fbpx
Patreon

Patreon – Er folkefinansiering av driften bærekraftig?

Kickstarter, Indigogo og Startskudd er eksempler på folkefinansiering av nye produkter. Patreon folkefinansierer driften. Er det bærekraftig?

Crowdfunding er det engelske ordet. Folkefinansiering er det bedre kjent som på norsk. Startskudd er et av flere slike finansieringstjenester. Slike tjenester bidrar til at selskaper som ellers ikke lykkes med å få finansiell støtte gjennom investorer realiserer sine produkter og tjenester med hjelp fra deg og meg. Norske MovieMask brukte Startskudd til sin siste «maske», mens reMarkable folkefinansierte gjennom egen nettside for nærmere 150 millioner kroner. Og det før et eneste produkt hadde blitt solgt.

Folkefinansiert driftsstøtte = Supporter

Det finnes også andre former for folkefinansiering. Finansiering av innholdsproduksjon. Finansiering over tid. Det svenske journalistikk-prosjektet Blank Spot Project fikk folkefinansiert oppstarten i 2015. I dag finansieres driften av finansiell støtte fra sitt publikum. Publikummet blir «backere«. Eller supportere.

Norske LevelUp mottar 70,000 i støtte hver måned

PatreonDet finnes noen eksempler i Norge også på tilsvarende folkefinansiert støtte. Etter fast jobb og ni sesonger på VGTV har forlot Rune Fjeld Olsen og Karl-Martin Hogsnes VG i 2016 for å starte opp en ny YouTube-kanal for spillanmeldelser og innslag, regelmessig streaming og en ny ukentlig podkast. LevelUp fikk med seg mange av sine fans til å supportere de økonomisk gjennom Patreon. I dag har de nesten 1.000 «backere» som til sammen bidrar med nærmere 70.000 kroner hver måned.

Oppstart vs drift

Som supporter støtter du med et «valgfritt» beløp hver måned, og det er her det bærekraftige kommer inn. På Kickstarter og andre folkefinansieringsløsninger betaler du for å realisere et nytt produkt eller tjeneste. På Patreon finansierer du videre drift.

I mai 2017 hadde Patreon.com over 50.000 aktive innholdsprodusenter som mottok støtte fra sitt publikum – fra sine «patrons». Patreon antar at de vil videreformidle over 150 millioner dollar i løpet av 2017. Hvor stor del av disse pengene går til norske produsenter, og hvor mange «patrons» kommer fra Norge?

Vil du støtte HansPetter.info?

Siden august 2010 har jeg skrevet over 1.300 artikler på HansPetter.info. Med noen få unntak hvor jeg har omsatt for noen kroner i form av bannerannonser, har det ikke vært snakk om inntekter. Jeg har «lekt» med tanken om å legge HansPetter.info bak en betalingsmur eller produsere eksklusivt innhold som jeg kan ta betalt for. Men alltid har jeg endt opp med å skrinlegge slike planer. HansPetter.info vil alltid være åpen for alle.

Men kan det være noen «der ute» som kunne tenke seg å være en «patron«? Det har jeg akkurat begynt å sjekke ut.

De som vil kan bidra med 1, 5 eller 10 USD i måneden. Så kort eller lang tid de vil.

Og jeg ønsker selvsagt å gi noe tilbake også.

Derfor opprettet jeg en egen «Vi som støtter HansPetter.info»-side 25. september.

Her vil jeg «showcase» alle supportere med logo, tekst og lenke:

 

Hva tenker du? Er folkefinansiering av drift bærekraftig over tid? HansPetter.info fikk to «patrons» første dagen. Hvor mange vil være supportere innen årsslutt? 2, 20, 200 eller 2.000?

Har du lyst til supportere må du gjerne gå inn på min egen Patreon-side her.