fbpx

Nettaviser ser ut som reklameboards

Over 50% av forsidene til norske nettaviser er fylt av reklame … og er 100% irrelevant.

Overgangen fra papir til Internett har kostet blod, svette og tårer for norske aviser. Det trenger jeg ikke gå mer inn på. Overgangen fra desktop til mobil ser også ut til å koste … kanskje enda mer, for med mindre skjermer blir det enda vanskeligere (om ikke umulig) å omsette like mange annonsekroner. Rett og slett fordi det ikke er like mye plass på en liten som det er på en stor skjer. I tillegg mister nettavisene fort sin verdi som nyhetsformidler, når nyhetene blir nedprioritert til fordel for reklamen. Når reklamen i tillegg ikke er tilpasset innholdet, mine interesser og hvor jeg befinner meg, blir det bare til støy og irritasjon.

Les også: Mobil større enn desktop i Norge

I dag ser det også slik ut – reklamen kommer i nesten alle tilfeller FØR nyheten og blir det primære budskapet som «avisene» forsøker å formidle til meg. I alle tilfeller opplevde jeg i tillegg reklamen til å være irrelevant, og opplever jeg det irrelevant så er det verdiløst og bare støyende …. og det er FØR jeg har begynt å lese.

Norske-nettaviser-reklame-12-02-2015-HansPetter-info

Klikk på bildet for større utgave. 10 tilfeldige forsider til norske nettaviser torsdag 12. februar 2015.

Ikke overraskende er det NRK som kommer best ut, fordi «du og jeg» betaler for å slippe reklamen fra de. Nummer to må jeg si er Dagbladet som gir meg hele tre nyheter før reklamen dukker opp. Resten får delt tredjeplass… eller sisteplass hvis du vil.

«The homepage is dead»

Nå er jo heldigvis forsiden død uansett som New York Times selv skrev i et internnotat som ble publisert i 2014. Sosiale medier og Internettsøk resulterer i stor – og økende grad til at vi kommer inn på den enkelte saken og ikke via forsiden. Det har også nettavisene på mange måter blitt klar over, noe vi ser igjen i forhold til at annonsene også på nyhetssakene er i ferd med å oversvømmes av store annonser (som ikke tenker på HVA det er jeg leser, HVEM jeg er eller HVOR jeg er) som blir plassert både FØR saken, rett ETTER overskrift og ingress, deretter inntil flere ganger underveis mens jeg leser…

Jeg klarer nesten ikke å lese meg gjennom en enkel nyhet på dagens nettaviser, fordi annonsene er plassert så tett at de forstyrrer, forringer og ødelegger hele leseopplevelsen.

Jeg har full forståelse for den utfordringen nettavisene står ovenfor, men i transformasjonen og i jakten etter nye forretningsmodeller tror jeg ikke løsningen er å fylle på med mer reklame, når all forskning viser at reklamen har redusert effekt og at reklame i stor grad irriterer.

Jeg vil ha mer innhold, men jeg får altså mindre. Jeg vil ha mer relevanse, ikke mindre. Jeg vil ha en bedre leseopplevelse, ikke en dårligere. Jeg er til og med villig til å betale for godt nyhetsstoff, men da må det også være enkelt å betale for det.

Så lenge nyhetene oversvømmes av mer reklame enn innhold, er det ikke vanskelig å forstå at hver tredje nordmann installerer annonseblokkere.

Les også: Annonseblokkering tar helt av (Dagens Næringsliv)

Løsningen min har blitt iPhone-appen AdBlock og nyhetstjenesten Nuzzel. For sistnevnte kan jeg velge å lese nyheten som ren tekst, slik vi har vært vandt med, med løsninger som Instapaper, Zite og Pocket.

I løpet av 2015 håper jeg at jeg får mer innhold og mindre reklame fra norske nettaviser. Mer innholdsmarkedsføring enn ren markedsføring. Nettavisene slik de fremstår i dag minner mer om reklameboards enn nyhetsformidlere.

Les også: Betalingsmurene vil forsvinne (Dagbladet)

photo credit: Times Square via photopin (license)