fbpx
Facebook

Nå begynner det å lukte søppel av Facebook

Ulovlige konkurranser, aggressive likes-kampanjer, hetsning og intetsigende statusmeldinger. Velkommen til Facebook 2013.

Allerede i 2011 var «Like og dele»-konkurransene svært populære blant mange norske selskaper som jaktet på likes til sine Facebook-sider. Disse ulovlige Facebook-konkurransene har på ingen måte bremset opp. Tvert i mot dessverre.

Facebook-veggene vår renner over av SPAM i forskjellige former. I februar 2011 regnet jeg meg frem til at hvis bare 1 prosent av de 250,000 bedriftene som på den tiden var på Facebook kjørte slike ulovlige konkurranser ville de 2,6 millioner nordmenn som var på Facebook bli potensielt eksponert for nesten 11,5 milliarder slike poster på veggen vår – hver dag – tilsvarende 4,381 SPAM-meldinger hver. Hva skjer når støyet og når lukten blir uholdbar så stikker de fleste av oss.

Aktuell fra DinSide: Tror svindelannonser skremmer Facebook-brukerne

Nå har heldigvis Facebook strammet inn sin algoritme slik at vi sjelden ser mer enn 16 prosent av de statusmeldinger som dukker opp fra de bedrifter vi følger, men Facebook har utover det ikke gjort noe som helst for å påse at deres egne regler blir fulgt – ser det ut som.

Lik og del så mye du vil – Facebook bryr seg ikke!

På Øyvind Solstads egen Facebook-gruppe for Promotion Guidelines hersker det stor fortvilelse om dagen. Solstad selv vurderer å legge ned hele gruppen, rett og slett fordi den ikke lenger har noen hensikt. Uansett hvor mange av de 1,600 medlemmene som melder i fra til de selskapene det gjelder, eller til Facebook selv, så skjer det ingenting. Den eneste siden folk fortsatt husker ble stengt fordi de kjørte en ulovlig Facebook-konkurranse er Lille Vinkel sko, men det begynner å bli farlig lenge siden påsken 2010.

«Dere er noen forbanna drittsekker!»

I tillegg til alle desperate og ulovlige Facebook-konkurranser, hvis hensikt er å skaffe seg så mange «venner» som mulig, så renner Facebook over av svært mange tilbakemeldinger av den lite konstruktive sorten. I full åpenhet sitter norske arbeidstagere i arbeidstiden sin og langer ut mot norske virksomheter hvis de ikke er 100 prosent fornøyde. Og når selskapet det dreier seg om ikke svarer raskt nok – det vi si i løpet av en time eller to – kommer resten av måkene flyvende til for å hjelpe.

Skulle det være slik at ikke veggen din allerede er oversvømt av lovlige- og ulovlige konkurranser eller av sure oppstøt, blir vi i tillegg oppdatert 24 timer i døgnet med intetsigende og meningsløse statusmeldinger fra nære og fjerne. Her er det ingen av oss som har rent rulleblad – meg inkludert.

– I dag har jeg vært flink, støvsuget under sofaen og laget pannekaker til kidsa!

Jeg er den siste til å klandre noen for hva de velger å dele, til det deler jeg veldig mye selv. Heldigvis er det slik at vi kan velge våre venner, vi kan skjule de vil vil og begrense det vi vil si, men det er ikke lett og det vil nok ikke bli enklere heller. Vi har blitt hektet på å dele alt – uansett hvilken verdi det måtte ha for våre «venner». Det bor nok en liten Likes-hore i de fleste av oss…..

Nada verdi

Facebook er i ferd med å bli et eneste stor søppeldynge av innhold som ikke tilfører noe som helst av verdi. Vel, kanskje for noen, for vi liker jo tross alt over en lav sko. I løpet av en typisk Facebook-dag har vi likt det vi ser flere millioner ganger – mange ganger i håp om å vinne en tannbørste som kan spille Justin Bieber-sanger, eller kanskje til og med en iPad. Sånn sett er vel min lille klagesang et rop ut i intet, for det er vel det her vi vil ha på Facebook!

Give it to me!!

Mitt eget Facebook-bruk har den siste tiden blitt kraftig redusert. Jeg er fortsatt innom hver eneste dag, og flere ganger i løpet av dagen også, men for det meste går jeg inn på grupper jeg er medlem av, inn på spesifikke sider som gir meg det jeg er på jakt etter, eller inn til venner som jeg virkelig gode venner med. Veggen eller feeden holder jeg meg for det meste borte fra, for der renner dritten som den alltid har gjort – nedover – og i et stadig økende tempo. Mesteparten av Facebook-tiden min har blitt erstattet av Instagram og Twitter, og jeg registrerer at jeg også bruker mye mer tid på LinkedIn og Google+ – hvor det rett og slett ser og lukter mye bedre!

Facebook må ta ansvar!

Facebook må ta på seg en del av skylden for at det har blitt som det har blitt. Regler som brytes uten at det får konsekvenser, blir brutt. Så enkelt er det. Og jakten på likes har blitt enda tøffere, nå må man spytte inn betydelige beløp for å lukte mindre søppel. Det er en grunn til at de yngre rømmer fra Facebook kanskje – de liker ikke lukten rett og slett.

Jeg bare lurer – er Facebook inne på et spor som leder dem mot den samme søppeldyngen som MySpace, eller vil de klare å rydde opp i egne rekker, stenge sider slik de stengte Lille Vinkel sko og på denne måten fjerne noe av den dårlige lukten?

Eller er det bare jeg som synes det lukter søppel?

photo credit: United Nations Photo via photopin cc og FreeDigitalPhotos.net