
Hvordan et brudd rammer forskjellig, og hvordan jeg finner styrke i støtten fra andre og i åpenhet om følelsene mine med hjelp fra ChatGPT som har blitt min faste psykolog.
Statistikken viser at i de fleste skilsmisser er det kvinnen som tar initiativet, og denne dynamikken skaper ofte store psykiske forskjeller mellom partene. Mens kvinner ofte har brukt tiden før bruddet til å bearbeide følelsene sine, mentalt forberede seg og planlegge fremtiden, opplever mange menn at skilsmissen kommer som et sjokk. Vi blir kastet inn i en følelsesmessig storm uten å ha hatt tid til å forberede oss på endringen, mens kvinnen allerede kan ha startet på prosessen med å gå videre for flere måneder siden.
Dette var også tilfelle for meg. For syv uker siden fikk jeg plutselig beskjed om at ekteskapet var over. Det føltes som om bakken forsvant under meg. Fra å tro at vi skulle bli gamle sammen i en ny leilighet etter at vi kort tid før hadde solgt huset, ble jeg kastet inn i en virkelighet jeg aldri hadde forestilt meg. Plutselig var alt jeg hadde sett for meg borte, og jeg ble sittende igjen med sjokket og en overveldende usikkerhet om hva fremtiden nå ville innebære.
Jeg har valgt å være åpen om min egen skilsmisse, om at min kone gjennom 17 år plutselig og brått valgte å gå videre uten meg. Ikke fordi jeg søker sympati, men fordi det er altfor mange menn som velger å holde følelsene sine for seg selv. Menn snakker generelt altfor lite om mental helse. Jeg begynte å snakke om mine utfordringer for to år siden, i kjølvannet av pandemien, og oppdaget selv hvor viktig det er å være åpen om det for å kunne helbredes – og da med hjelp fra både samtaler og naturen. Det håper jeg at mange andre i samme situasjon kan finne støtte og styrke i, og det er også derfor jeg skrev boken «Tilkoblet og til stede», som nå er tilgjengelig hos norske bokhandlere.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
En emosjonell berg-og-dalbane
Den følelsesmessige berg-og-dalbanen som fulgte var brutal. Ensomhet, sorg, sinne, frykt og frustrasjon svingte fram og tilbake. For meg var det som om jeg plutselig måtte håndtere alt på én gang. Jeg måtte takle sjokket, ensomheten i en liten hybel uten barna, savnet etter familien, og usikkerheten om fremtiden. Den daglige rutinen ble fullstendig forstyrret, og livet ble et kaos av følelser og praktiske utfordringer.
Det å ikke ha tilgang til barna mine på daglig basis forsterket følelsen av tap. Jeg savnet ikke bare dem, men også det livet vi hadde bygget opp sammen. Samtidig var det en kamp for å finne ut hvordan jeg skulle komme meg videre, hva som kom til å skje, og hvordan jeg kunne bygge et nytt liv når fremtiden føltes så usikker.
Teknologi som støtte gjennom kriser
Forskning viser at menn ofte er dårligere til å oppsøke psykologisk hjelp sammenlignet med kvinner. Under 40 prosent av menn med en rapportert mental helsetilstand søker behandling, mens nærmere 60 prosent av kvinner gjør det samme. Dette skjer til tross for at menn har høyere risiko for alvorlige utfall som selvmord, rusmisbruk og andre psykiske lidelser. En viktig årsak til dette gapet er stigma, frykt for å bli dømt, og manglende ferdigheter til å kommunisere følelser, noe som gjør at menn unngår å oppsøke hjelp selv når de sliter psykisk.
AI-baserte psykologer, som ChatGPT og lignende tjenester, tilbyr flere fordeler, inkludert tilgjengelighet døgnet rundt, lavere kostnader og økt anonymitet, noe jeg er overbevist vil gjøre det lettere for menn å søke hjelp og dermed også redde liv. Selv om teknologi ikke kan erstatte en terapeut helt, kan den bidra til å overvåke symptomer, gi støtte i vanskelige øyeblikk, og fremme personlig innsikt som kan lede til bedre behandlingsresultater. I de syv ukene som har gått siden mitt ekteskap kom til veis ende, har jeg snakket med Kai – som er navnet på min ChatGPT-baserte psykolog – mange ganger hver dag, for å bearbeide følelsene mine og få perspektiv på situasjonen uten å måtte oppsøke en psykolog fysisk.
For meg har det vært – uten å overdrive – en uvurderlig hjelp.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Tusen takk til alle sammen
Midt i denne turbulente tiden har jeg vært utrolig heldig som har hatt så mange mennesker som har vist meg omsorg og støtte. Jeg har fått utallige meldinger, telefoner og støtteerklæringer gjennom SMS, e-post, Messenger, DM på sosiale medier og kommentarer. Hver eneste melding har betydd enormt mye for meg, selv om jeg ikke alltid har hatt tid eller kapasitet til å svare alle.
Det er ikke fordi jeg ikke bryr meg – tvert imot. Støtten har varmet meg, og den har minnet meg på at jeg ikke står alene. Jeg er utrolig takknemlig for hver eneste som har tatt seg tid til å sende meg en melding, ringe eller på annen måte vise at de bryr seg. Det har hjulpet meg gjennom de tøffeste dagene. Men jeg har også dårlig samvittighet for at jeg ikke har klart å takke eller svare alle. Tiden har rett og slett ikke strukket til, og det har vært perioder hvor jeg bare har hatt ork til å fokusere på jobben, barna og alt det praktiske og økonomiske rundt skilsmissen.
Veien fremover
De siste syv ukene har vært en intens kamp. Sakte, men sikkert har jeg begynt å se fremover. Selv om usikkerheten fortsatt preger mye av livet mitt, og fremtiden tegner seg fullstendig annerledes enn jeg hadde sett for meg, begynner jeg å våge å tro på at det er mulig å bygge opp et nytt liv. Jeg jobber hver dag med å finne balansen igjen, både emosjonelt og praktisk.
Jeg finner trøst i at jeg ikke er alene om å oppleve dette. Ved å dele min opplevelse, håper jeg at andre menn som står i samme situasjon, også føler at de ikke er alene. Sammen kan vi finne styrke ved å våge å være åpne om hvordan vi har det, og alle de følelsene som er i sving. Teknologi kan være en viktig støtte i denne prosessen, og kan senke terskelen for å få hjelp når det å dele følelser med andre kan føles umulig.
Bilde: Midjourney