
Smartringer og smartklokker: Teknologiens neste helseboom – og snart en naturlig del av hverdagen
Gjennom Googles annonsenettverk finansierer en rekke norske virksomheter det politisk høyreorienterte nettstedet Breitbart og nettsider som sprer falske nyheter.
Det politisk høyreorienterte nettstedet Breitbart hadde hatt stor suksess under den amerikanske valgkampen. I USA har flere bedrifter trukket sin annonsering fra det kontroversielle nettstedet, mens en rekke norske virksomheter ser ikke ut til å bry seg om hvor deres annonser vises.
Det er gjennom annonsenettverket til Google norske virksomheter dukker opp. Google tilbyr norske (og utenlandske) virksomheter å annonsere gjennom både programmatisk annonsering hvor man kjøper seg en målgruppe, eller såkalt remarketing/retargeting, hvor annonser fra merkevarene vises hvis man har besøkt nettsiden til en bedrift, eller en spesifikk nettside, men for eksempel ikke konvertert.
En rekke virksomheter kjøper slike annonser direkte, mens andre går til sitt respektive mediebyrå for å handle.
Uansett bør virksomhetene være bevisst på hvor annonsene deres vises, gitt at de er opptatt av i hvilken kontekst annonsene dukker opp i, og hvordan omdømmet til virksomheten oppfattes, hvis den blir assosiert med feil nettside eller nettavis.
Det er det åpenbart mange som ikke virker opptatt av deres eget omdømme, for på nettsteder som det politisk høyreorienterte nettstedet Breitbart, og en rekke andre nettsteder som sprer falske nyheter, florerer det med annonser fra norske virksomheter. Store som små. Og innenfor alle bransjer og industrier.
Er de tjent med å bli assosiert med disse nettstedene er et spørsmål, men vil de virkelig være med på å bidra til at disse nettstedene tjener penger, og dermed kan finansiere sine falske nyheter og propaganda? Deler for eksempel Kolonial.no og Rema 1000 Breitbart sine politiske holdninger, eller synes Komplett.no, Amesto Solutions og Selvaag Bolig at det er helt greit at eAvisa sprer falske nyheter? Jeg tror egentlig ikke det, men da bør de også være mer ansvarlig enn det de åpenbart er i disse tilfellene.
Norges mest delte sak i 2016, kom fra eAvisa, og handlet om en sak som var 100% falsk. Det er ikke bare trist, det er rett og slett tragisk!
Les også: NYHET OM FIKTIV FORSKNINGSRAPPORT MEST DELT I NORGE I 2016 (Helt.Digital)
I løpet av få minutter med «refresh» på Breitbart og noen norske nettsteder som sprer falske nyheter, satt jeg igjen med en stor liste av norske selskaper som direkte – vitende eller utvitende – er med på å finansiere disse (tvilsomme) nettstedene. Virksomheter jeg handler fra i dag, men som gjerne skulle sett ikke lot seg assosiere med disse nettstedene. Jeg vil gå så langt som å si at jeg forventer at det ryddes opp. Eventuelt får de gå ut offentlig og si at de støtter spredning av falske nyheter og høyrepopulistisk propaganda.
I bildet over – fra henholdsvis Breitbart News, eAvisa.com og et par andre nettsteder – fant jeg bannerannonser fra følgende norske virksomheter:
Om du handler annonser selv, kan du (forholdsvis) enkelt gå inn i Google sitt annonseverktøy og fjerne nettsider du ikke vil at annonsene dine skal synes, og bruker virksomhetene et byrå til å handle, bør sannelig byrået være på vakt – på vegne av sine kunder.
Jeg nekter å tro at de faktisk ønsker å finansiere disse nettsidene, men så lenge de lar annonsene sine synes på Breitbart, eAvisa og andre «tvilsomme» nettsteder, så er det faktisk det de gjør.
Jeg spurte flere av selskapene om de støtter Breitbart News og spredning av falske nyheter, og om de var klar over at annonsene deres finansierer disse nettstedene;
– Dette er selvsagt ikke ønskelig, og vi prøver å unngå falske nyhetssider og andre uønskede sider så godt vi kan. Vi ser at annonser kan havne på uønskede steder og følger med kontinuerlig for å unngå det. Vi ser kontinuerlig etter annonseløsninger som gir best mulig trygghet for at merkevaren vår ikke blir misbrukt. Kristoffer Gregersen, kommunikasjonsdirektør i Selvaag Bolig.
– Vi kjører ingen display ads p.t., kun re-targeting. Disse annonsene dukker altså kun opp på sider hvor våre kunder er innom. Hvilke nettsider våre kunder besøker, hva disse nettsidene produserer av innhold er selvsagt umulig for oss i Kolonial.no å holde styr på. Vi kjøper annonser gjennom Google og Facebook, og det distribueres videre. Holdningen vår er uansett at falske nyheter selvsagt ikke er bra, og at det er et problem annonseplattformer som Facebook og Google må ta stilling til hvordan de håndterer. Mats André Kristiansen, markedssjef i Kolonial.no.
– Vi var ikke klar over at annonsen ble vist på en side som publiserer falske nyheter. Vi er et seriøst konsern og ønsker ikke å bidra til å finansiere denne typen sider. Cecilie T. Fensholt, kommunikasjons- og markedssjef i Amesto.
– Vi ønsker ikke å annonsere på sider med falskt innhold. Denne annonseringen skjer via Google og de har strenge filtre hvor slike sider blir ekskludert. I tillegg kjører vi både brandfilter og ekskludering av nettsider vi ikke ønsker å vises på, men denne siden har tydeligvis ikke blitt fanget opp. Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør i Komplett.no
En av de beste måtene å bli kvitt falske nyheter, propaganda og andre «uønskede elementer» på internett, er å gjøre det umulig for de å tjene penger. Og da kan og bør alle selskaper starte med seg selv, ved å være langt mer bevisst på hvor de annonserer og ikke!
Samtidig kan vi håpe at Google og Facebook også gjør alvor av sine planer om å ikke tillate nettsteder som sprer falske nyheter å annonsere på deres respektive plattform.
Les mer: Facebook og Google tar opp kampen mot falske nyheter
«Clean up, or come clean», som det heter!