fbpx
OnePlus 6

OnePlus 6 – God, men er den god nok?

Jeg har testet Android-telefonen OnePlus 6. Brukeropplevelsen til Android er overlegen Apple, men OnePlus 6-telefonen er ikke god nok til at jeg «skifter«. 

Android-invasjon fra Kina

I slutten av mai ble jeg invitert av Telia til å overvære lanseringen av den kinesiske Android-telefonen OnePlus 6. Ikke bare var telefonen ny, men det var også nytt at OnePlus ble tilgjengelig gjennom offisielle kanaler i Norge.

Utover å være tilstede på pressekonferansen fikk jeg med meg en OnePlus 6 hjem for å teste. Og det har jeg også gjort.

OnePlus ble etablert i slutten av 2013 under slagordet «Never settle». Og fra å være en «flagship killer» har selskapet nå tatt på seg ambisjonen om å bli en «flagship winner». Og flaggskipene det siktes til er da selvsagt Apple sin iPhone.

Men er den god nok til å bli en vinner og er den kul nok til å appellere til de som elsker iPhone?

Android kun for nerde-gutta?

Samtidig som Telia holdt sin pressekonferanse, bygget det seg opp en kø av OnePlus entusiaster på utsiden av Telia sin butikk. Og i likhet med vi som var til stede på pressekonferansen var det stort sett menn (og gutter) som hadde køet opp.

OnePlus 6

Det er en kjent sak (dessverre) at gutter er mer opptatt av teknologi. Samtidig jobbes det (skal vi tro) med å utjevne denne skjevheten. Åkke som – iPhone er sexy, Android er nerdete. Og jeg savner flere nerdete kvinner. Også blant journalistene.

Presentasjonen av OnePlus 6 bar også preg av å være for «gutta«. For nerdene. OnePlus har spesialisert seg på gamerne (hvor menn også er i stort flertall). Gaming Mode 2.0 (som er en OnePlus 6 funksjon) skal gjøre spillene raskere blant annet. Og spiller du mye på din smarttelefon, så er batteritid viktig. OnePlus 6 er derfor utstyrt med USB-C som kan lade mobilen raskt, og med den tilhørende kabelen og laderen, lover OnePlus at ingen andre på markedet i dag lader like raskt.

Og det gjør OnePlus 6. USB-C er forøvrig noe jeg savner på min iPhone X. Apple har i dag 3 forskjellige tilkoblinger du må forholde deg til;

Med en MacBook Pro som kun har USB-C-porter hadde det vært «snedig» om iPhone X hadde lagt seg på «samme linja».

Ikke så fokusert på å være trådløs

OnePlus 6 lader altså raskt. Men tilbyr ikke trådløs lading, slik «flagship» vinnere har begynt å tilby via Qi-standarden. En annen viktig endring vi har sett blant flere av «high end»-smarttelefonene i løpet av de siste årene, er at jack-pluggen også har måttet vike for trådløse hodetelefoner. Men ikke hos OnePlus 6.

…men veldig mye telefon for en rimeligere penge

Når det er sagt så leveres OnePlus 6 med veldig mange andre gode funksjoner og funksjonalitet. Og det til nærmere halv pris av en iPhone X. Med 128 GB lagringskapasitet må du ut med 5.999 kroner hos Telia.

En Apple iPhone X med 64 GB lagring, koster til sammenligning 11.190 kroner hos Telia. OnePlus 6 er i tillegg noe større enn iPhone X, men mer eller mindre like stor som iPhone 8 Plus.

OnePlus 6

«Fingern raskere enn trynet»

I likhet med iPhone X kommer OnePlus 6 med «Face unlock» støtte. Du kan med andre ord åpne opp telefonen din med ansiktet ditt. Det synes jeg fungerer forholdsvis godt. Når det skal sies er jeg ikke så super-imponert over denne funksjonen. Av og til vil jeg bare sjekke hva som har dukket opp av meldinger på min iPhone X og det uten å løfte opp telefonen for at ansiktet mitt skal fanges opp. Derfor savner jeg finger-skanningen som du har på iPhone 8 og 7.

OnePlus 6 kommer i tillegg til ansiktsgjenkjenning også med fingerskann. Den har de – i likhet med de fleste andre Android-telefoner, plassert på baksiden. Min erfaring er at «fingern åpner telefonen mye raskere enn trynet».

God, men ikke god nok?

Nå har fått tid og anledning til å «leke» meg litt med OnePlus 6-telefonen. Jeg la til og med vekk min iPhone X en stund, for å kun bruke OnePlus 6. Det ble en blandet opplevelse.

Sammenlignet med Apple sitt lukkede økosystem, skal jeg innrømme at Android – som en del av Google – er en drøm hva gjelder brukeropplevelse. Android har også gjort det «lett som en lek» å svitsje fra iPhone til Android. Alt som har med Google-applikasjoner å gjøre, ser mye bedre ut. Facebook ser mye bedre ut. Integrasjonen mellom mine typiske applikasjoner fungerte også mye bedre. Erfaringen med Google Home-appen på OnePlus 6 – siden jeg har mange Google Home-høyttalere hjemme – er at denne fungerer særs mye raskere enn på min iPhone X.

Det tar en liten stund å bli «venn» med Android. Det vil si, venne seg av med hvordan 10 år med iPhone har skapt vaner. Men når det sitter, må jeg innrømme at Android leverer en mye bedre brukeropplevelse. Og jo flere Google-tjenester du bruker – alt fra Gmail, Google Kalender, Google Docs, Google Drive, Google Maps, Google Photo, YouTube Music, Google Home og Google Wifi (jeg bruker alle disse), desto bedre brukeropplevelse får du.

Ankerpunktene mot å ikke skifte fra iPhone X til OnePlus 6 går derfor ikke på Android-opplevelsen, men på selve telefonen. Og da er det spesielt 4 ting som holder meg igjen;

Kamera

OnePlus 6 har et godt kamera. 16 MP foran og bak. Men det er kun kameraet bak som har portrettfunksjon. Og når du har vendt deg til å ha det både foran og bak, så blir det et savn og ikke ha det foran (til skikkelig gode selfies blant annet).

Jeg synes også iPhone X tar bedre portrettbilder med kameraet bak (selv om du ikke får like mye med på bildet).

 

OnePlus 6

* Portrettbilde med iPhone X.

 

OnePlus 6

* Portrettbilde med OnePlus 6.

I tillegg opplever jeg bildene til OnePlus 6 å være fattigere på farger, sammenlignet med «flagship winner» iPhone X:

 

OnePlus 6

* Uredigert bilde av naturen utenfor huset mitt med iPhone X.

 

OnePlus 6

* Uredigert bilde av naturen utenfor huset mitt med OnePlus 6.

I begge tilfellene er OnePlus 6 og iPhone X plassert identisk på et fotostativ.

 

Høyttaler

Som en gaming-mobil, hadde jeg forventet at de innebygde høyttalerne låt bra. Det gjør de på ingen måte. Lyden er ikke bare litt dårligere sammenlignet med iPhone X. Den er mye dårligere.

 

Bluetooth

Selv om OnePlus 6 er utstyrt med en jack-plug for hodetelefoner, sverger jeg til mine trådløse. Erfaringen er at lyden hakker. Henger seg opp. Det virker rett og slett som om Bluetooth-forbindelsen er ustabil. Jeg testet også å koble telefonen via Bluetooth til min Tesla Model X og hadde samme opplevelse der.

 

Skjerm

Skjermen i seg selv er utrolig god. Hvitfargen er mye bedre på OnePlus 6 enn på iPhone X. Men skjermen er ikke alltid så responsiv som jeg skulle ønske. Eller som jeg forventer av en «toppmodell». Det trekker også ned.

 

Konklusjon

OnePlus 6 er en forbanna god telefon. Spesielt med tanke på hva du betaler for den, sammenlignet med iPhone X. Men også Samsung Galaxy S9+. Du kan spare tusenlapper og fortsatt sitte igjen med en «fet telefon».

Rask lading og Game Mode 2.0 vil garantert appellere til gamerne. Men dårlig(ere) kamera vil garantert ikke appellere til instagrammerne. Og de er det mange av.

De som sammenligner teknologi og pris vil finne OnePlus 6-telefonen til å være svært god. Men de som handler mer utifra følelser og status, vil nok fortsatt gå for en iPhone. En brukt iPhone til og med.

Android har som nevnt en stor appell til nerdene.

Apple selger på følelser.

Og realiteten er at vi er langt mindre rasjonelle enn vi liker å tro.

Samtidig har jeg aldri vært nærmere å «switche» fra iPhone til Android enn nå.

 

Les også disse omtalene: