fbpx

Gode idéer er null verdt!

Hva gjør du når du har brukt to år på å perfeksjonere ide til et produkt, men ikke har penger til å sette i gang?

CFO FutureHome: Sigbjørn Groven

CFO FutureHome: Sigbjørn Groven

CFO i FutureHome, Sigbjørn Groven, gjesteblogger om deres crowdfunding-opplevelse etter at produktet var ferdig utviklet, pengene fra Innovasjon Norge var brukt opp, og banken takket nei til nye lån. En ærlig gründer-opplevelse om det å aldri gi opp, for å lykkes med din ide, produkt og drøm.

The Valley of Death

Se for deg at du har jobbet hardt med å utvikle noe fra en idé til et produkt. Du har lagt ned utallige timer og nesten to år på å perfeksjonere idéen din til et produkt. Nå er du endelig klar, men du har ikke penger til å sette i gang. Hva gjør du?

For litt over ett år siden var akkurat det tilfelle for Future Home. Vi stod klar med et produkt; Smart Hub’en. En gateway som skulle fungere som hjernen i smarthussystemet vårt, men vi manglet penger til produksjon. Idéen som startet med at Erik Stokkeland syntes det var for dumt å sitte igjen med fem fjernkontroller når han innredet multimedialøsninger i “man caven” sin i 2012, hadde utviklet seg til et smarthussystem for styring av de fleste elektroniske enhetene i hjemmet i 2014. Gradvis hadde hobbyen blitt til utallige timer med innsats og en fulltidsbeskjeftigelse, med dropping ut av studier og oppsigelse av jobb for å perfeksjonere produktet. Nå skulle vi bare sette i gang for fullt, men kassen var tom og midlene fra Innovasjon Norge var brukt opp. Vi hadde beveget oss lengre og lengre inn i “The Valley of Death”, hvor utgiftene har spist opp det lille som er av inntekter. Mange gründere ender sine dager i denne dalen. Hva skulle vi gjøre for å få på plass pengene?

FutureHome-dot-no-hjemmeside

Vår første innskytelse var å gå til banken og få lån for å sette i gang med produksjon av Smart Hub’en. Det ble laget et luftig budsjett og salgsprognoser som inneholdt den berømte hockeysticken. Lave, men stigende inntekter i starten før det hele skyter rett til værs. Dette her måtte jo banken hoppe på, “easy money” for alle parter. Vi forklarte vår forretningsmodell for hvordan vi skulle tjene penger, så forklarte banken sin forretningsmodell. De tar ikke slik høy risiko og de så ikke veldig positivt på den negative egenkapitalen vår. Lån avslått.

Win the crowd

App-Screens-FutureHomeSå vi så til USA. Hva gjør oppstartsbedrifter i Silicon Valley for å få fart på idéene sine? Jo, de bruker crowdfunding, på godt norsk folkefinansiering, for å komme i gang. På denne måten får de de første kundene til betale før de de får leveranse av produktene sine. Hva om vi gjør en crowdfunding og får kundene til å forhåndskjøpe smarthusløsninger fra oss? Det er jo en genial idé!

For å få Smart Hub’en til den prisen vi ønsket å tilby kundene, var vi avhengig av et visst salgsvolum. 200 000 dollar ville det koste å sette produksjonen i gang, og det ble dermed det fastsatte målet. Med et fast mål så innebærer det at om det samlede beløpet var under 200 000 dollar innen kampanjens tidsfrist på 60 dager, så ville alle som støttet oss få pengene tilbake. Det var derfor enten vinn eller forsvinn.

Etter litt research, fant vi ut at det vi trengte var en kul video som forklarer konseptet, et stunt som kunne ta av viralt, samt en stor event som kampanjen kunne lanseres på for å få litt blest.

Naive gründere

Lanseringen av crowdfundingen ble gjort på Ipark Nutek, en oppstartskonferanse i Stavanger. Med andre ord en perfekt anledning og en bra målgruppe. I tillegg kontaktet vi media og fikk litt blest i starten av crowdfundingen. Vi følte vi fikk en god start og det tikket inn ordre.

Etter hvert som dagene gikk så vi imidlertid at det ikke kom inn bestillinger raskt nok. Hadde den blåøyde naiviteten og troen på at alt er mulig kanskje spilt oss et puss? Vi trodde i utgangspunktet at det nesten bare var å legge ut crowdfundingkampanjen på nett og sitte og se ordre tikke inn, men etter 30 dager hadde vi kun fått inn 50 000 dollar, en fjerdedel av det fastsatte målet.

Nervøsiteten hadde alt begynt å spre seg blant oss. Det fastsatte målet hadde gradvis utviklet seg til et enormt press på skuldrene våre. Hvordan ville det gå med Future Home om vi mislyktes med crowdfundingen? Ville det være slutten på selskapet? Frykten for å feile ble etter hvert ganske stor når vi hver dag våknet og kunne se at det ikke kom inn bestillinger nok. Skulle vi gi opp?

Vi hadde jo en bra video med en surfer fra en av Jærstrendene som viste appen i bruk, i tillegg til å forklare konseptet vårt og hvorfor vi gjorde en crowdfunding.

Internett er fantastisk

Det virale stuntet var utrolig morsomt for alle som ikke jobbet i Future Home. Vi ga nemlig tilgang til at alle som gikk inn på nettsiden vår kunne styre kontoret vårt. Her kunne de prøve Future Home og se live over video at lys, rullegardiner med mer gikk av og på og opp og ned mens vi satt og jobbet. I tillegg la vi inn en skjult knapp som utløste “Chaos Mode” med strobelys og en vindkanon.

Det ble veldig mye blinking av lys som gikk av og på hele arbeidsdagen, og det hendte vi la oss noen kvelder og lukket øyene og det fortsatt blinket inne i hodet. Det var utrolig interessant å se hvor fort det spredte seg på nett, med folk fra hele verden som var innom. Slik fikk vi kontakt med en rekke folk og til tross for at noen nesten styrte livene våre, så var det verdt det. For hver gang noen var innom, så visste vi at én person til fikk høre om Future Home.

*Chaos Mode-knappen ble fjernet relativt kjapt.

Ryggen mot veggen

En kul video og stuntet var likevel ikke nok. Vi følte at vi ikke kunne gi opp, det ville være en gedigen nedtur og vi ville bli sett på som en fiasko. Vi samlet troppene og bestemte oss for å bytte taktikk og begynne med god gammeldags direktesalg. Det ville ikke være lett å gå fra å være et software-utviklingsselskap på et bortgjemt kontor, til å gå ut blant folk å bli en salgsorganisasjon. Likevel, må man så må man. Her gjaldt det å komme seg ut av komfortsonen, jobbe knallhardt og oppsøke mulige kjøpere.

Vi begynte først med å booke møter med ekspertene i smarthusbransjen, nemlig elektrikerne. Her var innsalget mye lettere enn vi hadde trodd, det skyldtes nok at noen av oss gründerne selv har sin bakgrunn fra bransjen. Future Home er utviklet nettopp med tanke på at det skal være brukervennlig og enkelt å sette opp.

I tillegg var vi ute blant folk. Vi ble blant annet bortvist fra kulturhuset i Stavanger, da vi ikke hadde søkt om tillatelse til å stå der. Eier en ikke noe, så eier en ikke skam heller. Her var det ryggen mot veggen og vi måtte gjøre det som skulle til.

Direktesalget funket og vi brukte de siste dagene på BoligForum i Stavanger, hvor vi beveget oss over 150 000 dollar. Her var det utrolig gøy å treffe folk som var interesserte i smarthus. De så at vi jobbet hardt og vi solgte nok mye på engasjement alene.  

På starten av den siste dagen av crowdfundingen hadde vi fått inn 165 000 dollar og vi begynte å bli engstelige om vi ville komme i mål med tidsfristen som nærmet seg. Da vi nesten var på vei ut for å prøve oss som dørselgere ringte det en kar som var interessert i smarthus. Vi fikk han til å avlyse sine avtaler da vi insisterte på at vi måtte møtes samme dag. I møtet fortalte han oss at han var en etablert gründer og at han og en annen gründerkamerat skulle bygge hvert sitt hus. De ville ha styring av absolutt all elektronikk i huset med kamera, lading til el-bil og ekstra styringer for det meste. Hva ville det koste spurte han? Da var svaret enkelt, 35 000 dollar.

Pengene kom inn på crowdfundingsiden én time før fristen gikk ut. Lettelsen over å ha klart det overskygget gleden av å fullført den største crowdfundingen i sitt slag i Norge. 60 dager med press til å få inn kunder var over. 200 870 dollar ble totalen, vi hadde klart det!

Det beste og det verste på en gang

Når en ser tilbake så var det ikke bestandig like gøy og midt i stormens øye. Følelsene går opp og ned i en emosjonell berg og dalbane. I disse dager har det gått litt over ett år siden kampanjen ble fullført, og det er en verdifull erfaring å ha i bagasjen for et oppstartselskap. Det er utrolig lærerikt med tanke på at en lærer å selge produktet sitt. Produktet kan være så bra som bare det, men det må kunne selges. Det er den brutale sannheten. I tillegg finner en raskt ut om det er et marked for produktet og hvilken målgruppe en skal rette seg mot.

Crowdfundingen ga oss våre første kunder og de første Future Home-tilhengerne. Det er stas med folk som heier på oss, og dette er uvurderlig i en etableringsfase. Det gjelder å ha troen på at en kan få det til. Crowdfundingen har og hjulpet oss med å få på plass investorer, ved at vi kan vise til konkrete salgsresultater. Med litt finansiell backing kan det endelig satses skikkelig, for det er først nå at vi kan sette skikkelig i gang. Visjonen vår er å kunne tilby smarthus til alle, det gjelder både med tanke på brukervennlighet og å tilby rimelige løsninger. Vi har store planer for hvordan vi kan gjøre dette ved hjelp av en disruptiv forretningsmodell og digitale løsninger. Crowdfundingen var egentlig bare det første vanskelige steget, Future Home er jo bare såvidt i gang!

Sigbjørn Groven, Co-Founder av Future Home

futurehome.no / Future Home på Facebook / Future Home på Twitter