fbpx

Nå kommer (snart) norske TV-kanaler til YouTube

TV-markedet endres raskt. Bak de største endringene står de amerikanske teknologi- og plattformselskapene som Facebook og Google. Nå kommer snart YouTube TV, som kan redusere norske TV-distributører til rene internett-leverandører.

Netflix, HBO og Amazon disruptet ”videosjappa”. Apple vil gjøre det samme med TV-serier, som de gjorde med musikk-industrien. Og nå kommer også de ”tradisjonelle” plattformleverandørene etter. De går etter et enormt reklamemarked i TV-bransjen som de enn så lenge ikke har rørt særlig ved. Og de gjør det via internett. Twitter har gjort det. Facebook gjør det. Og nå kommer YouTube også, med YouTube TV.

Les også: Medieforsker – Kabel-tv er absolutt i en utsatt posisjon (Kampanje)

Digitale innvandrere kutter TV-kabelen 

”Cord cutting” er et begrep mange av oss begynner å bli bra kjent med, og som TV-distributører som Altibox, Canal Digital og Get begynner å kjenne på kroppen. ”Cord cutting” er derimot en trend som mest av alt angår de eldre. De digitale innvandrerne. De som har vokst opp med TV-antenner og coax-kabel. De som er vandt med at TV-stuen var det naturlige samlingspunktet for å se på TV og video.

Les også: Nå kutter jeg TV-kabelen (HansPetter.info)

De digitale innfødte kommer aldri til å bli ”cord cutters” for de vil aldri skaffe seg en kabel å klippe over. De digitale innfødte har vokst opp med internett, YouTube, smarttelefoner og sosiale medier. Ser de på TV eller video på den tradisjonelle TV-skjermen, er det mest av alt via en Apple TV eller Google Chromecast. Eller fra de innebygde appene på dagens Smart-Tver.

Les også: Facebooks TV-app tilgjengelig i Samsungs Smart-TVer (Helt.Digital)

I Norge ser de yngste halvparten så mye på TV i dag, som for åtte år siden. Samtidig har YouTube-tiden vi ser på video ti-doblet seg, og det kun i løpet av de siste fem årene. I løpet av 24 timer blir det i dag sett over én milliard timer med YouTube-video på verdensbasis. For fem år siden så vi 100 millioner timer. Og det er ingenting som tyder på at veksten vil stoppe opp. Tvert i mot.

Snart vil vi få norske TV-kanaler på YouTube

Live TV er ikke det samme som lineær TV. Live TV står fortsatt sterkt, men stadig mer live TV blir konsumert via internett. På den måten kan vi enkelt se det vi vil, uansett hvor vi er, og hvilken enhet vi har ”for hånden”. Og har vi ikke tid til å se det vi ønsker, kan vi i mange tilfeller streame det etterpå – når vi ønsker det. On demand. Eller ta det opp via vår PVR-boks. Sistnevnte er ofte det ”kjipeste”, for det forutsetter at vi er på plass foran en skjerm PVR-boksen er koblet til. Og at det var plass på PVR-boksen til å ta opp programmet.

Les også: 90% av de som ser på Dagsrevyen er over 40 år (Dagbladet)

Disse bekymringene vil YouTube TV eliminere. Med YouTube TV kan du se det du vil, når du vil det, hvordan du vil det, og ta opp så mange programmer du vil, helt uten begrensninger eller forpliktelser.

YouTube har inngått nå i første omgang inngått avtaler med de største sports-kanalene i USA, samt en rekke andre kabel nettverk, for å tilby alt fra direktesendt sport til de største TV-seriene.

I tillegg til hva du kan se via YouTube TV, kan du også ta opp så mye du vil. I YouTube-skyen. Ubegrenset opptak. Og du kan se alt du vil, uansett enhet. Med YouTube TV vil alt du tar opp bli lagret i ni måneder.

Og med et abonnement – til 35 dollar i måneden – får du anledning til å legge til hele seks konti, hvor samtlige får sin egen ”PVR i skyen”, samt personlig tilpassede anbefaleringer basert den enkeltes bruk.

Hvorfor skal du IKKE se TV over internett?

YouTube TV er dessverre ikke tilgjengelig i Norge ennå, og har ikke ”rullet” ut over hele USA heller. At norske TV-kanaler vil dukke opp på YouTube TV er uungåelig.  Det betyr at norske TV-distributører fortsatt har litt tid på seg til å finne ut hvordan de skal svare. For det må de kunne gjøre.

Og et godt svar bør de ha. Både ovenfor alle digitale innvandrere som er i ferd med å kutte kabelen. Men også ovenfor alle digitale innfødte som har fått enda en god grunn til å aldri se på TV via annet enn internett.

Klarer de ikke å svare, vil TV-distributørene sakte, men sikkert bli redusert til en internett-leverandør. Og kun det.

Les også: Det koster snart ingenting å bruke mobildata (HansPetter.info)

Slik Telenor også kan risikere å bli redusert til. Men da i trådløs forstand over 4- og 5G.

Der er det langt fra like mye penger.