fbpx
Threads

Musks Twitter-mareritt åpner døren på vidt gap for Marks Threads

Elon Musk sin katastrofale styring av Twitter har gitt Meta et åpent vindu for å lansere Threads, deres nye tekstbaserte sosiale media plattform. Lanseringen baner vei for en mer desentralisert fremtid i det sosiale medielandskapet.

Jeg husker godt da Meta, den gang Facebook, lanserte Stories i 2016 til Instagram som et direkte svar på Snapchat sin økende popularitet. Som så mange ganger før, var veldig mange skeptiske til plagieringen og mente det var en desperat handling fra Meta sin side. Selv mente jeg den gangen at det er helt naturlig at de forskjellige plattformene blir inspirert av hverandre, noe vi også ble vitne til noen år senere, da Instagram introduserte sin TikTok-inspirerte funksjon, Reels. Og nå er det Twitter sin tur til å stå for inspirasjonen. Selv om bakteppet er noe annerledes. Mildt sagt. 

Etter at Elon Musk først ville kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar i 2022, deretter ble tvunget til å gjennomføre oppkjøpet, er Twitter som et globalt sosialt nettverk en skygge av sin egen storhetstid. Nesten alle ansatte er borte, nesten alle annonsørene har forduftet, i likhet med nesten all troverdighet og kredibilitet. Musk har, mildt sagt, vært et mareritt for Twitter. Og det marerittet vil nå Mark og Meta kapitalisere på gjennom deres nye sosiale medie, Threads for Instagram, som har en slående likhet med Twitter. Begge plattformene lar brukerne følge personer, dele tanker og svare på andre, og begge plattformene er i stor grad tekstbasert. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Threads har flere fordeler over Twitter

Threads, som i sin helhet heter Threads by Instagram, er tett integrert med nettopp Instagram. Nye Threads-brukere kan enkelt bruke sin Instagram-konto for å registrere seg, og med et tastetrykk er alt fra brukernavn, bio og nettside kopiert fra Instagram-profilen og inn i Threads. Overgangen gjelder til og med for verifiserte Instagram-brukere, inkludert meg selv, som får beholdt sine blå verifiseringsmerker på Threads. 

ThreadsSiden Threads er bygd på Instagram sin infrastruktur, følger også Instagrams retningslinjer for innhold og moderering med, en strategi som vil potensielt gjøre Threads til et tryggere sted å være, sammenlignet med Musks sitt Twitter, som sliter i økende grad med alt fra tilgjengelighet, brukerverifisering, hatprat og fryktelig mange andre saker. 

“Let it sink in, Musk”

Musk sitt eierskap og håndtering av Twitter har ført til økende misnøye fra brukerne, men inntil Threads har det egentlig ikke vært et reelt alternativ til Twitter, selv om plattformer som Mastadon og Bluesky vil hevde noe annet. Med Metas omfattende rekkevidde som strekker seg til over tre milliarder mennesker som bruker Facebook, Instagram eller WhatsApp hver måned, kan Threads fort bli en seriøst konkurrent til Twitter. Om bare hver fjerde Instagram-bruker installerer Threads og tar det i bruk, vil Threads bli større enn Twitter. Med Metas annonse-teknologi, som fungerer på tvers av plattformene, kan Twitter raskt også oppleve at selv de siste annonsørene forsvinner ut av Musk sin dør. Konsekvensen kan fort bli at Musk blir sittende igjen med lommerusk aka: “lommeMusk”

Etter at Musk gjorde det kjent at Twitter implementerer flere restriksjoner på sine brukere, inkludert en midlertidig begrensning for uverifiserte brukere fra å se mer enn 600 innlegg per dag. Sammen med en oppgradering til TweetDeck, som krever et verifisert abonnement, og et tidligere trekk for å blokkere brukere som ikke er logget på fra å se tweets, har endringene på Twitter ført til en nærmest eksplosiv interesse for Threads. Kun noen timer etter at Mark fremskyndte lanseringen av Threads, hadde plattformen fått over 10 millioner brukere. 

Til sammenligning tok det OpenAI 40 dager å få 10 millioner brukere av ChatGPT. Og vekstraten kommer uten brukere fra EU, ettersom Meta har valgt å utsette lanseringen her for å sikre at tjenesten leveres i henhold til EUs strenge personvernregler.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Enda mer makt til Mark

Gitt Metas forholdsvis vellykkede historie med implementering av nye funksjoner på plattformene sine, selskapets enorme brukerbase og Musks mareritt-håndtering av Twitter, er mye lagt til rette for at Threads kan bli en seriøst utfordrer til Twitters dominerende posisjon som en slags mikroblogg. 

Om det skulle skje, betyr det enda mer makt til Mark Zuckerberg, som jeg vil påstå allerede er verdens mektigste person, når vi ser hvordan algoritmene hans blir brukt til å manipulere mennesker i en global skala. Og det er ikke nødvendigvis en bra ting. Derfor er jeg ekstremt glad for å registrere at Meta mer enn antyder at de vil bruke Threads som et slags brohode i overgangen fra en sentralisert til en mer desentralisert fremtid, hvor vi som brukere får mer kontroll over vår data, hvor innholdet nødvendigvis ikke må lagres på sentrale servere og hvor vi i større grad får kontroll og eierskap over vår egen digitale opplevelse. 

Selv om det er usikkert hvordan og når Meta vil implementere denne desentraliserte visjonen, markerer lanseringen av Threads et potensielt skritt i den retningen, samtidig som de utfordrer etablerte plattformer som Twitter. 

Endringer i sosiale medielandskapet er uunngåelige, og med Threads kan det se ut til at Meta posisjonerer seg for å vise vei inn i en ny æra.

Det er i alle fall lov å håpe.

 

Bilde: MidJourney