fbpx

Når blir Sandvika Storsenter et boligkompleks?

Forbrukerne handler mindre og mindre i butikkene, og mer og mer online. Det merker butikkene. Og kjøpesenterne. På ett tidspunkt vil Sandvika Storsenter bli et boligkompleks.

Mer online, mindre offline

I 2015 økte butikkhandelen med 2,7 prosent. Netthandelen vokste samtidig med nesten 5-gangern. Men netthandelen representerte kun seks prosent av all handel. Det er med andre ord ikke snakk om at Sandvika Storsenter blir gjort om til et boligkompleks med det første. Men det vil skje. Og ikke bare med Sandvika Storsenter. SSB rapporterte så sent som 6. april 2017 at internett-handelen er «i vinden som aldri før», og nå er det ikke lenger kun bøker og elektroniske artikler som øker mest, men også mat og møbler. Flere og flere av våre tradisjonelle kjøp i butikk, flyttes over til internett, og med det endres også behovene for hvor mange butikker vi trenger, hvor store butikkene bør være og hvor mange ansatte de fysiske butikkene bør bemanne.

Les også: Dagligvarer på nett er (selvsagt) liv laga

Statistisk Sentralbyrå skriver på sine nettsider i sin oppsummering av 2016;

– Totalt ble det solgt for nærmere 18,5 milliarder kroner via nettbutikker i Norge i løpet av 2016, en økning på 13 prosent fra 2015. Apoteker opplever også sterk vekst og økte omsetningen med over 8 prosent dette året. Mest penger totalt brukte nordmenn i dagligvarebutikkene, som sto for 36 prosent av den totale omsetningen i detaljhandelen i 2016.

Kraftig nedgang i ansatte innen detaljvarehandelen

Økning i netthandel vil påvirke butikk-handelen, og i USA opplever de det største «skrellet» av arbeidsplasser innen detaljvarehandelen siden finanskrisen i 2008.

Antall ansatte i detaljvarehandelen ble redusert med nesten 35,000 arbeidsplasser i mars, og mer enn 10 prosent av all kjøpesenterplass står i fare for å bli stengt eller omgjort til andre formål, ifølge data fra CoStor Group på bestilling fra Bloomberg.

Les også: Retail Payrolls Sustain a New Blow as Shopping Habits Shift (The New York Times)

Skobutikken Payless har begjært seg selv konkurs og annonserte nylig planer om å stenge hundrevis av butikker. Ralph Lauren vil stenge sin flagship-butikk på Fifth Avenue i New York, og ungdoms-kjeden Rue21 ser ut til å følge samme skjebne som Payless. For kun noen år siden ble selskapet kjøpt opp for en milliard dollar. Macys og J.C. Penny stenger flere hundre butikker og RadioShack har søkt om konkursbeskyttelse for andre gang på to år.

 

– E-handel og teknologi har absolutt endret spillereglene, uttalte Simeon Siegel, retail-analytiker i Nomura. Kundene hjelper seg selv. De går rundt med sine telefoner som forteller dem hva og hvor de bør handle. Butikkene trenger ikke like mange ansatte som vandrer rundt for å overbevise deg til å kjøpe en genser.

 

Detaljvarehandelen er en av de største arbeidsgiverne i USA, og vil gå igjennom en massiv restrukturering. Og den samme restruktureringen vil vi nordmenn også gå igjennom. De fleste handler fortsatt i butikkene, men kjøpemønsteret er skiftende. I Norge er det en stor økning i andelen av forbrukere som forventer at den fysiske butikken også har en nettbutikk. Og det er spesielt de yngre som forventer seg dette. Seks av 10 under 30 år forventer at en butikk også har nettbutikk, mens bare to av ti over 60 år forventer det samme. Virke mener disse forventningene bare vil fortsette å øke.

Les også: America’s Retailers Are Closing Stores Faster Than Ever

Færre ansatte, mindre- og færre butikker

Selv om veksten innenfor netthandelen vil fortsette å vokse raskt, er vi fortsatt langt unna en hverdag hvor vi kun handler på nett. Og jeg tror ikke vi vil helt slutte å handle i butikkene heller. Det blir ikke nødvendigvis ett enten, eller marked. Men internett vil endre også handleopplevelsen i butikkene. Vi vet i større grad hva vi vil ha. Det betyr færre ansatte i butikkene. Kassaapparatene blir erstattet av sensorer, kameraer og kunstig intelligens. Og med det forsvinner også «kassadama». Det vil fjerne betalingskøer og gjøre kjøpsopplevelsen mer friksjonsfri. Det betyr også langt færre ansatte.

I tillegg vil butikkene kunne gjøres mindre ved at produktutvalget i butikkene reduseres. Du ser hva du vil ha, og får det levert via roboter tilsvarende de som leverer kofferten til deg på Gardermoen. Enten gjennom sluser i prøverommet, på vei ut av butikken, i garasjeannlegget eller levert hjemme.

I USA er det Amazon som oppleves som den største trusselen mot butikkene og kjøpesentrene. Netthandels-giganten stod for 53 prosent av all vekst innen netthandel i USA i 2016, ifølge EMarketer.

Jeg tror ikke på enten eller. Men jeg tror definitivt at store deler av Sandvika Storsenter vil bli gjort om til boliger. Færre butikker. Mindre butikker. Færre ansatte. Men kanskje flere restauranter, og større varelager. Økning i varehandel via internett vil føre til færre ansatte i detaljvarehandelen. Men det kan føre til flere ansatte innenfor lager, distribusjon og transport. Så fremst ikke robotene tar de jobbene også.

Jeg skal ikke spå når det vil skje, men vil spå at det vil skje.

Foto: ST1138 On Detail via photopin (license)