fbpx

Selskaper i dag MÅ tilpasse nettsidene sine for mobilsurfing!

Du vil tape markedsandeler og terreng

Selskaper i dag MÅ tilpasse nettsidene sine for mobilsurfing!

Det er like greit å kalle en spade for en spade. 90 prosent av alle telefoner som selges i dag er smarttelefoner, og smarttelefon-penetrasjonen i Norge nærmer seg 50 prosent. Norge og nordmenn er en mobil-nasjon som konsumerer mer og mer av sitt daglige Internett-innhold via mobile enheter. Kun to av 10 bedrifter har i dag tilpasset seg den nye hverdagen. Nå må bedriftene følge etter og tilby sine tjenester mobilt for å ikke miste markedsandeler og terreng.

Flere smarttelefoner enn PC-er

Det er flere mobilabonnementer i Norge enn antallet nordmenn, og globale salgsestimater for 2011 viser for første gang at det vil selges flere smarttelefoner enn stasjonære- og bærbare datamaskiner kombinert.

Den mobile revolusjonen endrer alt – måten vi søker etter informasjon via Google, til hvordan vi sosialiserer oss med Facebook. Spillmarkedet er i store endringer på grunn av våre mobile vaner og det samme gjelder hvordan vi kjøper varer og tjenester. På den mobile fronten vil vi oppleve at søk, sosiale medier, spill og kjøp av varer vil komme sammen – for å påvirke oss, gjøre oss mer lojale, underholde oss og gi oss ”det vi trenger, når vi trenger det, og hvor vi trenger det!”

Telefon blir ikke lenger brukt primært til å ringe med

Det er lenge siden mobiltelefoner kun ble brukt til å ringe med, og i en undersøkelse jeg utførte mot små og store bedrifter i mars 2011 spurte jeg hva de brukte telefonene sine til.

Tidligere i år kom Gartner ut med en rapport om at så mye som 50 prosent av netthandelen i 2015 ville gå via mobiltelefoner, så viktigheten av å ha en nettside som er utviklet for mobile enheter øker i viktighet for hver dag som går.

Ikke hvis eller når, men nå!

I en egen gjennomgang av 100 selskaper fra forskjellige bransjer utført i midten av 2011, som omfattet selskaper som mobil- og teleoperatører, banker, IKT-selskaper, PR- og mediebyråer, de største norske dagsavisene, flyselskaper og bilutleieselskaper, var det kun to av 10 selskaper som hadde en hjemmeside som var tilpasset en mobil. Best stod det til med våre aviser, mens de fleste andre selskaper var fraværende med et lite unntak her og der.

“If you don’t have a mobile strategy, you don’t have a strategy for the future” Eric Schmidt, Google

Bedrifters hjemmesider og blogger bør designes og tilpasses for å fungere på mobile plattformer. Om du driver med salg av produkter eller tjenester spiller for så vidt liten rolle – ansatte som kunder vil i dag og fremover i større grad besøke deg online via en mobil plattform, og er ikke hjemmeside eller blogg lesbar, vil du raskt miste trafikk over til andre som er det.

Profilering eller produkt- og tjenestesalg

Man kan argumentere behovet for en mobiltilpasset hjemmeside til en bedrift som lever av å levere tjenester til andre bedrifter, en såkalt B2B-bedrift, men man kommer ikke utenom det faktum at selv disse bedriftene kan kapitalisere på at innholdet blir tilgjengeliggjort på en mobil plattform – av flere årsaker.

Markedsføring og profilering av bedriften:

Hvis en bedrift ikke ønsker å tilrettelegge for salg av produkter og tjenester via en mobil plattform, bør bedriften i det minste vurdere å tilrettelegge for at innholdet blir tilgjengelig via RSS-feeds (står for Really Simple Syndication og brukes til å publisere innhold som for eksempel blogginnlegg, nyhetsoverskrifter, lyd og video i et standardisert format). Legger bedrifter opp til at nyheter er tilgjengelig via RSS-feeds er veien kort til å gjøre innholdet enklere tilgjengelig på en mobil enhet via dedikerte apps til Apple iOS og Google Android for å nevne noen, eventuelt til å lage en enkel mobil webside som lar seg lese direkte via mobilens webleser.

Salg av produkter og tjenester:

Det krever et helt annet stykke arbeide å tilpasse bedriftens e-handelssystem til en mobil plattform, og for mange er det kanskje ikke aktuelt – NÅ – men lever bedriften av å selge varer og tjenester så er det uansett ikke for tidlig å begynne planleggingen av NÅR butikken skal dukke opp på mobilen og HVORDAN det skal gjøres. Skal man bygge en løsning fra bunn-opp, eller bruke eksisterende løsninger levert av andre – for eksempel fra eBay som både er å finne på mobile plattformer – som webside og som app – og som er på norsk. Det finnes verktøy som kan hjelpe til en rimelig penge, og konsulentselskaper som kan skreddersy – i Norge, som i utland.

Det er ingen tvil om hvilken retning det går

Tidlig 2011 la TNS Gallup frem en e-handelsundersøkelse på oppdrag fra Nets, og konkluderte raskt med at handel med mobiltelefon blir stadig mer utbredt. Undersøkelsen viste blant annet at 11 prosent av de spurte hadde på et tidspunkt gjennomført en handel via mobiltelefonen, og at det var de yngre i alderen 15 til 29 år som handler mest. Her var andelen på hele 25 prosent. Det er også en klar vridning mot at det er menn som først og fremst handler med mobiltelefonen.

Dette er kanskje små andeler sett i den store sammenheng , men tatt i betraktning at det ennå er veldig få virksomheter som støtter ehandel via mobiltelefon så er dette uansett oppsiktsvekkende og viser en klar vridning fra desktop-basert ehandel til mobil.

I et intervju med Kampanje i november i 2010 sa Knut-Arne Futsæter, som er forskningsleder i TNS Gallups avdeling for medier, at veksten vil fortsette.

“I den nærmeste framtid vil det bli utviklet nye tjenester som geo-tagging integrert i sosiale nettsamfunn som Facebook, betalingsløsninger og mye mer. Høyere båndkapasitet vil gi hurtigere og bedre kommunikasjon. Ikke minst vil stadig mer innovative mobiltelefoner i seg selv bidra til økt brukeropplevelse og nye tjenester. Etter hvert kan det også bli utbredt å bruke mer relevante og nyttige program som er basert på våre preferanser, interesser, tidspunkt og lokasjon. Mobilen vil også kunne bli et viktig bindeledd mellom markedsføring og butikken. Det blir derfor spennende å følge utvikling i bruk og bruksområder for tjenester som Gowalla, Foursquare og Facebooks Places. Anbefalinger fra folk vi stoler på og kontekstuell markedsføring vil bre om seg.”

USA viser vei – igjen

I en omfattende undersøkelse i USA, utført av en rekke analyseselskaper som 360i.com, internetretailer.com, juniperresearch.com og eBayinc.com så kunne man se tilsvarende, om ikke enda klarere vridninger fra tradisjonell ehandel til den mobile.

Mobile is clearly becoming a new way people shop…[eBay has] nearly tripled mobile GMV (gross merchandise value) year-over-year to nearly $2 billion, with strong holiday shopping momentum in Q4. In 2011, we expect Mobile GMV to double to $4 billion.” John Donahoe, President & CEO eBay.

Den mobile e-handelsnæringen i USA omsatte produkter og tjenester innenfor utallige produktkategorier, hvor en tredjedel var knyttet til reisevirksomhet. Av de øvrige store kategoriene fant man elektronikk, kontorrekvisita, bøker, musikk og filmer, møbler, kino og konsertbilletter.

Salg, eller hjelp til salg

Om det fortsatt ikke er aktuelt for virksomheten din å selge produkter og tjenester via en mobilplattform, kan bedriften uansett øke sitt salg ved å gjøre handelen enklere ved hjelp av mobiltilpassede tjenester.

Om det er salg av produkter eller tjenester, profilering, markedsføring, kundestøtte eller andre tjenester – bedrifter fremover må ikke spørre seg om de skal ha en mobilstrategi eller ei, de må heller spørre seg om hva strategien skal være – og så begynne å jobbe med den. Om man vil eller ikke, den mobile hverdagen er ikke et spørsmål om hvis – eller når, den er her nå, og ”out of sight, is out of mind” så det gjelder å komme seg på banen om man ikke vil miste kunden ut av synet….eller at kunden mister synet av deg!

Bilde: FreeDigitalPhotos.net