkrete bevis for at data fra appen blir delt videre til de kinesiske myndighetene.
Det kan bli veldig vanskelig å bevise. Mer om det litt lenger ned.
Er det som deles farlig?
En ting er hva det som samles inn, en annen ting er hva det er som blir delt og en tredje ting er om det som blir delt kan utgjøre en fare eller en trussel for brukerne og til syvende og sist – rikets sikkerhet.
I dag kan du for eksempel være aktiv på TikTok uten at du har registrert en bruker. Du trenger ikke en gang å laste ned TikTok-appen. Men selv uten en brukerkonto, samler TikTok inn en del data om deg, som blant annet;
- Din IP-adresse
- Hva du har sett på TikTok
- Hvilken mobiloperatør du har abonnement hos
- Hvor du befinner deg – GPS-lokasjon og det trådløse nettverket du er logget på, og
- Hvilken enhet du bruker. Har du en Android-telefon, inkluderer det mobilens IMEI-nummer, som i prinsippet er enhetens fingeravtrykk. Og som kriminelle kan bruke for å hacke deg.
Har ungene dine en konto, så har TikTok sannsynligvis ditt telefonnummer og epost-adresse
Har du derimot opprettet en konto, så er sannsynligheten også stor for at du – eller ungene dine – har akseptert at TikTok får tilgang til sosiale medier-kontoer og telefonens kontaktliste. Og er det dine barn – over eller under 13/16 år som er på TikTok (ifølge Medietilsynet har 65 prosent av norske barn og unge mellom 9 og 18 år en TikTok-profil) – som er på TikTok, så har også TikTok fått ditt telefonnummer og epost-adresse.
Epost-adresser blir i økende omfang brukt for å sende deg og meg det som ser ut som ekte og troverdig innhold, men som inneholder skadelig programvare. Skadelig programvare som kan installere et løsepengevirus på din private datamaskin, eller enda verre – løsepengevirus på din arbeidsgivers laptop.
Det ville ikke vært første gangen i historien at statsstøttede kinesiske hackeroperasjoner har lammet både norske og utenlandske selskaper, store og små. Og det er her Kinas sikkerhetslov fra 2017 kommer inn i bildet.
TikTok får ikke lov til å si om de har delt personinformasjon
Myndighetene kan når som helst kreve at kinesiske ByteDance, som eier TikTok, skal dele dataene sine med det kommunistiske regimet. Samtidig kan myndighetene også kreve at slik datadeling blir holdt strengt hemmelig. Hvordan i all verden skal norske Datatilsynet finne ut om kinesiske ByteDance har delt TikTok-persondata om deg og meg som befinner seg på en eller annen server i Kina, med myndighetene i Kina, så lenge ingen får lov til å snakke om det?
Naive nordmenn er blant de mest utsatte i verden
Derfor finner jeg det rett og slett på grensen til naivt at det norske politiet ikke bare satser på TikTok, men at de også hyrer inn 10-åringer, barn som selv ikke ByteDance tillater å bruke plattformen, for å få eksperthjelp til å lykkes på den kinesiske plattformen.
At vi er kåret til Europas mest godtroende og naive folkeslag, får være en liten trøst. Og som de godtroende, naive og rike menneskene vi er, bør det heller ikke komme som en overraskelse at Norge også er blant de mest utsatte landene i verden for nettopp skadelig e-post, slik det blant annet kom frem i Europol sin rapport for et par år siden.