fbpx

«Papiravisen snart like kul som vinylen»

Om vinylens popularitet er en pekepinn på papiravisens fremtid ser det ikke bra ut, uansett hvor kul og nostalgisk vinylen er.

Papiravisa-massivt-tilbakeDet er fortsatt mange som leser avisen på papir. Opplagene derimot fortsetter sitt fall. «Ikke langt igjen til null», skrev iProspect i februar 2015. Men det er fortsatt et stykke igjen. Flere har «konvertert» til de digitale utgavene, og de som leser nyheter på «trær» blir eldre – og færre.

Les også: Medieeksperter tror papiravisene vil få samme posisjon som vinylplater i fremtiden (Dagens Næringsliv 2017)

I følge TNS Gallup sin undersøkelse fra juni 2014, er det kun 19 prosent i alderen 15 til 29 år som leser papiraviser for å få med seg nyheter, mens 27 prosent i alderen 30 til 44 år gjør det samme. Hvor mange av papiravisabonnentene er under 40 år i dag? (I følge ubekreftede rykter er det for eksempel snakk om at kun 5 prosent av abonnentene til Stavanger Aftenblads papirutgave som er under 40 år.)

Noen vaner er (litt) vonde å vende

I den nevnte avisen – vet ikke om kronikken kom på papir (regner med at den gjorde det) – så skrev for kort tid siden Aftenbladets spaltist Tore Renneberg at papiravisen kommer massivt tilbake, og blir snart like kul som vinylen. Kanskje det, men da er det greit å sette det hele i perspektiv.

Les også: Rekordhøyt vinylsalg (Lyd og Bilde – des/2014)

Det kan være at papiravisen blir like kul som vinylplaten, men da er det verdt å spørre om det er bra i seg selv, og er det godt nok? Er papiravisen tjent med å ha det nostalgiske over seg? At vi kjøper en papiravis for å huske hvordan det en gang var? For å kjenne følelsen og lukten av nyheter, slik vi kan høre knitringen fra platespilleren når vi setter på en «skive» fra vinylens glanstid?

Hva betyr egentlig rekordhøyt vinylsalg?

Skal mediehusene nå vedde på at de unge vil logge seg av, og gå tilbake til papir igjen, fordi det selges litt flere vinylplater igjen?

Papiravisene har falt i opplag konstant de siste 10 til 15 årene. Salget av vinylplater har falt siden slutten av 70-tallet, slik grafen under viser. Det er mulig papiravisen blir like kul som vinylplaten, men det redder nok ikke mediehusene – uansett hvor mye nostalgi du pakker det inn i.

VINYL-SALES-1974-2014

Muligens søt musikk i gamle vinyler, spørs om det er like søt musikk for mediebransjen, til tross for nostalgien.

photo credit: Viva La Vinyl via photopin (license)