fbpx
arbeidsliv

Nordmenn vil ikke flytte for jobben sin skyld

Verken bedre lønn, karriereløft eller mer fritid er gode nok grunn for nordmenn til å jobbe i utlandet. Vi ligger langt bak svensker og dansker når det kommer til vilje til å jobbe i utlandet.

Myten om at nordmenn er lite mobile når det kommer til arbeidssted, bekreftes i den nye arbeidslivsundersøkelsen fra HR- og rekrutteringsselskapet Randstad. Bare 42 prosent av nordmennene i undersøkelsen kan tenke seg å jobbe i utlandet mot vesentlig høyere lønn. Globalt er tallet 59 prosent, i Sverige 50 prosent og i Danmark 49 prosent.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Kongsberg Gruppen er blant arbeidsgiverne i Norge som sender ansatte, hovedsakelig ingeniører, til utlandet for å jobbe. HR-leder Anne Gro Kjørstad merker at noen land er lettere å rekruttere ansatte til enn andre.

Beliggenhet er viktig for jobbsøkere. Undersøkelser viser at ingeniører ikke alltid er så mobile, men noen er i hvert fall villige til å flytte på seg. Vi har opptil 100 ansatte i utlandet, og ser at noen områder er mer populære enn andre. For eksempel er vi flere steder i USA, der er det ganske enkelt å få folk til å flytte til. Der er det nok lettere å integrere seg enn mange andre steder, sier Kjørstad.

arbeidsliv

* HR-leder i Randstad, Anne Gro Kjørstad, i Kongsberg Gruppen.

I undersøkelsen oppgir nordmenn Danmark, Sverige og Storbritannia som de mest attraktive landene å jobbe i. Både svensker og dansker har Norge på førsteplass.

Heller reise enn flytte

Når det gjelder reisevei, er ikke nordmenn vanskelige: Vi vil helst ha gå- eller sykkelavstand til jobb (62 prosent), men dersom jobben er spesielt interessant, er 63 prosent villige til å reise lenger til jobben.

Hele Randstad Workmonitor kan lastes ned her.

Bilde: Marten Bjork via Unsplash