fbpx
IT-sikkerhet

Business, technology, internet and networking concept. Young businesswoman working on his laptop in the office, select the icon security on the virtual display.

Nordmenn lite lærevillige om nettsikkerhet

Pandemien har gjort oss enda mer digitalt avhengige enn før. Men 6 av 10 nordmenn er lite interessert i å lære seg om sikkerhet på nett. Det viser ny undersøkelse fra NorSIS.

Nordmenn frykter ID-tyveri

En undersøkelse Yougov har utført for Frende Forsikring viser at 2 av 3 nordmenn er redde for å bli utsatt for ID-tyveri. Politiets innbyggerundersøkelse for 2020 viser også at 1 av 3 frykter at de skal bli offer for svindel eller bedrageri på nett. Og det er det god grunn til. Bare de siste to årene har 100 000 nordmenn blitt rammet av ID-tyveri.

Samtidig viser nye tall fra NorSIS at 6 av 10 nordmenn ikke er interessert i å lære seg om sikkerhet på nett. Da er det kanskje ikke så rart at antall cyberangrep og antall forskjellige angrep øker.

 

Når vi ser hvilke konsekvenser ID-tyveri og andre angrep kan få for enkeltpersoner synes jeg det er veldig rart at ikke flere oppsøker hjelp om hvordan de kan bli tryggere på nettet, og få hjelp hvis de er uheldig og blir angrepet, sier Tron Ingebrigtsen, IT-sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring.

 

Rapporten til NorSIS viser at kvinner og de unge er mest utsatt for mulig ID-tyveri fordi de vet minst om hvordan de skal redusere risikoen for å bli misbrukt på nettet.

Dette samsvarer godt med tidligere funn og analyser, som jeg også skrev om i artikkelen «Født med mobilen i hånda, men ikke med sikkerheten i panna».

Korona er bra for svindlerne

Det siste drøye året har koronapandemien eskalert behovet for å fungere trygt og godt digitalt. Digitaliseringen av hverdagen har gått fort det siste året. Tenk på alt du gjør med ubevisst innlogging på nett. Du betaler i butikken med mobilen, handler i nettbutikker, logger på i nettbanken, leser brev digitalt, kjøper møbler på finn eller legger ut bilder på sosiale medier.

I det store og det hele er det svært lite i hverdagen som ikke involverer noe som helst digitalt. Og nettopp derfor er det viktig å bli mer bevisst sin egen sikkerhet og sårbarhet. Og vår egen avhengighet av det digitale er det flere som vil utnytte til sin fordel.

Forventer flere svindelforsøk

Når det går galt tjener de cyberkriminelle store penger på personopplysningene dine. I fremtiden forventer vi enda mer spredning av innhold på nett. Vi forventer at det blir vanskeligere å oppdage svindelforsøk og et økende antall sikkerhetsbrudd med opplysninger og passord på avveie, sier Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper personer som har blitt rammet av ID-tyveri.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Oppdater deg eller spør om hjelp

Først og fremst må du ikke tro at det ikke kan skje deg og vite hvordan du kan lære mer om nettsikkerhet. Hvis du ikke vet det, må du spørre om hjelp. Blant annet kan det være fornuftig å sjekke om innboforsikringen din inneholder hjelp ved ID-tyveri eller nettmisbruk. Da kan du for eksempel kontakte selskapet ditt for å få gode, forebyggende råd.

Planlegg for det beste. Forbered deg på det verste

Her er noen enkle tips du bør forholde deg til – uavhengig om du er digitalt innfødt eller innvandrer:

 1. Ikke del brukernavn og passord med noen. Uansett hvor mye du måtte stole på dem og uansett hva enkelte kjendiser og influensere sier og gjør
 2. Bruk alltid tofaktorautentisering der du kan
 3. Bruk sterke passord og ta i bruk et passord-verktøy, som for eksempel 1Password
 4. Oppdater alltid til siste versjon av programmer og apper – og ikke minst operativsystem
 5. Vær ekstra varsom med å åpne, klikke på lenker eller dokumenter fra e-post-avsendere du ikke kjenner til. Men ikke tro at alt du får fra kjente er trygt. Vær alltid varsom er det beste rådet
 6. Høyreklikk på e-postadressen for å se om den stemmer overens med det den utgir seg for å være
 7. Gjør det samme med URLer i en e-post før du klikker på dem
 8. Ta backup av dine data – til skyen, men også til en ekstern harddisk
 9. Vær varsom med å laste ned apper fra ukjente utviklere. Svært mange apper har kun til hensikt å sanke personinformasjon som blir videresolgt til cyberkriminelle og statssponsede hackergrupper i land som Iran, Kina og Russland
 10. Krypter når du kan. Bruk gjerne VPN-tjenester
 11. Får du en mistanke om at du har gjort noe galt. Klikket på noe du ikke burde ha klikket på, gitt fra deg personinformasjon du ikke burde ha gjort; få maskinen “av internett” og ring banken din umiddelbart. Si heller ifra en gang for mye, enn en gang for lite
 12. Stol ikke på noen på internett.
 13. La jobb-PC være jobb-PC!