fbpx

Nå trenger ansiktsgjenkjennings-teknologien kun å se dine øyer og øyenbryn

Ansiktsgjenkjenningsteknologi er oppe til debatt stadig vekk. Diskusjonen vil nok pågå i flere år fremover etter hvert som teknologien bare blir bedre. Noe som gjør det vanskeligere å skjule seg fra den.

Face ID for å låse opp telefonen din

Av og til kan ansiktsgjenkjenningsteknologi være bra. Som når du har lagt inn dine biometriske data i din smarttelefon, slik at du kan åpne den med ditt ansikt. Eller når ansiktet ditt identifiserer deg når du skal betale en regning via Vipps. Og når ansiktet ditt blir kjent igjen av Facebook og automatisk tagget i et bilde en venn har tatt av deg. (Nå må du forøvrig eksplisitt samtykke til at Facebook kan gjøre det).

Covid-19 «ødelegger» for Face ID

Nå som stadig flere av oss – ja, det er mange i Norge som bruker ansiktsmaske i det offentlige rom – beskytter oss mot Covid-19 med ansiktsmaske, så vil ikke ansiktsgjenkjenningsteknologien kjenne oss igjen. Ta på deg en ansiktsmaske og se om du klarer å logge deg inn på Vipps. Sannsynligheten for at du blir møtt med meldingen under er stor:

Face ID

Det kan være kjedelig for deg – for da må du kanskje ty til 4 eller 6-sifra kode, eller «fingern«. Det kan også by på utfordringer for myndigheter som overvåker deg og meg i det offentlige rom. Som bruker CCTV-kameraer og ansiktsgjenkjenningsteknologi for å avsløre forbrytelser og forbrytere.

Øyne og øyenbryn er godt nok

6. mai skriver ansiktsgjenkjenningsteknologi-selskapet Rank One, på sin blogg at de nå har utviklet teknologien videre, slik at mennesker kan identifiseres kun ved hjelp av øyer og øyenbryn. Ifølge Rank One har de utviklet en helt ny algoritme som er spesielt innrettet mot «maskerte individer».

Nå kjenner ikke jeg til om det er noen selskaper i Norge som benytter seg av teknologien til Rank One, men den nye algoritmen vil bli gjort tilgjengelig gratis for alle eksisterende kunder. Og teknologien skal visstnok være veldig treffsikker.

I de tilfeller hvor du og jeg kikker direkte opp mot et overvåkningskamera – eller kameraet på din smarttelefon – og har en ansiktsmaske på, så vil systemet kun ta feil i 1,5 prosent av tilfellene. Kikker du bort fra kameraet stiger feilraten til 15 prosent.

Dystopiske Covid-19-konsekvenser

Selv om det er bra at teknologien nå gjør det mulig å ha på seg en ansiktsmaske ute blant folk, og fortsatt kunne betale utepilsen på Aker Brygge via Vipps med Face ID, så løfter det nye etiske diskusjoner for hvor inngripende teknologien skal bli i ditt og mitt liv, når vi befinner oss i det offentlige rom. Hvis feilraten forblir på 15 prosent, er sannsynligheten stor for at du eller jeg kan bli mistenkt å ha gjort noe galt, basert på våre øyne og øyenbryn. Så fremst vi ikke har gitt fra oss GPS-lokasjonen vår til myndighetene allerede – via SmitteStopp-appen – slik at det kan fungere som et alibi (Pun intended).