Nasjonal digitaliseringsstrategi mot 2030: Ambisjoner uten realisme
3 gratis verktøy for å teste ut din hjemmeside på smarttelefon og iPad
Vi bruker mer og mer av vår online-tid via en smarttelefon eller en digital padde, og da øker også viktigheten av at nettsiden din ser bra ut på mobile plattformer. Bruken av mobilt Internett økte fra 15 prosent i 2009 til nesten 25 prosent av befolkningen i 2010. Det er nærliggende å tro at veksten vil fortsette i økende styrke i 2011, nå som 90 prosent av alle telefoner som selges er smarttelefoner.
Det finnes flere mobilabonnenenter i Norge enn det det finnes borgere. I tillegg kan TNS Gallup rapportere om at vi nordmenn stadig handler mere via mobiltelefonen vår og at dette er et område i sterk vekst.
Tidligere i år kom Gartner ut med en rapport om at så mye som 50 prosent av netthandelen i 2015 ville gå via mobiltelefoner, så viktigheten av å ha en nettside som er utviklet for smarttelefoner øker for hver dag som går.
I en egen gjennomgang av 100 selskaper fra forskjellige bransjer – fra teleoperatører, banker, IKT-selskaper, PR- og mediabyråer, de største norske dagsavisene, flyselskaper og bilutleieselskaper – så var det kun 21 av 100 selskaper som hadde en hjemmeside tilpasset en mobil.
«If you don’t have a mobile strategy, you don’t have a strategy for the future» Eric Schmidt, Google
Bedrifters hjemmesider og blogger må i dag designes og tilpasses for å fungere på smarttelefoner og padder, og her er tre gratis verktøy eller tjenester du kan ta i bruk for å se hvordan din mobile hjemmeside vil se ut på en iPhone, en iPad og en smarttelefon med Opera Mini browser.
iPhoney
Har du en Mac til å teste deres mobile nettsted med kan iPhoney være et utmerket valg – og gratis er den også. iPhoney ikke akkurat en emulator, men lar utviklere nettsider for bruk på iPhone.
Her kan du teste bilder og kode spesielt tilpasset et Safari-drevet miljø, med alle de vanlige funksjonene, inkludert portrett-og landskapsmodus, fullscreen, zoom og plugins.
iPhoney er en app til din Mac, som du kan laste ned her, og som startes opp som hvilket som helst annet program på din Mac. I emulatorvinduet taster du så inn URLen til nettsiden du ønsker å teste, og dernest bruker du filmenyen til å zoome, eller rotere telefonen fra stående til liggende posisjon.
Et glimrende utgangspunkt og veldig rask og enkel å bruke, og ikke minst gratis. Som du kan se av iPhoney er ikke bloggen min særlig pen å lese på en iPhone, det er også derfor jeg har installert feks WPTouch til WordPress for at den skal være mer mobil-vennlig. Alternativt kan du også lese bloggen som egen iPhone-app her
iPad Peek
Med nærmere 200,000 iPad eiere i Norge i dag, og kanskje så mange som 500,000 (skal vi tro TNS Gallup) innen året er omme, er det nok også viktig å tilpasse hjemmesiden sin til en iPad og andre digitale fjøler. Med iPad Peek kan du enkelt via et web-basert verktøy simulere din hjemmeside, med fult funksjonelt iPad-tastatur for å taste inn hjemmesiden eller bloggen du skal teste.
iPad Peek kan du selv teste ut her
Opera Mini Simulator
Med godt over 120 millioner solgte smarttelefoner med Opera browseren forhåndsinstallert så kan det være kjekt å sjekke ut hvordan nettsiden deres ser ut i Opera. Denne tjenesten er som de to andre også gratis, og krever i tillegg Java for å kjøre, men utover det er det ikke noe hokus-pokus. Tast inn nett-adressen i URL-feltet på mobilen, og se for deg selv hvordan siden din vil oppleves.
Opera Mini simulatoren sjekker du ut her.
App eller mobil web?
Personlig er jeg en app-fantast, men jeg tror samtidig ikke at apps er svaret på alt. Jeg surfer mye på nettet fra min iPad og iPhone selv, og er overrasket over at det er så få norske selskaper som har tilpasset seg den nye hverdagen. Ser det dårlig ut – vanskelig å lese – og altfor vanskelig å trykke på de rette knappene, så blir heller ikke nettsiden din besøkt – av en stadig større andel av oss som bruker stadig mer tid på nett via våre mobile enheter.
Av de 100 selskapene jeg sjekket ut var jeg feks spesielt overrasket over at INGEN av teleoperatørene hadde en hjemmeside som kunne leses på en mobil. Tenk deg det potensialet som ligger i at du kan bestille deg ny mobil fra din gamle mobil, eller at du kan skifte operatør der og da. Det var heller ingen av de mest kjente nettbutikkene som kunne tilby sine kunder en mobilside, og av de mest kjente bankene var det for eksempel kun DNBNor som kunne skilte med sin mobilside.
Best stod det kanskje til med bilutleie-selskapene hvor både Sixt, Hertz og AutoEurope hadde en hjemmeside for smarttelefoner, mens det feks kun var Widerø som var representert blant flyselskapene.
Av 26 IKT-selskaper var det kun IBM, Cisco, Logica og Opera Software som var tilpasset.
Mest skuffet og overrasket var jeg kanskje over at INGEN av mobilprodusentene selv hadde tilpasset sine hjemmesider for nettopp mobiltelefoner – inkludert det store eplet også….