fbpx
YouTube

Mine YouTube-favoritter i 2022

For tredje året på rad oppdaterer jeg mine YouTube-favoritter. Nesten ingen norske favoritter, samtidig veldig vanskelig å begrense meg. Derfor ble det 31 favoritter denne gangen.

Hvor er norske virksomheter og innholdsskapere?

YouTube er Norges største strømmetjeneste, Norges nest største søkemotor og Norges nest største nettside. Men fortsatt virker YouTube litt glemt av både virksomheter og innholdsskapere/influencere/kreatører.

Ifølge Ipsos sin SoMe Tracker for tredje kvartal 2022 er 30 prosent av Norges befolking over 18 år innom YouTube daglig. Det er like ofte som vi bruker Spotify og NRK TV.

Det er nesten like mange menn som kvinner som har en YouTube-profil, samtidig er «mannfolka» nesten dobbelt så aktive i det daglige. 38 prosent daglig bruk blant menn vs 22 prosent kvinner.

Og YouTube vokser i alle demografier med ett unntak; de yngre. Siden 2018 har andelen 18- til 29-åringer mer eller mindre stått stille på +/- 50 prosent. Samtidig har andelen 30 til 59 år økt kraftig. Hos både kvinner og menn. Totalt har nesten 2 millioner nordmenn en YouTube-profil, mens nesten «alle» er innom YouTube jevnlig.

YouTube

Kilde: Ipsos SoMe Tracker Q3’22

Men hvor er norske virksomheter og innholdsskapere? Med slike tall, burde vi ikke sett flere norske «youtubere»? I stedet opplever jeg det motsatte. Mens jeg tidligere hadde flere norske YouTube-favoritter, har jeg kun tre i dag. Én som snakker norsk. Én som nesten aldri sier noe som helst og én som snakker engelsk. Deprimerende

Det finnes flere norske youtubere blant de 360+ kanalene jeg abonnerer på, men innholdet er enten helt eller delvis fraværende, eller bare dårlig. Ikke-engasjerende. I alle fall ikke relevant for meg.

Teknologi og natur

Jeg er først og fremst en «storforbruker» av YouTube på min store skjerm. 75-tommeren som står i TV-stua.  Hver morgen, fra tirsdag til torsdag, ser jeg først og fremst på Bloomberg Technology for å holde meg oppdatert på siste nytt innen teknologiverden.

Og det går mye innenfor teknologi-området. Og det skulle (kanskje) bare mangle, når det er det jeg brenner for og jobber med. Men når det ikke handler om teknologi, handler det gjerne om naturen. Om toppturer og teltturer. Om det å reise og oppdage verden. Og kanskje til og med noe nytt om seg selv. Om gode historiefortellere. Også her er det nesten kun utenlandske innholdsskapere jeg aktivt følger. Unntaket er Sindre Kolbjørnsgard, Simon Bræck Hanssen og Jarl, aka Norwegian Xplorer.

Sakte-TV

Sistnevnte er ett av flere glimrende eksempler på innholdsskapere som satser på lange videoer, lange sekvenser, rolig musikk og bortimot fravær av et narrativ. Bildene og videoene forteller historien selv. I en hverdag som handler om stress, kjappe hooks, korte videoer, feeds og scrolling, er disse videoene en kjærkommen motsats som inviterer til ro og hvilepuls.

I mitt tilfelle var det derfor også helt naturlig at jeg lagde et show som fokuserer på de to områdene jeg oppsøker YouTube for selv; Teknologi og Natur :)

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Årets favoritter

Siden jeg gjerne kan dele inn min tid på YouTube i to kategorier, teknologi og natur, har jeg også valgt å dele inn min favoritt-oversikt i samme kategorier. Teknologi først, natur etter. Og for ordens skyld; begge lister er sortert alfabetisk.

Favoritt teknologi-kanaler på YouTube i 2022

Favoritt natur-kanaler på YouTube i 2022

Mens jeg ikke har klart å finne én eneste norsk YouTube-kanal som jevnlig publiserer nye episoder som handler om teknologi (er virkelig jeg den eneste i Norge?), finnes det flere norske (na)tur-youtubere. Men ikke mange. Og ingen kvinner (som jeg har funnet).

Plass til mange flere

Jeg abonnerer på mange flere enn jeg aktivt følger. YouTube er god på å fortelle meg om nye episoder fra dem jeg følger tettest. Spesielt i tilfeller hvor jeg har glemt å krysse av for at jeg vil bli automatisk påminnet om nye episoder.

Send meg gjerne tips om andre youtubere jeg bør følge. Og veldig gjerne om det finnes noen aktuelle og relevante norske youtubere. Og har du ikke allerede abonnert på min YouTube-kanal, hadde jeg satt veldig stor pris på om du gjorde det.

Gitt at du finner innholdet mitt godt, relevant og aktuelt selvsagt.