fbpx

Når vil vi holde begravelse for Microsoft Windows Phone?

Microsoft holdt sin for iPhone for over 2 år siden….

Oppdatert 1. feb 2016: Windows Phone is dead (The Verge)

Business Insider skrev en artikkel 4. april 2012 om begravelsen Microsoft holdt for iPhone tilbake i september 2010 under lanseringen av Windows Phone. Siden den gang har Apple solgt mer enn 122 millioner iPhones, samtidig som Microsoft sin markedsandel i smarttelefon-markedet har blitt redusert fra 14 til under 2 prosent.

Over 114 millioner solgte WP-, Android- & iOS-enheter i første kvartal 2012

I løpet av de første tre månedene i 2012 solgte Apple over 37 millioner iPhones, mens Google aktiverer rundt 850,000 Android-telefoner hver dag. Det skulle tilsi over 75 millioner telefoner i løpet av et kvartal. Nokia rapporterte nylig 2 millioner solgte Lumia telefoner i første kvartal 2012, men hvor mange Windows Phone selges hver dag er det mange som spør, men få som kan gi svar på.

I en artikkel fra januar 2012 skriver ZNet at Nokia kan bidra med 37 millioner WP-telefoner i løpet av året, og så mange som 64 millioner telefoner i 2013, i følge en analyse fra Morgan Stanley. Det forutsetter selvsagt at Nokia sine WP-telefoner er gode, noe de første anmeldelsene ikke ser ut til å være. Med kun 2 millioner solgte i første kvartal trenger Nokia med andre ord å virkelig få fart på salget sitt, og fart vil de muligens kun få hvis telefonene blir bedre mottatt, men ikke minst at antallet apps til WP-plattformen øker dramatisk. I et desperat forsøk på å akselerere utvalget av apps har Microsoft nå valgt å subsidiere utviklere med inntil 600,000 USD. I dag er det i underkant av 70,000 apps tilgjengelig til Windows Phone, mens Android- og iOS-eiere kan glede seg over respektive 400,000 og hele 700,000 apps å velge mellom.

Smarttelefon-eiere forblir der de er

I en spørreundersøkelse jeg kjørte i januar 2012 svarte 9 av 10 at de ville fortsette på den mobile plattformen de allerede var på – hvor nesten 9 av 10 allerede var på iOS eller Android. Når nærmere 70 prosent av Norges mobiltelefoner allerede er smarttelefoner tyder det på at det vil bli en tøff jobb for Microsoft å «friste» folk til å foreta et skifte.

Microsoft begravde iPhone i 2010

iPhone ble annonsert i januar 2007, hvor Microsoft på tiden hadde 14% markedsandel, ifølge analyseselskapet Canalys. Toppsjefen i Microsoft, Steve Balmer, gjorde på den tiden narr av Apple og iPhone, og uttalte blant annet at iPhone ikke hadde en sjanse til å bli en markant markedsaktør. Og så sent som i september 2010, når Microsoft lanserte Windows Phone, holdt de samtidig en offisiell begravelse av iPhone.
Virkeligheten har i etterkant vist seg å være ganske så annerledes, og ved utgangen av 2011 hadde Microsoft sin markedsandel falt helt ned til fattige 1,4%, mens Apple hadde i mellomtiden definert hele smarttelefon-markedet. Microsoft har brukt over 5 år på å komme opp med sitt tilsvar til iPhone, og enn så lenge ser det ikke ut som løsningen heter Lumia 900 heller, så hvor lenge vil det gå før markedet vil begrave Microsoft sin smarttelefon-ambisjoner?

”In it for the long run”

WP er ingen ny Zune-blemme mener artikkelforfatteren hos Business Insider og legger til at Microsoft kommer til å kjøre på helt til de har lyktes, slik tilfellet har vært med henholdsvis Bing og XBOX. I sistnevnte tilfelle brukte Microsoft over 10 milliarder dollar på XBOX før de tjente en eneste krone, og ryktene vil ha det til at de vil gjøre det samme hva gjelder deres mobilsatsning. Fremtiden er mobil, det er det ingen tvil om, og Microsoft har ingen ambisjoner om å ikke være en nøkkelspiller i post-PC-alderen. Det selges i dag allerede flere smarttelefoner enn det selges PCer, og i følge Gartner antar man at det vil selges så mange som 665 millioner nettbrett frem til 2016, hvor Apple alene vil nyte en markedsandel på hele 45%.

Hva gjør Microsoft fremover?

Det er mye som tyder på at Microsoft sin Windows-plattform er i ferd med å bli lik WP i forhold til selve bruker-opplevelsen, og dette gjøres for å motivere utviklere til å bygge apps for PC-er, nettbrett og smarttelefoner samtidig. Om det ikke fungerer, kommer Microsoft til å kjøpe det lille som er igjen av RIM…eller kanskje til og med kjøpe Nokia? Hva tror du, kommer vi til å begrave WP-plattformen eller kommer Microsoft til å lykkes over tid?

Krigen står ikke mellom smarttelefoner, men mellom økosystemer, en strategi Steve Jobs utviklet allerede under utviklingen av iPod tilbake til begynnelsen av millenium-skiftet. Google sliter i dag med et overfragmentert Android-marked, og dårlige nettbrett. Hvordan vil Microsoft angripe økosystemet til Apple?

Kilde: Business Insider artikkelen av 4. april preger artikkelen i stor grad!
Bilde: FreeDigitalPhotos