fbpx

Offline blir det nye online!

I femte av seks artikler om IT- og mobilåret 2011 ser vi nærmere på ønsket om å være mer offline.

Jeg deltok på en paneldebatt hos Umoe-IKT i Drammen fredag 3. desember, sammen med Microsoft, HP og Telenor for å diskutere 2011 og fremtidens IKT. Det ble en meget god diskusjon og i en serie på 6 artikler frem mot jul vil du kunne lese mine tanker og meninger om fremtidens IKT-Norge.

Ønsker vi å være tilgjengelig hele tiden?  – hvordan kobler vi oss fra…Er offline den nye online?

For noen år siden – når Internett var fortsatt ungt og de færreste ikke hadde bredbånd hjemme (og det ikke var noe som het mobilt Internett) var det veldig «hipt» å være online – NÅR som helst. Etter hvert som teknoligen ble mer alment tilgjengelig – og dermed også billigere å ta i bruk – ble det også veldig viktig å være online HVOR som helst.

Med utbredelsen av mobilt Internett og med overgangen fra en mobiltelefon som man brukte til å ringe med, til en SmartTelefon – ble kinderegget endelig komplett …. Man skulle også være online på HVA som helst.

Nå som man nå er online, blir den nye trenden å også kunne være offline.

Offline vil også bli segmentert, slik at man for eksempel blir offline i forhold til å være utilgjengelig på telefon, men online på PC. Det er for eksempel ikke mange som håper at det skal bli normalt at alle snakker i telefonen på et fly – eller på toget, men mange vil ønske at man skal kunne surfe online på PC-en på vei ”over there” – eller bare på en liten snartur til hjembyen sin.

Offline please!

På min mobil hadde jeg ikke takket nei til en liten tjeneste hvor jeg også kunne koblet ut min jobb-telefon mellom 1800 og 0700 – være 100% offline i helgene, men samtidig være tilgjengelig på den samme telefonen ovenfor venner og familie. Jeg håper dette kan gjøres like enkelt som når jeg setter min alarmklokke til å ringe 06:15 på hverdager og ikke i helgene.

Som med alt annet «her i verden» ønsker man veldig sterkt det man ikke kan – eller har – men nå som vi kan være online 24 timer i døgnet, 7 dager i uken og 365 dager i året, tror jeg trenden vil være at man i større grad vil være offline og utilgjengelig. Offline blir en ny luksusvare. Utilgjengelig når man er på ferie, utilgjengelig når man har kommet hjem fra jobben – eller koblet seg av hjemmekontoret etter en lang arbeidsøkt.

Utilgjengelig på Twitter, Facebook, LinkedIn, Mail, chat, telefon – utilgjengelig akkurat når man selv ønsker det – på den tjenesten man ønsker å koble seg av – eller på den dingsen man ikke skal kunne nåes på!

photo credit: mikecogh via photopin cc