fbpx

Vil konkurrere mot Apple og Samsung, men også med Nokia?

Microsoft tar en Apple og vil lansere egen Windows Phone

Vil konkurrere mot Apple og Samsung, men også med Nokia?

Det er mange som mener mye om Microsoft og Windows 8 om dagen. Gartner tror at Windows 8 vil floppe hos bedriftene. I Norge har Windows Phone så langt klart å karre til seg ca 1 prosent av den mobile nettrafikken skal vi tro Finn.no og Statcounter, og enn så lenge er Microsoft mer eller mindre fraværende på nettbrett. På den andre siden er Nokia avhengig av at Windows 8 blir en suksess for selv å ikke floppe – eller gå konkurs. Det ligger noen kilo på skuldrene til Steve Balmer og Stephen Elop om dagen kan du si, bare dager før Windows 8 lanseres, og nå tyder alt på at Microsoft vil lansere sin egen telefon. Er det godt eller dårlig nytt for partnere, konkurrenter og kunder?

Alle vil kontrollere alt

På samme måte som spekulasjonene om et mer kontrollerende Google hva gjelder det fragmenterte Android-markedet og et tydeligere økosystem, er det mye som tyder på at Microsoft også ønsker å gå samme veien.

Årsaken er enkel – Microsoft forstår at de må ha mer kontroll over sin egen skjebne for å stå enda sterkere i en konkurranse mot Apple og Google som bare blir tøffere og tøffere etterhvert som verdens Internett-brukere bare blir mer og mer mobile! For Microsoft er det ingen tvil om at de må lykkes denne gangen – og kanskje de føler de vil ha mer kontroll over egen suksess hvis de selv produserer (og dermed tar kontroll) både software, hardware og tjenester… 

StatCounter og Finn med samme svar

Jeg spurte også Erlend Schei – også kjent som @nerdegutt – fra Finn.no – om han kunne gi meg en pekepinn på hvordan det stod til med den mobile nettsørfingen fra Windows Phone på Finn.no sine egne sider. Finn er således en veldig god pekepinn på hvordan det står til, som en av landets desidert største nettsider. På deres Labs.Finn.no sider gir de av seg mye god innsikt om den tradisjonelle- og mobile sørfingen, men siden jeg ikke kunne finne en oversikt over Windows-andelen spesifikt, spurte jeg Erlend via Twitter om han hadde oversikten, noe han var så snill å finne frem til meg. 1,37 prosent av mobil-trafikken mot www.finn.no og 0,8 prosent mot den mobile utgaven. En lang vei å gå med andre ord.

Partner og/eller konkurrent?

Tidligere i år skapte Microsoft sjokkbølger (kanskje litt å ta i) når de lanserte sitt eget nettbrett – Microsoft Surface for å konkurrere med Apple og Google. Før den tid var det nok også en del IKT-partnere som gryntet litt på nesen når Microsoft lanserte Office365 og resten av sine sky-tjenester. Årsaken var enkel  – de ville styrke sin egen konkurransekraft mot de to andre økosystem-leverandørene, Apple og Google – men samtidig ble det også veldig klart at Microsoft på veien gikk i konkurranse mot sine egne partnere og forhandlere.

Nå er det mye som tyder på at Microsoft – som sikkert ikke er fornøyd med sin beskjedne markedsandel på mobilsiden – har planer om å lansere sin egen smarttelefon. Denne skal – etter ryktene å dømme –  konkurrere direkte mot Apple sin iPhone 5 og Samsung Galaxy S III. Microsoft har for lengst innsett at kampen ikke står om laptoppen alene lenger, men om samspillet mellom nettop laptoppen, nettbrettet og smarttelefonen. Det er fortsatt ingen tvil om hvem det er som er kongen på laptoppen – der regjererer Microsoft enn så lenge alene med en dominerende posisjon, etterfulgt av Apple som vokser raskt – og som i følge StatCounter har bortimot 15 prosent markedsandel i Norge hva gjelder Internett-surfingen vel og merke.

Apple og Google dominererer – hvordan trives Microsoft i underdog-rollen?

På nettbrettsiden er det en helt annen situasjon. I følge en raport fra Onswipe dominerer Apple iPad nettbrett-markedet med 98 prosent av Internett-sørfing. I følge China Times on Monday spekuleres det i at Microsoft vil lansere telefonen en gang i løpet av første halvår 2013 under merkevarenavnet Surface, tilsvarende for nettbrettet sitt.

Det hele høres veldig fornuftig ut – den dominerende posisjonen på laptoppen er ikke lenger nok til å sikre Microsoft sin fremtidige suksess. De må lykkes å nå de mobile brukerne, som i større og større grad er tilkoblet Internett via nettbrett og smarttelefoner, og som i stadig økende grad benytter seg av sky-baserte tjenester. Med Windows 8 på laptop, nettbrett og telefon – alt sammen sydd sammen og styrt av Microsoft, med egne skytjenester – så vil de stå mye sterkere rustet i økosystem-kampen mot Apple og Google.

Det som selvsagt gjenstår å se er om markedet vil ha Windows 8 – Gartner tror som sagt at Windows 8 vil floppe i bedriftsmarkedet, de har mer eller mindre ingen tilstedeværelse på nettbrett eller smarttelefon og skal vi tro svarene jeg fikk fra de som bruker Windows Phone i dag – via min egen Smarttelefon-undersøkelse – er det svært mange som vurderer hvorvidt de vil bytte til et annet OS ved neste korsvei. Blant de norske app-utviklere varierer det også kraftig i forhold til markedsandeler Microsoft vil ta i året som kommer. Estimatene varierer fra 5 til over 30 prosent i løpet av det kommende året.

Det som skal til for å føre Microsoft tilbake i toppen?

Hva synes Nokia om det her – hvis det virkelig stemmer at Microsoft vil både tilby nettbrett og smarttelefoner selv – hva synes Samsung som også vil lansere telefoner med Windows 8, og ikke minst – hva synes Microsoft sine forhandlere om at selskapet nå vil gå enda mer i direkte konkurranse med dem selv?

Jeg har selvsagt spurt Microsoft Norge om det stemmer at de kommer ut med en egen telefon, uten at de kan bekrefte eller avkrefte dette.

Til syvende og sist dreier det seg om å ta markedet tilbake, og å bli størst, være mest verdt. I dag er  Apple større enn Microsoft og Google kombinert i aksjeverdi, og Google er i ferd med å vokse seg forbi Microsoft også. Dette er nok en posisjon jeg regner med at Microsoft ikke trives i, og noe jeg regner med at de også ønsker å gjøre noe med. «At the end of the day» så vil jeg tro at «cash» fortsatt er «king» og at aksjonærene krever vekst og avkastning. Det har ikke Microsoft-aksjonærene sett så mye som de skulle ha ønsket det siste året.

Det skal bli spennende å følge Microsoft fremover. Hvordan vil Windows 8 bli tatt i mot? Hvordan vil det gå med Windows 8 på smarttelefonene til Nokia, hvilken markedsandel vil de ha i løpet av 2013? Hvordan vil salget av Microsoft sine egne nettbrett gå, og vil ryktene slå til – kommer Microsoft til å lansere egne telefoner?

Apples aksjeverdi: 625.06 mrd USD – Googles aksjeverdi: 251,18 mrd USD – Microsofts aksjeverdi: 251,75 mrd USD

Hva tror du – blir det ende-til-ende med Microsoft produkter på jobben og hjemme for deg, eller vil du fortsette med Apple og/eller Google?

photo credit: Silicon Valley Blog via photopin cc