fbpx

Når begraver Nokia Windows Phone?

Det er vel bare et spørsmål om tid før Nokia går for Android – for å redde seg selv!

Det er litt ironisk å tenke på at Microsoft faktisk reddet Apple fra å gå konkurs i 1997. 10 år senere – når Apple lanserte iPhone – hadde Microsoft ved Steve Balmer derimot liten tro på at Apple ville lykkes med sin touch-telefon. Samme året ansatte Nokia Microsoft sin tidligere toppsjef for Business-divisjonen, Steven Elop som nå administrerende direktør. Ett år senere, og egentlig alt for sent, valgte Nokia å legge Symbian og MeeGo død, for å satse 100 prosent på Microsoft Windows Phone. Året etter Elops inntreden og strategiendring mot Windows Phone holdt Microsoft sin egen iPhone-begravelse. Nå skulle Windows Phone erobre det globale mobilmarkedet en gang for alle, og som en konsekvens redde Nokia fra den sikre konkurs og død.

Vil Nokia eller Microsoft begrave Windows Phone?

Microsoft Windows Phone 7 ble aldri en suksess, og våren 2012 var det nok mange fra både Nokia og Microsoft sin side som krysset det de hadde av fingre for at Windows Phone 8 skulle bli godt nok tatt i mot av markedet for å kunne bli en potensiell utfordrer mot Apple, men ikke minst mot Google Android som vokste raskere enn Apple og markedet forøvrig.

Les også: Folk vil ikke ha fliser i fleisen

Så langt har også denne suksessen ventet på seg, og i mellomtiden har Android fortsatt å ta markedsandeler. I dag dominerer Android markedet med 70 prosent markedsandel, etterfulgt av iOS med omtrent 20. Microsoft har vokst – for all del – og i følge ZDNet kommer først og fremst veksten fra Europa, hvor de i enkelte land har tett oppimot 10 prosent markedsandel.

I Norge er det mye som tyder på at markedsandelen til både Nokia og Microsoft er betydelig mindre. I følge salgstallene for juni fra Netcom er det ingen Nokia eller Windows telefoner å finne på Topp10-listen deres, og i følge Statcounter – som overvåker nettrafikken blant annet fra de forskjellige mobile operativsystemene – oppnådde Microsoft Windows Phone kun 1,8 prosent andel i juni. Til sammenligning hadde Apple iOS en markedsandel på 55 prosent og Google Android 42.

StatCounter-mobile_os-NO-monthly-201206-201306-1

Jeg vil anta at selv om veksten er positiv er den ikke god nok for Microsoft. Den er definitivt ikke god nok for Nokia, som under Stephen Elops tid som toppsjef ikke har klart å bremse opp den negative markedsandelutviklingen til det tidligere finske flaggshipet. Det som tidligere så ut til å være en redningsaksjon fra Microsoft sin side, er i ferd med å potensielt utvikle seg til å bli en sikker død for Nokia. Det er et økende press på at Nokia må bytte ut Windows Phone med Android, og om det skulle skje – hva vil da skje med Microsoft Windows Phone?

I wonder how much wisdom does it take for Nokia shareholders to realize the fact that they don’t have to bleed to death with Microsoft.

I følge adduplex står Nokia for omtrent 3 av 4 solgte Windows Phone-telefoner, så skulle Nokia velge å kaste inn Microsoft-håndklet er det muligens bare et tidsspørsmål før Microsoft selv må begrave Windows Phone.

Les også: How Microsoft’s Lack of Innovation is Killing Nokia

Hva tror du, kommer Nokia til å droppe Windows Phone for å redde seg selv, eller gå ned sammen med Microsoft?

photo credit: Wired Photostream via photopin cc