fbpx
DJI Mavic Air 2

ND-filter, blenderåpning, lukkertid og ISO

Skal du filme i dårlige lysforhold med din DJI Mavic Air 2-drone, holder det ikke med automatiske innstillinger. Det fikk jeg erfare på en liten kveldstur til Fagervann ute i Maridalen.

Golden hour

Fast blenderåpning på DJI Mavic Air 2 og ND 16-filter i «fly more combo»-pakken, krever litt mer kunnskap når du skal filme under under dårlige lysforhold. Etter at jeg solgte mine DJI Mavic 2 Zoom og DJI Mavic Air droner, og gikk «all in» for DJIs nyeste drone, Mavic Air 2, har jeg reagert over hvor dårlige resultater jeg har fått når jeg har filmet på kveldstid, rundt  solnedgang. Under den såkalte «golden hour».

Det skyldes til en viss grad dronen, men mest av alt meg. At jeg har filmet med automatisk ISO og Shutter Speed, og at ND 16-filteret muligens bør erstattes med et lavere filter, eller fjernes helt.

Se også: Unboxing av DJI Mavic Air 2

ND, Aperture, ISO og Shutter Speed

Jeg liker å fotografere og filme, men har aldri satt meg skikkelig inn i de tekniske foto-innstillingene. Jeg forstår at et mindre objektiv med en mindre blenderåpning ikke får inn like mye lys som en stor blenderåpning på et stort objektiv. Men jeg var ikke klar over at DJI Mavic Air 2 ikke kan justere blenderåpningen da jeg kjøpte den. Og jeg tenkte ikke på at jeg bør justere ISO og lukkerhastigheten manuelt, spesielt når lysforholdene ikke er de beste. Ei heller at ND 16-filteret ikke bidrar positivt til å filme godt under for eksempel en solnedgang.

Her har jeg rett og slett vært en sløv og dårlig amatør. Det skal det bli slutt på nå fremover (håper jeg).

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Aperture/blenderåpning: På DJI Mavic Air 2 kan du ikke justere blenderåpningen. Den er satt til f/2.8 aperture. På DJI Mavic 2 Pro kan man justere blenderåpningen fra 2.8 til (stor blenderåpning) til 11 (liten blenderåpning), mens på DJI Mavic 2 Zoom – som var min forrige drone – så var den også fastsatt til f/2.8 aperture. Desto større blenderåpning, desto mer lys slippes inn på bildebrikken. Er det mye sol, holder det med en liten blenderåpning. Er det lite lys, trenger vi en større blenderåpning. 

Shutter Speed, eller lukkerhastigheten, bestemmer hvor lenge lyset skal slippes inn på bildebrikken. Med høy lukkerhastighet kommer det lite lys inn på brikken. Med lav får vi inn mye lys. Den «enkle» huskeregelen er at lukkerhastigheten skal være dobbelt av antall bilder per sekund. Filmer du i 4K med 30 fps, skal lukkerhastigheten være på 60. I tillegg må du selv justere ISO avhengig av lysforholdet, og tilpasset det ND-filteret du har montert på ditt objektiv.

ISO regulerer lysfølsomheten. Lav ISO under gode lysforhold. Høy ISO kan gi et kornete bilde, men under dårlige lysforhold er det det som må til. Jeg må ikke bare bli flinkere til å droppe det automatiske, men må også huske på å justere ISO på kveldstid avhengig av hvordan jeg filmer opp i mot hvor solen står.

Et ND-filter (Natural Density) har som formål å redusere eller modifisere intensiteten til alle farger av lys likt. Det gjør at et ND-filter kan komme godt med hvis du filmer og fotograferer under mye lys, men kan ha negativ effekt hvis det er lite lys. Derfor er det ikke så rart at jeg opplevde dårlig kvalitet da jeg filmet sent på kvelden med et ND 16-filter montert.

Tallet bak ND-filteret, i dette tilfellet 16, forteller deg hvor mange ganger filteret stopper lyset for å komme inn på objektivet. Mitt ND 16-filter som jeg filmet med, reduserer lyset med 1/16, tilsvarende 4 lysstopp. For hvert stop, halveres andelen av lys som slippes inn til kameraet. Her er det også en huskeregel; For hver gang du halverer lyset som slippes inn, bør du doble lukkerhastigheten. .

Filmer du midt på dagen når solen står «rett over deg» kan du redusere lukkerhastigheten ned til 1/2500. Under samme forhold, men med DJIs ND 16-filter til din DJI Mavic Air 2, kan du endre lukkerhastigheten til 1/120. Men det samme filteret under svært dårlige lysforhold, er det i praksis ikke mulig å få med nok lys til å få et godt resultat. Noe min film er et levende bevis på.

 

DJI Mavic Air 2

 

Histogram

For å få litt hjelp til å vurdere hva som er riktig – ut over hva det blotte øyet viser deg – bør du skru på visning av histogram på DJI-appen når du skal filme og fotografere. Her har jeg fortsatt veldig mye å lære. (FYI: Verken ISO eller Shutter er korrekt justert i bildet over).

Nye polariserte ND-filtere

Etter turen opp til Fagervann, og etter at jeg hadde redigert ferdig denne filmen her og innsett at det var mine egne feil at lys og farger ikke var tilfredsstillende, dro jeg ned til DJI Oslo for å kjøpe meg nye ND-filter til min DJI Mavic Air 2.

DJI Mavic Air 2

Nå er det «gamle» ND 16-filteret erstattet med ND 8 Polarizer. Fordi jeg ofte filmer over vann, valgte jeg å gå for et polarisert filter fordi det kan være gunstig å redusere gjenskinn og refleksjoner når jeg filmer i sterkt sollys. Det kan også gi meg bedre farger og kontrast når jeg filmer skyer.

Så får vi se, på neste tur, om nytt ND-filter og manuelle innstillinger av ISO og Shutter Speed, vil gjøre underverker for min neste «golden hour» opplevelse. Eller om resultatet blir best, hvis jeg fjerner ND-filteret, for å slippe så mye lys som mulig inn til selve objektivet.

Stay tuned for neste episode av «Teknologi og natur».