fbpx

Representerer over 30 prosent av besøkene, med 80% fra iOS-enheter

Mobiltilpassede nettsteder får flere mobile besøk

Representerer over 30 prosent av besøkene, med 80% fra iOS-enheter

Det har gått en stund nå siden Microsoft dukket opp med sitt mobile OS, og i løpet av det siste halve året har vi også lest om den imponerende markedsveksten til Google sitt Android-OS. Ryktene vil ha det til at 1 av 5 minutter online i dag brukes på en mobil enhet, men at svært få nettsider er tilpasset for nettopp mobile enheter.

I et par tidligere artikler har jeg skrevet om hvorfor det fortsatt er riktig å utvikle apper til iOS fremfor Android, og skal vi tro innsikten Finn.no deler med oss, sammen med Statcounter som gir oss innsikt i hvilke mobile OS som surfer mest på Internett i Norge, så er fortsatt iOS-brukere et godt stykke unna Android – og Microsoft sitt Windows Phone-OS er fortsatt marginal – og nesten helt usynlig.

Egen blogg er ingen pekepinn på virkeligheten

Det er ikke unaturlig at de fleste som leser bloggen min via en mobil enhet gjør det via en iOS-enhet som iPad eller iPhone, gitt at jeg også skriver veldig mye om Apple sine produkter og løsninger. De siste tre månedene er det også nesten 9 av 10 mobile besøk som kommer fra et Apple produkt – 87 prosent for å være helt nøyaktig, hvilket er en nedgang fra et halvt år tilbake, når hele 94 prosent av besøkene kom fra iOS.

Jeg har analysert besøkene gjennom de siste tre måneder på 8 forskjellige nettsteder – inkludert HansPetter.info – for å se hvor trafikken kommer i fra – hvilke operativsystemer, andel mobiltrafikk og hvilke web-browsere som blir brukt, og det er mange overraskende funn.

Her snakker vi ikke kun om blogger innenfor sosiale medier, men om nettsider fra selskaper innenfor PR- og Kommunikasjon, forlagsbransjen, telekommunikasjon, klesmote og interiør. Åtte forskjellige nettsteder som i løpet av de siste tre månedene har blitt besøkt av over 600,000 mennesker.

Lille speil på veggen der, hvem er størst i landet her?

Det er ingen tvil om at Microsoft fortsatt dominerer på desktopen med bortimot 80 prosent mot Apple sine 20. Det er noe Linux å finne, men det er såpass lite at det ikke påvirker nevneverdig. Tilsvarende 80/20-regel finner vi også når vi skiller mellom desktop- og mobil-trafikk, men dette skyldes i stor grad to faktorer:

Ser vi bortifra de to selskapene representerer mobiltrafikken på de resterende 6 nettstedene 27 prosent av totaltrafikken, og her er det også verdt å merke seg at de nettstedene som HAR tilpasset sidene sine for mobile enheter så har samtlige over 30 prosent av trafikken sin fra mobile enheter. Det skal nevnes at det i dette tilfellet kun er 3 av 8 nettsider som er mobiltilpasset. På ingen måte representerer 3/8 realiteten i dag hva gjelder antall mobiltilpassede nettsider her i landet – det er nok fortsatt fryktelig mange nettsider som kun er lesbare på større skjermer.

Apple er mote

Et av nettstedene jeg har fått tilgang til er bloggen til Høyer, hvor min kone er markedssjef.

Høyerbloggen kan skryte av å ha den høyeste andelen av trafikken fra mobile enheter med 34 prosent, men det som er enda mer spesielt (kanskje) er at Høyerbloggen er den eneste av disse 8 nettstedene som har større trafikk fra Mac enn fra Windows, og hvor det kun skiller noen få besøkende før iOS representerer den høyeste trafikken.

Av de som besøker Høyer sin blogg, bruker altså 2 av 3 et Apple-produkt. At Apple sine produkter er mote i seg selv er kanskje ikke noe nytt, og et konkret eksempel på hvordan klær og teknologi har blitt mote ser vi klart og tydelig hos Wyfee som åpnet sin første butikk på Majorstuen i Oslo i våres.

Derfor er det heller ingen overraskele at Safari er den mest brukte web-browseren med omtrent 50 prosent andel, men hvordan ser det ut for de øvrige selskapene?

Microsoft størst, Apple og Google hakk i hel

Microsoft er klart størst hva gjelder OS på desktop, Apple klart størst på mobile OS, mens konkurransen er mer tilspisset når det kommer til hvilke web-browsere som blir mest brukt.

7 av 10 besøk på mobil fra iOS-enheter

Av de 20 prosentene av all trafikk som kommer fra mobile enheter, har Apple en markedsandel her på nesten 70 prosent. Android er nummer to med 15 prosent, etterfulgt av Symbian med 2 prosent og Windows Phone med 1 prosentpoeng.

iOS-andelen er klart størst i forhold til totale nettbesøk for de siste tre månedene hos de bedriftene som har mobiltilpasset seg. For de to største bedriftene i denne sammenhengen kommer mindre enn 10 prosent av besøkene fra en iOS-enhet, mens den for sider som er mobiltilpasset ligger på mellom 25 og 30 prosent.

Konklusjon?

8 nettsider gir ikke nok grunnlag til å konkludere noe som helst, selv om summen her, sammen med en rekke andre funn omtalt i andre artikler peker i retning av at Apple-brukere på mobil er fortsatt i flertar, og at Microsoft sitt Windows Phone fortsatt har veldig få brukere her til lands. Det er også fristende å konkludere at de mer tradisjonelle og større selskapene tiltrekker seg mer tradisjonelle bruksmønstre, og at det er mest «poppis» å bruke Apple-enheter blant media-, mote- og interiør-bransjene.

Dette kan jo selvsagt være helt feil, og derfor ønsker jeg deres innsikt i forhold til deres egne nettsider og blogger. Det hadde vært helt supert om dere kunne tatt dere tid til å svare på noen veldig få spørsmål og lagt inn egen statistikk for de av dere som kan og vil det. Helt anonymt selvsagt – og for å gjøre sammenligningen så enkel og riktig som mulig så er jeg først og fremst ute etter prosentfordelinger og ikke rene besøkstall.

Prosentfordelinger da basert på antall besøk – ikke UNIKE besøkende eller antall sidevisninger, men antall besøk – og det for de siste tre månedene.

Når du har lagt inn dine svar vil du i tillegg få se gjennomsnittet basert på ditt input, og alle andre før deg – og om en måned eller to, vil jeg skrive en ny sak hvor jeg tar for meg alle svarene i sin helhet igjen.

På forhånd takk for ditt bidrag og din hjelp her.

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world’s leading questionnaire tool.

 

Bilde: FreeDigitalPhotos.net