NRK dropper Google+

For NRK handler det om å ikke presentere for mye «bells & whistles». Når ingen delte nyhetene deres via Google+-knappen var valget om å fjerne den enkel.

Om Google selv velger å droppe Google+ etter at Vic Gudotra forlot selskapet skal jeg ikke spekulere i. Etter at TechCrunch publiserte ryktene om at Google+ ville dø var Google raskt ute og avviste det hele, men nå ser det ut som (i alle fall) norske medier er i ferd med å velge vekk Google+, rett og slett fordi Google+ ikke blir brukt.

I bruk, men ingen bruk….

For kort tid siden oppdaget jeg at NRK.no hadde fjernet Google+ som delingsknapp. På NRK sine nettsider er det kun 3 knapper igjen; Facebook, Twitter og epost. Og NRK er på ingen måter alene. En rask gjennomgang av de største avisene i Norge – både risk- og lokalpressen viser at mens Facebook og Twitter er tilstede med sine delingsknapper i 100 prosent av tilfellet, Google+-knappen tilstede på 6 av 10 nyhetssider, mens kun 2 av 10 som lar oss dele innholdet deres til LinkedIn.

deling-sosiale-medier-20-aviser

Klikk på bildet for større utgave

I stedet for å spekulere i årsakene bak valget av delingsknapper tok jeg kontakt med flere av avisene for å finne ut hva strategien var bak og det var spesielt to årsaker som dukket opp hos de fleste:

En rask kikk på de nyhetssidene som har Google+-knappen viser at engasjementet er minimalt, om ikke helt fraværende. Av de 3 siste artiklene som er postet fra de 12 nyhetssidene som har en Google+-knapp på plass, hadde ingen artikler blitt delt på Google+. Følger de etter NRK og andre som har valgt å fjerne delingsknapper til sosiale nettverk som ikke blir brukt henger Google+ i en tynn tråd hos samtlige.

Vegard-Storstad-nrkVegard Storstad som er produkteier for NRK.no, var årsaken til at de valgte å fjerne Google+-knappen enkel. Han skriver i en epost til meg følgende:

– Det stemmer at NRK.no nylig droppet G+-knappen. Av de som brukte deleknapper hos oss representerte G+-knappen 2,39 prosent, mens Facebook og Twitter stod for henholdsvis 65 og 10 prosent.
– For oss handler det om å ikke presentere for mye «bells & whistles» for brukerne. Det handler om estetikk og ytelse. Alt i alt en relativ pragmatisk og praktisk vurdering lagt til grunn. Når terrenget endrer seg, vil det være naturlig å på nytt ta stilling til hvilke knapper vi skal vise brukerne våre.
Andreas Thorsheim som er administrerende direktør i Bergens Tidende opplever den samme tendensen og skriver til meg på Twitter at….
– …Google+ er ikke-eksisterende. Facebook er det store delemediet for oss som genererer mye trafikk mot massemarkedet. Twitter er mest av alt brukt på kommentarstoff.
Dagens Næringsliv har også valgt å fjerne Google+-knappen. Kari Westby Romøren jobber som digital produktsjef i avisen og forklarer bakgrunnen for valget slik:
– Med bakgrunn i ønsket om å ha et rent og oversiktlig design ble delingsikoner som var lite brukt fjernet, og Google+ ga ikke noe særlig trafikk. Deling på Google+ kan selvsagt ha en SEO-effekt, men det forutsetter også at noen faktisk deler nyhetene dine der. 
Når jeg spør Øyvind Solstad som er ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG om hvorfor de valgte å fjerne G+-knappen svarer han slik:
– Vi valgte å fjerne Google+ og la Facebook og Twitter stå igjen, for det er det folk bruker. Den mest delte saken til VG i 2013, var den om 8-åringen som ikke fikk noen gjester på bursdagen. Resultatet var 36,300 på Facebook, 642 på Twitter og 43 på Google+.
Lars Raaum, som er utviklingsansvarlig for digitale medier i Aftenposten svarer i samme stil i en kort kommentar på epost at det er Facebook som betyr noe trafikkmessig.
Jeg forhørte meg også med Ukeavisen Ledelse for å høre hvilke tanker de hadde gjort seg rundt de forskjellige sosiale nettverkene og da Google+ spesielt.
– Da vi utviklet nye nettsider i høst ønsket vi å ta med en verktøylinje for deling av artikler, men vi ville holde den så liten som mulig for brukervennlighetens skyld. I vår miks av sosiale medier er Google+ utelatt fordi vi tror svært få av våre lesere benytter den plattformen aktivt. Et søk etter «Ukeavisen Ledelse» på Google+ bekrefter dette: Det er delt bare 17 saker i løpet av de siste 12 månedene, og Google Analytics melder om bare 70 henvisninger derfra i samme periode, kunne Jørn Støylen fortelle

Bruk de sosiale nettverkene som kundene dine bruker

Når alt kommer til alt så handler det om å bruke de sosiale nettverkene som kundene dine bruker. Det er ikke noe galt å velge vekk Facebook, Twitter, LinkedIn eller Google+ hvis de som leser nyhetene dine ikke bruker disse sosiale nettverkene selv. Derfor er det sjeldent en suksess å publisere alle nyhetene i alle sosiale nettverk heller. I andre tilfeller kan det være fornuftig, men samtidig dele nyhetene på forskjellige tidspunkter fordi leserne dine bruker de forskjellige nettverkene til forskjellige tider på døgnet.

Basert på egne erfaringer og tilbakemeldinger fra de jeg har vært i dialog med kan det se ut som de fire sosiale nettverkene kan sorteres slik:

  • Facebook for det som er av allmenn interesse – forbrukerorientert og til massemarkedet
  • Twitter for det som er mer bransjespesifikt. For mitt vedkommende har Twitter engasjert mest når innholdet har handlet om kommunikasjon, PR, mediebransjen og sosiale medier.
  • LinkedIn ser ut til å engasjere mest når det handler om ledelse og karriere, mens
  • Google+ engasjerer mest når det dreier seg om Google.

De 5 bloggpostene som har oppnådd størst engasjement på Google+ er derfor

Det som derimot overrasker meg er at ikke flere har valgt å legge til delingsknappen til LinkedIn, spesielt de nyhetssidene som har innhold som jeg vil tro engasjerer de som bruker LinkedIn. At ikke Aftenposten har LinkedIn-knapp i det minste når det kommer til innhold som handler om jobb og karriere under jeg meg like mye over som at NA24, Finansavisen/Hegnar og Computerworld ikke har det. Sistnevnte ikke minst, når vi vet at en veldig stor andel av de norske LinkedIn-brukerne i stor grad kom fra IT-bransjen.

En rask kikk på hvilke bloggposter som har engasjert mest på LinkedIn peker i retning av det jeg skriver over, at LinkedIn-brukere er først og fremst opptatt av stoff som er relatert til ledelse og karriere:

Om jeg skal spå fremtiden vil jeg være tilbøyelig til å tro at LinkedIn og Google+ har byttet plass. At flere har valgt vekk Google+, samtidig som flere har lagt til LinkedIn. Hva tror du, og hvilke av de fire sosiale nettverkene vil stå for mesteparten av delingen av denne saken her?